Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 10

Vaststelling voorbereidingsbesluit Kop Zuidas
Op 18 maart komt in de commissie RO een advies aan de gemeenteraad aan de orde tot vaststelling
voorbereidingsbesluit Kop Zuidas (punt 12 op de agenda). Op 1 april komt dit onderwerp in de gemeenteraad aan de orde. Zie hier voor stukken. Locatie 18 maart: Stadhuis. Rooszaal 0239, aanvang 13.30 uur.

Denkbeeldig kantoorgebouw aan Zuidas
Vijf architectenbureaus kregen de vraag voorgelegd een ontwerp te maken voor een duurzaam kantoorgebouw. De opdracht van de Rijksgebouwendienst behelsde een denkbeeldig kantoorgebouw van meer dan 11.000m² op Zuidas, dat wat de milieudoelstellingen betreft zo hoog mogelijk zou scoren. Vanaf vrijdag 13 maart zijn de ontwerpen bij ARCAM te zien die onder de naam Stad voor Straks – een klimaatvriendelijke metropool tot 23 mei tentoongesteld zullen worden. De opening op 13 maart begint met een debat om 14.30 uur. Opening 17.15 uur. Deelname gratis, wel graag aanmelden via arcam@arcam.nl. Adres: Prins Hendrikkade 600.

Erop of Eronder: Hoe spoort Zuidas?
Op 25 maart geven de heren Joost Ravoo, regiodirecteur Randstad Noord en Sebastiaan de Wilde, assetdeveloper, hun visie op het Station Zuid. Nu de dokplannen op een zacht of uitdovend pitje staan, is het voor de voortgang van de ontwikkeling van het drukke station van groot belang dat afwegingen gemaakt worden over ondergronds of bovengronds, bereikbaarheid van het station, positie van in- en uitgangen en de noodzakelijke tijdelijke maatregelen. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 maart a.s. vanaf 19.30 uur in de Hoekzaal van het Multifunctioneel Centrum.

Kap Gijsbrecht van Aemstelpark
Er is naar nu blijkt niet een kapvergunning (KAP/0234/09) voor het kappen van 36 platanen op het ontmoetingseiland van het G. van Aemstelpark aangevraagd, maar een vergunning om de 36 bomen te kandelaberen. Verontruste bewoners hebben het stadsdeel op deze omissie gewezen, waardoor de procedure herzien moet worden.

Kunsthal Zuidas afgeblazen
Er komt voorlopig geen kunsthal op de Amsterdamse Zuidas, het college van B en W van de stad heeft de plannen voor een cultureel icoon in het financiële centrum op de lange baan geschoven. Martijn Sanders, de voorzitter van de commissie die in november het plan aandroeg voor de kunsthal, heeft de opdracht teruggegeven, volgens hem is er op dit moment door de financiële situatie in de stad te weinig draagvlak. Bedoeling was een ‘Grand Palais’ van 100 miljoen euro te bouwen, dat jaarlijks minstens een half miljoen bezoekers zou trekken, waar Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Tropenmuseum hun ‘blockbusters’ zouden houden. Daarmee zou Zuidas een werkelijk leefbaar nieuw stadsdeel worden. Volgens wethouder Carolien Gehrels van Cultuur is de kunsthal terechtgekomen op de lijst met plannen voor de lange termijn. Klik hier voor meer informatie.

Seizoensmarkt 29 maart Amstelpark
Op zondag 29 maart is er van 10.00 tot 18.00 uur een seizoensmarkt in het Amstelpark. Iedereen kan kennis maken met streekproducten en er wordt door wethouder Marijke Vos en portefeuillehouder Henk Boes een aftrap gegeven voor het programma Amsterdam Hoofdstad van 1001 Smaken. Klik hier voor meer informatie.

Zuidas Run op 26 april
Op 26 april 2009 zal de eerste editie van de Zuidas Run plaatsvinden. Voor dit hardloopevenement kan iedereen zich opgeven (zie www.zuidasrun.nl). De afstanden zijn 16,1 km (10 mijl) en 6 km. Op deze zondag is ook aan de kleine deelnemers gedacht; de kidsrun van 1 km. Maar er zullen ook andere jeugdactiviteiten zijn. Het streven is om 1500 hardlopers te rekruteren. Aanmelden kan via: info@zuidasrun.nl.

Nieuw Amsterdams Peil
Het virtuele tijdschrift Nieuw Amsterdams Peil wijdt diverse artikelen aan Zuidas. Klik hier.

Thomaskerkconcert
Tijdens het lunchconcert dinsdag 17 maart in de Thomaskerk treden een celliste en pianiste op. Werken van Bach, Schostakovich en Beethoven worden ten gehore gebracht. Op 31 maart vindt het volgende concert, met zang, plaats. Aanvang: 12.30 uur, Prinses Irenestraat 36.

Kapvergunning
Voor de Beethovenstraat is een ontwerpbesluit Kapvergunning ingediend, W15/0028-2008, voor het verplanten dan wel kappen van 3 bomen en het verplanten van 1 Plataan. Mondelinge zienswijzen kunnen bij DMB naar voren worden gebracht. Adres: Weesperplein 4, kamer 522. Uitsluitend na tel. (020 – 5513420/484) afspraak.

Omgevingsmanager
Serge Netten is vervangen door Jeroen van der Linden. Voor vragen over stand van zaken kan telefonisch contact worden opgenomen met hem: 020 – 2523 671 of 06 – 551 70160.

Het volgende weekbericht is er weer op 19 maart 2009. De volgende BPZ-bijeenkomsten zijn 25 maart, 22 april, 27 mei, 24 juni.

Lees verder over: Weekberichten.