Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 28

Thema avond station ZUID
Het Bewoners Platform Zuidas organiseert een thema avond over de toekomstige ontwikkelingen  in en rondom  STATION ZUID. Het gaat hierbij om het vergroten van de transfercapaciteit en het vergroten van het aanbod voorzieningen en uitstraling.
Sprekers:
Hans van Gelderen, Prorail
Martine van der Voort, NS Poort
Monique Lemmens, Dienst Zuidas
Na de voordrachten is er gelegenheid tot discussie.

Datum: donderdag 9 september
Tijd: 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur
Plaats: MFC, A.J. Ernststraat 112.

Op 23 september staat een tweede thema avond gepland over de nieuwe ontwikkelingen VU en VUmc.

Commissaris van de Koningin Remkes en burgemeester van der Laan bezochten Zuidas
Commissaris van de Koningin, de heer Remkes, burgemeester Van der Laan van Amsterdam, zes burgemeesters uit de regio en verantwoordelijk wethouder de heer van Poelgeest hebben op 2 september een werkbezoek aan Zuidas gebracht. Ze hebben zich tijdens dit bezoek laten informeren over de stand van zaken in de ontwikkelingen van Zuidas, het Dokmodel in het bijzonder en OV-SAAL (spoorverdubbeling op het traject Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad). Commissaris van de Koningin en burgemeesters hebben naar verluid, met enthousiasme op de gepresenteerde projecten en de bijbehorende dynamiek in Zuidas gereageerd en zien het belang voor de ontwikkeling van de regio.

Django Building van KCAP op Zuidas Amsterdam
In het begin van de zomer is het appartementen gebouw ‘Django Building’ op de Zuidas Amsterdam voltooid. Het ontwerp is van KCAP Architects&Planners. Het gebouw staat op kavel 8 van het gebied Gershwin, cluster III waarvoor KCAP eveneens een stedenbouwkundige massastudie heeft gemaakt.

Jos Nijhuis: “Schiphol en Zuidas trekken samen op”
Zuidas en Schiphol liggen maar 6 kilometer van elkaar vandaan. ‘Internationaal een unieke positie,’ zegt Schiphol-directeur Jos Nijhuis. ‘Daar kunnen we van profiteren. Sterker, dat doen we al.’ In Frankfurt, Londen en Parijs – overal is de afstand tussen het vliegveld en het financiële centrum groter, met alle kosten en tijdsverlies van dien. ‘Probeer maar eens van Charles de Gaulle naar La Défense te komen, dan ben je echt wel even onderweg,’ vervolgt Jos Nijhuis. ‘In Amsterdam is dat anders, en dat is een enorm concurrentievoordeel, voor de stad en dus voor Nederland. Om daar optimaal van te profiteren trekken Zuidas en Schiphol dan ook samen op.’

Klaas de Boer: “Samenwerken aan “15 by 15
Waar staan we in 2030? Dat was de centrale vraag bij een groot aantal gesprekken die Klaas de Boer de afgelopen tijd heeft gevoerd. Want het gaat volgens hem goed met Zuidas, maar dat is geen reden om pas op de plaats te maken.
Om er achter te komen wat onze stakeholders willen, hebben we ons oor dus te luisteren gelegd. We hebben themabijeenkomsten georganiseerd en brainstormavonden belegd, met bedrijven, omwonenden en gebruikers, aldus de Zuidas directeur.

Themabijeenkomst Amstelveenlijn
Risico’s voor Buitenveldert
De commissie ruimtelijke ordening van het Wijkopbouwcentrum over nut en noodzaak van lijn 51. Sprekers: Guido Bruggeman,Frans Stam en presentaties van Rob van der Bijl en Maurits van Witsen. Locatie: MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112
Vrijdag 10 september
Tijd: 16.30 – 19.00 uur. Aanmelden bij: 6449936.

Filosofie op de Zuidas met Pi de Bruijn
Pi de Bruijn, architect van onder andere de nieuwe Tweede Kamer en voorheen supervisor en stadsarchitect van de Amsterdamse Zuidas, gaat op 9 september in gesprek met Ad Verbrugge, filosoof aan de VU.
Architect Pi de Bruijn kreeg internationale bekendheid door het ontwerp van de uitbreiding van de Tweede Kamer, de uitbreiding en restauratie het Concertgebouw in Amsterdam en de wederopbouw van het vuurwerk rampgebied in Enschede. Daarnaast was hij stadsarchitect en supervisor van de ontwikkeling van het Amsterdamse Arenagebied en de Amsterdamse Zuidas. Hij ontwierp onder andere het Amsterdam Symphony gebouw op de Zuidas. Informatie: Filosofie op de Zuidas is op donderdag 9 september om 16.00 uur in Amsterdam Bright City – Het Grand Café, Claude Debussylaan 2-8, Amsterdam. De toegang is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via deze website.

Zuidas Cup 2010 bij SC Buitenveldert
Op vrijdag 10 september wordt weer om de ZUIDASCUP gespeeld. Dit jaar wordt het toernooi gehouden op de velden van SC Buitenveldert,
De Boelelaan 1100 te Amsterdam. Deelnemers zijn diverse bedrijven, instanties en sportverenigingen die betrokken zijn bij Zuidas. De wedstrijden vangen om 14.00 uur aan. Meedoen met je organisatie? Geef dit uiterlijk 20 juli bij Zuidas aan via yhn@zuidas.nl. Aanmelden kan per team (7 spelers en een keeper). Na afloop van het toernooi is er voor iedereen een borrel en diner. Meer informatie? Neem contact op met Yolanda Hopman, tel. 020 – 575 2117.

Literatuur op Zuidas
30-09-2010 19:00 – 20:30
William Shakespeare, Charlotte Brontë, Simon Vestdijk, Marguerite Yourcenaar, Euripides, hun boeken worden al generaties lang gelezen.
In Literatuur op de Zuidas interviewen Stine Jensen, Elsbeth Etty en Ben Peperkamp interessante gasten over hun favoriete boek en schrijver.
Amsterdam, Amsterdam Bright City – Het Grand Café, Claude Debussylaan 2-8
Zie ook: Karel van der Toorn in literatuur op de Zuidas.

Lunchconcert op Zuidas
Dinsdag 14 september 2010
Ensemble Thouraya Raphaela Danksagmüller, duduk (Armeense hobo) Bassem Alkhouri, kanun (cymbaal), zang.
Locatie: Thomaskerk/Kerkzaal, Pr. Irenestraat 36, 1077PW Amsterdam Reserveren en info: http://www.thomasopen.com     Aanvang:12.30-13.00 (zaal open 12.00) Toegang gratis.

Welzijnsmarkt in teken van “Wellness”
Het Wijkopbouwcentrum Buitenveldert organiseert op zaterdag 11 september haar jaarlijkse Welzijnsmarkt waar een groot gedeelte van de welzijnsvoorzieningen in Buitenveldert zich aan het publiek presenteren. Ook het BPZ zal hier aanwezig zijn.
Dit jaar staat de markt in het teken van een gezonde levensstijl met aandacht voor persoonlijke verzorging, goede voeding en ontspanning ook wel Wellness genoemd.
Plaats: MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112, tijdstip: van 11.00 tot 16.00 uur.

Lees verder over: Weekberichten.