Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 10

Rijksstructuurvisie en MER ZuidasDok
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan een Rijksstructuurvisie en Milieueffectrapport (MER) voor het ZuidasDok.In het MER ZuidasDok worden mogelijke milieueffecten in beeld gebracht.Het startdocument voor de m.e.r.-procedure is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ZuidasDok. Hierin wordt beschreven hoe en in welke context het MER ZuidasDok wordt ingericht. De notitie schetst ook de kaders van alternatieven voor het ZuidasDok.
Reageren
U kunt schriftelijk en mondeling reageren op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.
Vanaf donderdag 10 maart 2011 kunt u gedurende 6 weken uw zienswijze indienen.
Een schriftelijke reactie stuurt u naar:
Ministerie van Infrastructuur en Milieu, o.v.v. zienswijze NRD ZuidasDok, p/a Strawinskylaan 1029, 1077 XX Amsterdam.

Informatiemarkt
De Projectorganisatie ZuidasDok organiseert een informatiemarkt over het project ZuidasDok en de procedure. Deze wordt georganiseerd op:
Dinsdag 5 april 2011 in de hal van het WTC, Strawinskylaan 59, 1077 XW  Amsterdam. U kunt  tussen 16.30 en 19.00 langskomen.
Alle informatie en stukken zijn hier te vinden.
De notitie Reikwijdte en Detailniveau is ook in te zien b ij het Stadsdeel Zuid, Pr. Kennedylaan 923 of Burgerweeshuispad 301.

ING laat vastgoedprojecten deels vallen
ING Real Estate Development (ING RED) trekt zich deels terug uit drie vastgoedprojecten in Amsterdam. Daarover hebben de vastgoedpoot van ING en de gemeente Amsterdam overeenstemming bereikt. Het betreft delen van de projecten Overhoeks, CAN in Amsterdam Noord en Beethoven aan de Zuidas. De gemeente Amsterdam krijgt de regie over deze ontwikkelingen weer meer in eigen handen, aldus de gemeente Amsterdam maandag. Dat ING RED zich deels uit de projecten terugtrekt heeft te maken met de beslissing van moederbedrijf ING om zich minder op vastgoed en vastgoedontwikkeling te richten.

Leegstand kantoren schrikt investeerders af
Nederland zakt steeds verder weg op de ranglijsten van aantrekkelijke bestemmingen voor institutionele beleggers. Macro-economisch geldt ons land als stabiel, maar de leegstand op de kantorenmarkt maakt investeerders huiverig. „Wij zien hier geen huurgroei op de lange termijn en kijken liever over de grens.”
„Jullie kunnen wel denken dat de Zuidas je van het is, maar vergeleken met de binnensteden van Parijs of Stockholm is Amsterdam echt niet interessant.”

Energievisie Zuidas 2010
Veel zuiniger en beter omgaan met energie, is de boodschap van de Energievisie Zuidas 2010. Het gaat daarbij niet zo zeer om de techniek, die is ruimschoots voorhanden. Het gaat vooral om samenwerken en de manier waarop dat wordt georganiseerd.

Proces vastgoedfraudezaak klimop van start
In de rechtbank Haarlem is donderdag de inhoudelijke behandeling van de vastgoedfraudezaak Klimop van start gegaan. Het Functioneel Parket verdenkt 14 verdachten die de komende weken voor de rechtbank moeten verschijnen van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Jarenlang zouden projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren – met hulp van adviseurs, bankiers en notarissen – tientallen miljoenen bij hun bedrijven hebben weggesluisd.
O.a. het vastgoedproject Symphony aan het Mahlerplein was hierbij betrokken.

Informatieavond MER Zuidas – de Flanken
Op  dinsdag 15 maart 19:30-21:30 vindt er een informatieavond plaats over MER Zuidas –de Flanken. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen over de inhoud en conclusies van het MER Zuidas Flanken.  De informatieavond vindt plaats in: Conference Center in WTC gebouw, Strawinskylaan 77 (1077 XW Amsterdam), Toren A, zaal Potsdammerplatz – meetingroom 6.

Accenture zet in op elektrisch vervoer
Accenture neemt 15 Nissan Leaf elektrische auto’s in gebruik. In totaal stelde autoproducent Nissan 100 auto’s vroegtijdig beschikbaar voor het bedrijfsleven in regio Amsterdam.
Van de 15 elektrische auto’s zijn er twee beschikbaar gesteld aan een car sharing project op de Zuidas. Samen met andere bedrijven en de gemeente Amsterdam wordt zo geprobeerd om de verkeers- en parkeerdruk op de Zuidas te verminderen. Bovendien heeft dit ook invloed op de luchtkwaliteit. Medewerkers die overdag een afspraak hebben, kunnen met de trein naar kantoor komen en vervolgens met een elektrische auto naar hun afspraak rijden.

Zuidasrun 2011
Na succesvolle edities in 2009 en 2010 keert de Zuidas Run op 29 mei 2011 terug.
Het begunstigd goede doel van de Zuidas Run 2011 is VUmc Cancer Center Amsterdam. Met elkaar steunen de deelnemers een prachtig initiatief binnen het Cancer Center Amsterdam. Lees hier meer over het VUmc Cancer Center Amsterdam.

Holland Festival: grote, dure namen aan de Zuidas
Verwachte hoogtepunten zijn drie optredens van de Franse actrice Isabelle Huppert in het toneelstuk Un Tramway op 3,4 en 5 juni en een Brits theaterspektakel waarvoor 10.000 vierkante meter nodig was. De locatie wordt een bijna afgebouwd kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas.

De Pure Markt op het G. Gershwinplein
De Pure Markt staat sinds 2008 voor ambachtelijk, lekker eten, creativiteit en duurzaamheid. Vanaf zondag 17 april vindt de markt maandelijks plaats van 11.00 tot 18.00 uur op het G. Gershwinplein op de Zuidas.

De verborgen schatten van de Zuidas
donderdag 10 maart 2011
Avond ten bate van het Soroptimistproject “Verborgen schatten” voor de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Lezing door kunst- en achitectuurhistorica Jet Eringa,auteur van het boek ‘Van Architectuur tot Zuidas’ met live muziek van het MAGGINI strijkkwartet en met de unieke mogelijkheid rond te kijken in één van de nieuwste gebouwen op de Zuidas: de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam Reserveren: VerborgenSchattenZuidas@gmail.com of 06 52292392 Aanvang 19.30 uur Locatie:Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK Amsterdam. Kosten € 25,-

FILOSOFIE OP DE ZUIDAS: DICK PELS
donderdag 10 maart 2011, 16:00 uur
Amsterdam, Amsterdam Bright City – Grand Café, Claude Debussylaan 2-8
In Filosofie op de Zuidas gaat VU-filosoof Ad Verbrugge deze keer in gesprek met Dick Pels, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Ze praten over het onbehagen in de democratie zoals dat naar voren komt in het populisme.

538 voor War Child komt naar Zuidas
Radio 538 voert dit jaar een grote actie voor War Child met ‘538 voor War Child’. Een week lang trekken de 538 DJ’s met twee trucks door het hele land. Op donderdag 31 maart staan de trucks in Zuidas op het Mahlerplein.

LITERATUUR OP DE ZUIDAS
donderdag 31 maart 2011, 19:30 uur Amsterdam Bright City ,
In samenwerking met: Amsterdam Bright City en Faculteit Letteren VU.
René Smit, voorzitter College van Bestuur VU Amsterdam, is te gast in deze aflevering van Literatuur op de Zuidas. Hij vertelt over zijn literaire passie, het boek Misdaad en straf van Dostojewski. Voor wie het niet kent; een prachtig boek over de moraal in de samenleving en hoe mensen die vertalen naar eigen verantwoordelijkheid.

Filosofie op de Zuidas met Eberhard van der Laan
donderdag 16 juni 2011, 16:00 uur
Amsterdam , Amsterdam Bright City – Het Grand Café , Claude Debussylaan 2-8
Tijdens Filosofie op de Zuidas, een terugkerend discussieprogramma van VUconnected,
praat filosoof Ad Verbrugge met gasten uit de wetenschap en de maatschappij.
Vandaag is Eberhard van der Laan de nieuwe burgemeester van Amsterdam, te gast.

Het BPZ in maart 2011
Het volgend weekbericht verschijnt op donderdag 17 maart.
Op 17 maart organiseert het BPZ een thema avond over duurzaamheid op de Zuidas,
sprekers: Mevr. Huysmans van bureau OVG, en een vertegenwoordiger van de RAI over
duurzaamheidprojecten RAI en het gebouw Elicium.

Lees verder over: Weekberichten.