Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 26

Zienswijze aanvraag kapvergunning terrein de Boelelaan
(Zuidas, deelgebied Kenniskwartier) K15/0638-2010. 
Het BPZ heeft een zienswijze ingediend tegen de grootschalige kap (212 bomen) aan de Boelelaan.

Inspraak concept uitvoeringsbesluit Kenniskwartier 
Lees de inspraakreactie van het BPZ die onlangs is ingediend.

Nieuwbouw Sint Nicolaas Lyceum
Volgens planning zullen de werkzaamheden voor de bouw in oktober starten. In september zullen al werkzaamheden plaatsvinden voor het bouwrijp maken van de bouwlocatie. ‘De eerste paal’ is voorzien voor half oktober. Alle betrokkenen en omwonenden zullen daar na de zomer een uitnodiging voor ontvangen. De oplevering staat nog steeds voor juni 2012 gepland.

Bank ING naar Amsterdamse Poort
De komende splitsing van de bankverzekeraar ING Groep in een bank- en een verzekeringsdivisie krijgt ook gevolgen voor de huisvesting.
Zoals bekend moet de huidige ING Groep zich van de Europese Commissie opdelen in een aparte verzekeraar en een bankbedrijf. De leiding van ING Groep is nu nog gehuisvest in het ING House op de Zuidas, beter bekend als ‘de Schoen’, ‘het Strijkijzer’ of ‘de Kruimeldief’.

Sculptuur aan de Zuidas
De Erick van Egeraat toren is onderdeel van Mahler 4, een prestigieus deelgebied van de Zuidas, en is – net als de nabijgelegen torens van Toyo Ito en Rafael Viñoly – vernoemd naar de architect; de nieuwe naam van diens bureau is overigens (designed by) Erick van Egeraat (dbEVE). De bijnaam van de kantoortoren – The Rock – komt voort uit de materialisering van de bovenste verdiepingen van het gebouw.
Hierbij meer informatie over het gebouw.

VUmc zet studenten in tegen parkeerchaos
Rijen bij de parkeerautomaten, patiënten die te laat op hun afspraak komen, gestreste bezoekers en een regen aan klachten. Het zijn de laatste tijd gebruikelijke taferelen bij het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam. Oorzaak is het nieuwe parkeerregime dat sinds 1 juli op de nabijgelegen Gustav Mahlerlaan geldt. Het ziekenhuis zet daarom nu studenten in die de chaotische toestanden moeten tegengaan, zij worden toepasselijk parkeerdokters genoemd.  

Kantooropname in Amsterdam blijft laag
De opname van kantoorruime in Amsterdam is in de eerste helft van 2010 uitgekomen op 102.585 m2 tegen 113.103 m2 in eerste helft van 2009. Daarmee belooft de kantooropname dit jaar niet veel beter te worden dan vorig jaar, toen de teller op 224.059 m2 bleef steken. Koploper op de gebruikersmarkt in de eerste helft van dit jaar is Amsterdam-Zuidoost met een opname 31.912 m2, goed voor 31 procent van het totaal in de hoofdstedelijke regio.
De Zuidas en Amsterdam-West staan op de tweede en derde plaats met opnamecijfers van respectievelijk 16.708 m2 en 15.843 m2. Van Gool Elburg heeft dit jaar nog geen kantoortransacties gezien in Amsterdam-Zuid, Buitenveldert en Diemen. Er was slechts één grote transactie: Royal Bank of Scotland (RBS) betrekt 10.000 m2 kantoorruimte in de UN Studio op de Zuidas. 

Amsterdam Bright City
Amsterdam Bright Community organiseert diverse sociale en culturele activiteiten voor iedereen die met de Zuidas te maken heeft. Evenementen zijn doorgaans gratis en vrij toegankelijk voor iedereen; Men streeft naar een zo breed mogelijk scala aan ontmoetingsvormen. Bekijk hier de programmering van de komende maanden.

Beeldententoonstelling ‘Ons Soort Mensen’.
Kunstkapel, Prinses Irenstraat 19, 22 mei t/m 25 juli 2010
Open: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur
Op uitnodiging van het Virtueel Museum Zuidas stelt gastcurator Lex ter Braak een tentoonstelling samen uit beelden van verschillende bedrijfscollectie van de leden van de VBCN (Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) in de KunstKapel aan de Prinses Irenestraat. De meer dan veertig beelden geselecteerd door gastcurator Lex ter Braak staan bijna allemaal op hun plaats. Het Virtueel Museum Zuidas is op deze manier een unieke samenwerking aangegaan met de leden van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland.

Zomerreces weekberichten
In verband met de verwachte vermindering van de berichtenstroom in de komende maanden, zal het weekbericht in juli en augustus verschijnen zodra er relevante actuele informatie beschikbaar is.

 Twee themabijeenkomsten van het bewonersplatform in september
Op 9 september zal een thema-avond gewijd zijn aan de ontwikkelingen rond Station Zuid en 23 september wordt de stand van zaken rond de plannen van de VU en het Vumc toegelicht.

Omgevingsmanager Zuidas
Jeroen van der Linden. Voor vragen over stand van zaken kan telefonisch contact worden opgenomen met hem: 06 – 551 70160. Fax: 020-6610836.  

Lees verder over: Weekberichten.