Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 18

Thema bijeenkomst Zuidas & Verkeer
Op 26 mei organiseert het BPZ i.s.m. dienst Zuidas een bijeenkomst over verkeer op de Zuidas. Martijn Overmulder, projectmanager Zuidas, houdt een presentatie over het verkeersmodel en de verkeersstudie die daarop is gebaseerd. Hij gaat ook in op de maatregelen die Zuidas gaat nemen om de bereikbaarheid van de Zuidas zo optimaal mogelijk te houden, zowel per auto, OV als fiets. Hiernaast is een spreker van DIVV uitgenodigd.
Locatie: MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112.
Tijdstip 19.30 – 21.30 uur.

Nog veel onzekerheden voor de Zuidas
Zeker is de tunnel met tien rijstroken ter hoogte van de A10-Zuid. Zeker is de Zuidas van de komst van meer nieuwe kantoren, huizen en een nieuw station. Maar projectdirecteur Richard Jorissen kampt ook nog met veel onzekerheden.

Herprofilering De Boelelaan
De reconstructie van de De Boelelaan, tussen de Buitenveldertselaan en de Van der Boechorststraat, is in volle gang. De gemeente Amsterdam werkt hier aan de nieuwe trambaan en tramlus voor de lijnen 16 en 24.  Het gaat om de volgende werkzaamheden.
Weekend werkzaamheden in mei op de hoek De Boelelaan / Gustav MahlerlaanWanneer? Vrijdag 13 mei vanaf 20.00 uur tot maandag 16 mei 06.00 uur
Waar? Op de hoek van de De Boelelaan en de Gustav Mahlerlaan ter hoogte van VUmc vinden werkzaamheden aan het riool plaats. Om dit werk uit te kunnen voeren, is het nodig de helft van de kruising van de Gustav Mahlerlaan af te sluiten.

Geluidswandeling Zuidas Symphony
Tijdens Art Amsterdam op Zondag 15 mei om 14.00 uur organiseert Soundtrackcity in samenwerking met galerie Barbara Seiler de geluidswandeling Zuidas Symphony van Justin Bennett. Tijdens de wandeling wordt een speciaal ontworpen soundtrack beluisterd, die een rechtstreekse relatie heeft met het gebied waar u als wandelaar doorheen loopt. Doel is om de Zuidas eens op een andere manier te bekijken en vooral te beluisteren.

Pleinfeest voor de buurt, heropening Europaplein
De bouw van de Noord/Zuidlijn vormde voor Zuidas Amsterdam, Dienst Noord/Zuidlijn en Amsterdam RAI een goede aanleiding om het Europaplein een complete metamorfose te geven. Nu is het werk klaar. De heropening van het Europaplein is reden voor een pleinfeest voor de buurt.Datum: zondag 15 mei 2011
Tijd: van 14.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: midden op het Europaplein
Officiële heropening: 15.00 uur
Verricht door: Klaas de Boer, directeur Zuidas Amsterdam en Hoite Detmar, directeur omgeving Noord/Zuidlijn en Jan van den Bosch, directeur Convention Centre Amsterdam RAI
Speciaal voor buurtbewoners treden op het Europaplein een keur aan straatartiesten live op. Voor groot en klein, voor elk wat wils. Ook kan die dag een gratis bezoek worden gebracht aan de beurs Art Amsterdam, die dan in de RAI plaats vindt.

UITNODIGING: fietstocht groen door Zuidas
Dienst Zuidas nodigt u uit voor een fietstocht Groen door Zuidas op vrijdag 20 mei van 14.00 tot 17.00 uur.
Die middag wordt gefietst door Zuidas langs locaties waar (tijdelijke) groen initiatieven mogelijk zijn of waar op korte termijn groene plannen worden uitgevoerd.
U kunt meedenken over de route!
Men stelt het op prijs wanneer u meedenkt over de te fietsen route. Bij aanmelding voor de fietstocht kunt u aangeven bij welke locatie(s) u in het gebied zou willen stilstaan. Tijdens de fietstocht kunt u bij deze locatie(s) toelichten welke ideeën u heeft voor deze plek(ken).

Woningaanbod Zuidas nu via woningzoeker
Er is een woningzoeker van Niki beschikbaar. Dat betekent dat het complete nieuwbouw-woningaanbod van alle aanbieders in Zuidas automatisch up to date gehouden wordt vanuit de centrale Niki-database.  (Nieuwbouw Kiezen) is een initiatief van de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal waarbij een belangrijk deel van de Nederlandse woningaanbieders is aangesloten.
Klik op http://zuidas.zoeker.niki.nl voor het actuele woningaanbod op de Zuidas, of kijk op de pagina over wonen. Na IJburg en Centrum Amsterdam Noord is Zuidas de derde Amsterdamse gebiedslocatie die “powered by Niki” voorzien is van een woningzoeker.

Sculptuurroute in Amsterdam-Zuid
Met behulp van hijsinstallaties is maandag in Amsterdam een begin gemaakt met de opbouw van de tweede editie van de Internationale Sculptuurtentoonstelling Artzuid. Dat heeft de Stichting ArtZuid maandag bekendgemaakt.
Tussen de Apollolaan en de Zuidas komt een sculptuurroute met vijftig beelden van bekende kunstenaars, onder wie Auguste Rodin en Salvador Dali. De tentoonstelling met de titel The World Around, Equality in Diversity is samengesteld door schrijver en kunstenaar Jan Cremer.

Amsterdam – Virtueel Museum Zuidas – Vonk in de Zuidas
Vonk in de Zuidas
– Actuele kunst van jong talent
15 april t/m 15 mei 2011, Woensdag  t/m zondag 12.00 – 18.00 uur
OPENING: donderdag 14 april om 17.00 uur.  Toegang gratis. Na de succesvolle expositie START in P/////AKT in 2010, organiseert Bougie Art Foundation i.s.m. het Virtueel Museum Zuidas de tweede editie actuele kunst van jong talent.
Onder de titel ‘Vonk in de Zuidas’ brengt Bougie ruim 15  jonge afgestudeerde kunstenaars bijeen om een kunstzinnige explosie teweeg te brengen in het nieuwe zakencentrum van Amsterdam.
Voor het volledige nevenprogramma zie:

Literatuur op de Zuidas
Donderdag 26 mei 2011 half acht des avonds interviewt Elsbeth Etty filosofe en VU-docente Stine Jensen over het boek Mrs Dalloway van Virginia Woolf. Plaats: Amsterdam Bright City. In deze aflevering van Literatuur op de Zuidas – een reeks van VUconnected, uitgeverij Athenaeum en de faculteit – zal het accent liggen op Woolf’s visie op de liefde.

Zuidasrun 2011
Na succesvolle edities in 2009 en 2010 keert de Zuidas Run op 29 mei 2011 terug.
Het begunstigd goede doel van de Zuidas Run 2011 is VUmc Cancer Center Amsterdam. Met elkaar steunen de deelnemers een prachtig initiatief binnen het Cancer Center Amsterdam. Lees hier meer over het VUmc Cancer Center Amsterdam.
Afgelopen week is bekend geworden dat de samenwerking tussen ABN AMRO en de Stichting Zuidas Run een meer structureel  karakter heeft gekregen en verlengd wordt voor een periode van drie jaar. Daarmee is ABN AMRO Gold Partner van de Zuidas Run t/m 2013.

Tunnelboormachine Molly staat aan
Tunnelboormachine ‘Molly’, die de eerste (westelijke) tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn tussen het Scheldeplein en het toekomstige station Rokin gaat boren, staat nu aan. Dit betekent echter niet dat de boor al in de grond graaft. Naar verwachting zal dit nog minstens enkele dagen duren.

Het volgend weekbericht verschijnt op donderdag 19 mei.

Lees verder over: Weekberichten.