Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 30

Thema avond toekomst VU/VUmc
Op 23 september staat thema avond gepland over de nieuwe ontwikkelingen VU en VUmc. Sprekers: Fokke Rakers (VUmc) en Ton Steentjes, (VU kwartier). Locatie MFC Binnenhof,  A.J. Ernststraat 112. Aanvang: 19.30 uur tot 21.30 uur.

Op 7 oktober staat de volgende thema avond gepland op dezelfde tijd en locatie. Sprekers: Klaas de Boer, directeur Zuidas: Nut en Noodzaak van Hoofdontwerp Team Zuidas en  Malcolm Smith, hoofdontwerper HOT Team en supervisor Zuidas: Integrale aanpak Zuidas, gedachtes en discussie

Eerste studentenwoningen op de Zuidas
Op 16 september tekende de buitenlandse studente Nimisha Chaturvedi als laatste het huurcontract in gebouw Django op de Zuidas. De studenten die in hier komen te wonen zijn buitenlandse PhD studenten van de VU. De studio’s zijn verhuurd met een campuscontract wat inhoudt dat de student de woning moet verlaten zodra de studie is afgerond met een maximum van vijf jaar. De studenten komen vooral uit Azië en Europa

Ontvangen aanvraag kapvergunning
Zuidas/Station Zuid/Mahlerplein en Zuidplein – K15/0870-2010, kappen van 14 bomen.
Voor deze aanvragen geldt dat (in dit stadium) geen zienswijzen kunnen worden ingediend.
Wilt u de gepubliceerde aanvragen inzien? Dan kunt u langskomen tijdens de openingstijden. Dienst Milieu en Bouwtoezicht, Weesperplein 4, geopend van 9.00 – 12.00 uur. Afspraak maken via: 020-5513419/427.

Werkzaamheden Beethovenstraat
Stremming voor autoverkeer tussen 20.00 en 06.00 uur. Vanaf 20 september 2010 wordt de Beethovenstraat, ter hoogte van het viaduct dat gebouwd wordt voor de Noord/Zuidlijn, acht nachten afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer (stad-in én stad-uit). De afsluiting vindt plaats tijdens acht avonden/nachten tussen 20.00 en 06.00 uur.

Hoofdkantoor Vesteda naar Zuidas

Woningbelegger Vesteda – circa 27.000 huizen in portefeuille – wil haar hoofdkantoor laten verhuizen van Maastricht naar Amsterdam. Het gaat om de verhuizing van de directie en de ondersteunende stafafdelingen, in totaal circa 10 arbeidsplaatsen. De backoffice blijft wel in Maastricht achter. De verhuizing naar Amsterdam is ingegeven door de wens van de raad van commissarissen omdat het zwaartepunt van de bedrijfsvoering inmiddels naar de Randstad is verschoven. Het hoofdkantoor van Vesteda wordt gevestigd in het bestaande regiokantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

Toren UNStudio aan de Zuidas klaar
De UNStudio Toren aan de Zuidas is volledig klaar. Het 82,5 meter hoge gebouw maakt deel uit van het kantoor- en wooncluster Mahler4, dat uit zes torens bestaat. De 21 verdiepingen tellende toren wordt deels gebruikt door Royal Bank of Scotland.

Kantorenmarkt Zuidas ontwikkelt zich positief
In de eerste helft van 2010 is in totaal 27.700 vierkante meter vloeroppervlak aan kantoorruimte opgenomen in Zuidas Amsterdam. Dit volume over zes maanden is hoger dan het opnamevolume in geheel 2009. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor, die Jones Lang LaSalle in opdracht van Dienst Zuidas Amsterdam opstelt.

Landelijk is juist sprake van een negatieve tendens.
De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is verder aan het verslechteren. Hoewel er voor goed verhuurde gebouwen op toplocaties nog altijd hoge prijzen betaald worden, zijn leegstaande gebouwen nauwelijks te verkopen. Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven onderzoek van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle.
De waarde van deze beleggingen staat volgens de makelaars sterk onder druk. In 2011 zal dit verder worden versterkt door een stijging van het aantal leegstaande gebouwen”, constateert Marijn Snijders, voorzitter van Jones Lang LaSalle. http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=24245

Kop Zuidas
In opdracht van Multi Vastgoed ontwikkelde ’tIdee! een positioneringsadvies over de drie kantoorgebouwen langs de A10 op de kop van de Kop van Zuid.
Het advies sluit aan op het geplande Van den Ende Theater, de Joodse gemeenschap in Buitenveldert en Scheldestraat en de mooie ‘oude chic’ van Amstel, Beethovenstraat en Rivierenbuurt.

Building Images, photography from Zuidas
Deze tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 24 september om 17.00 uur door Colette Olof, curator FOAM. De KunstKapel van het Virtueel Museum Zuidas (VMZ) opent het nieuwe seizoen met de absurdistische foto’s van Isabelle Wenzel (Wuppertal, 1982). Deze talentvolle en veelbelovende jonge kunstenaar studeerde dit jaar af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Door het VMZ werd zij uitgenodigd deel te nemen aan het project  ‘Virtuele Zoom’, waarbinnen de ontwikkelingen aan de Zuidas worden vastgelegd. Daardoor worden ook haar foto’s, net als die van voorgangers als Risk Hazekamp, Katja Mater en Gabor Ösz, overgedragen aan de collectie van het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM.

Jong & politicus, wat bezielt ze toch?
Donderdag 30 september  van 20.15-21.15 uur : 100 dagen na de verkiezingen.
Debat met jonge politici over hun drijfveren : o.l.v. Ruben van Zwieten, Laura van Baars en Gerrit van den Berg. Thomastheater, Prinses Irenestraat 36. Toegang gratis. Reserveren : 06-19895696 of via www.thomasopen.com
Op deze site kunt u eveneens het komende programma lezen van de Thomaskerk en –theater.

Literatuur op Zuidas
Donderdag 30 september 2010 19:00 – 20:30
William Shakespeare, Charlotte Brontë, Simon Vestdijk, Marguerite Yourcenaar, Euripides, hun boeken worden al generaties lang gelezen.
In Literatuur op de Zuidas interviewen Stine Jensen, Elsbeth Etty en Ben Peperkamp interessante gasten over hun favoriete boek en schrijver.
Amsterdam, Amsterdam Bright City – Het Grand Café, Claude Debussylaan 2-8
Zie ook: Karel van der Toorn in literatuur op de Zuidas.

Lees verder over: Weekberichten.