Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 29

Thema avond toekomst VU/VUmc
Op 23 september staat thema avond gepland over de nieuwe ontwikkelingen VU en VUmc. Sprekers: Fokke Rakers (VUmc) en Franc van Nunen, directeur VU kwartier. Locatie MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112. Aanvang: 19.30 uur tot 21.30 uur.

Succesvolle thema avond station ZUID
Het Bewoners Platform Zuidas organiseerde op 9 september een thema avond over de toekomstige ontwikkelingen  in en rondom  station ZUID. Vertegenwoordigers van Prorail, NS Poort en Dienst Zuidas verzorgden een voordracht en vanuit de zaal werden vele vragen gesteld en opmerkingen gemaakt.

Kantorenmonitor : Kantorenmarkt Zuidas ontwikkelt zich positief
In de eerste helft van 2010 is in totaal 27.700 m2 vvo (verhuurbaar vloeroppervlak) aan kantoorruimte opgenomen in Zuidas Amsterdam. Dit volume over zes maanden is hoger dan het opnamevolume in geheel 2009. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor, die Jones Lang LaSalle in opdracht van dienst Zuidas Amsterdam opstelt. Aansprekende nieuwe gebruikers in Zuidas zijn The Royal Bank of Scotland, Spaces Arcadis en het Europese hoofdkantoor van Mead Johnson. Zie ook: Positieve ontwikkeling kantorenmarkt Zuidas zet door in eerste helft 2010 (Persbericht JLL, 13 september 2010)

Nieuwe schikking in vastgoedfraude
Alfons Remmers, eigenaar van het Tilburgse bouwbedrijf Remmers, heeft met justitie een schikking van 1,1 miljoen euro getroffen voor zijn aandeel in de vastgoedfraude rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Remmers (67) werd verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Zijn bouwbedrijf zou onder meer bij de bouw van het appartementencomplex Eurocenter op de Amsterdamse Zuidas zijn gebruikt voor het doorsluizen van miljoenen aan steekpenningen.

Ontwerpbesluit kapvergunning
met inzagetermijn van zes weken :
Europaboulevard 17 – K15/0630-2010 het verplanten dan wel kappen van 1 meelbes t.b.v. sloop van het gebouw
Terrein Beethovenstraat/Beatrixpark – K15/0696-2010 het kappen van 67 bomen en het verplanten van 1 boom. In het kader van de Bomenverordening en Garageverordening ligt/liggen bovenstaande ontwerpbesluiten met ingang van donderdag 16 september gedurende zes weken ter inzage bij Dienst Milieu en Bouwtoezicht, Weesperplein 4, geopend van 9.00 – 12.00 uur. Afspraak maken via: 020-5513419/427.

Werkzaamheden Beethovenstraat
Stremming voor autoverkeer tussen 20.00 en 06.00 uur. Vanaf 20 september 2010 wordt de Beethovenstraat, ter hoogte van het viaduct dat gebouwd wordt voor de Noord/Zuidlijn, acht nachten afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer (stad-in én stad-uit). De afsluiting vindt plaats tijdens de avonden/nachten tussen 20.00 en 06.00 uur.

Building Images, photography from Zuidas
Deze tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 24 september om 17.00 uur door Colette Olof, curator FOAM. De KunstKapel van het Virtueel Museum Zuidas (VMZ) opent het nieuwe seizoen met de absurdistische foto’s van Isabelle Wenzel (Wuppertal, 1982). Deze talentvolle en veelbelovende jonge kunstenaar studeerde dit jaar af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Door het VMZ werd zij uitgenodigd deel te nemen aan het project  ‘Virtuele Zoom’, waarbinnen de ontwikkelingen aan de Zuidas worden vastgelegd. Daardoor worden ook haar foto’s, net als die van voorgangers als Risk Hazekamp, Katja Mater en Gabor Ösz, overgedragen aan de collectie van het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM.

Schooltuin in Buitenveldert viert 50ste verjaardag
Verborgen tussen de VU en de kantoorkolossen op de Zuidas ligt een stukje groen. Een mooi stukje groen; de Dr. L. Alma schooltuinen. Binnenkort bestaat de tuin 50 jaar en binnen een jaar staat er ook nog een verhuizing op stapel. Ter afsluiting wordt er een boek samengesteld dat vol staat met foto’s genomen door de leerlingen zelf. Foto’s vanuit hun perspectief genomen geeft een bijzondere kijk op de tuintjes. Het belooft een bijzonder boek te worden met de titel Tuinieren aan de Zuidas.
De VU gaat hier volgend jaar een campus bouwen en de tuintjes moeten dan verhuizen. Waar naartoe is nog niet 100% zeker maar de Heemtuin aan de Kalfjeslaan is een goede kanshebber.

Maak kennis met de nieuwe burgemeester
Zaterdag 18 september van 10.30-11.30
Wilken Veen is in gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan in het Thomastheater, Prinses Irenestraat 36.Toegang gratis. Reserveren niet nodig.

Jong & politicus, wat bezielt ze toch?
Donderdag 30 september  van 20.15-21.15 uur : 100 dagen na de verkiezingen.

Debat met jonge politici over hun drijfveren : o.l.v. Ruben van Zwieten, Laura van Baars en Gerrit van den Berg. Thomastheater, Prinses Irenestraat 36. Toegang gratis. Reserveren : 06-19895696 of via www.thomasopen.com
Op deze site kunt u eveneens het komende programma lezen van de Thomaskerk en –theater.

Literatuur op Zuidas
30-09-2010 19:00 – 20:30
William Shakespeare, Charlotte Brontë, Simon Vestdijk, Marguerite Yourcenaar, Euripides, hun boeken worden al generaties lang gelezen.
In Literatuur op de Zuidas interviewen Stine Jensen, Elsbeth Etty en Ben Peperkamp interessante gasten over hun favoriete boek en schrijver. Amsterdam, Amsterdam Bright City – Het Grand Café, Claude Debussylaan 2-8
Zie ook: Karel van der Toorn in literatuur op de Zuidas.

Lees verder over: Weekberichten.