Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 3/4

Nieuw VU-gebouw Initium in gebruik
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam
heeft Initium, het nieuwe gebouw aan de Buitenveldertselaan op de VU-
campus, in gebruik genomen. Initium is een ontwerp van Op ten Noort
Blijdestein.

Amsterdam wil vanaf 2015 klimaatneutraal bouwen

De gemeenteraad van Amsterdam heeft alweer twee jaar geleden
de ambitie vastgesteld dat vanaf 2015 alle nieuwbouw klimaatneutraal
moet zijn. De recent uitgebrachte film ‘Goede Energie’ laat zien welke impact
dit besluit heeft voor grote nieuwbouwprojecten waaronder IJburg, Zuidas, Houthavens.

Ontwerpprojectbesluit / hogere waardenbesluit De Boelelaan.
Het naar aanleiding van zienswijzen aangepaste ontwerpprojectbesluit (Terrein De Boelelaan- K16/0684-2010) voor het verleggen van de trambaan en tramlus ten behoeve van de tramlijnen 16 en 24 op de De Boelelaan, het verruimen van de De Boelelaan in noordelijke richting, alsmede het oprichten van een gelijkrichterstationen een GVB-personeelsverblijf
Het met bovengenoemd projectbesluit samenhangend ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden dan de voorkeursgrenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder voortvloeiend uit de reconstructie van de De Boelelaan, met het bijbehorende akoestisch rapport.

Ontwerpbouwvergunning inclusief ontwerpprojectbesluit
Terrein Station Zuid, Zuidplein en Gustav Mahlerplein – K15/0870-2010, kappen van 14 bomen.
De Dienst Milieu en Bouwtoezicht is gevestigd aan de Cruquiusweg 5 (Zeeburghuis) en is op werkdagen voor het publiek geopend van 9 tot 12 uur. Voor inlichtingen kunt u bellen: 14020. Wilt u de gepubliceerde aanvragen en/of (ontwerp)besluiten inzien? Dan kunt u langskomen tijdens de openingstijden (09.00 uur-12.00 uur).


Union verhuurt bijna 800 m2 op Zuidas
De Duitse belegger Union Investment Real Estate GmbH heeft 758 m² kantoorruimte verhuurd in haar kantoorgebouw UN Studio aan de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam. Jones Lang LaSalle adviseerde de verhuurder; ontwikkelaar G&S Vastgoed en Union Investment Real Estate GmbH in collegiale samenwerking met Van Gool Elburg, DTZ Zadelhoff en Savills.

3e Kwartaalrapportage dienst Zuidas
Deze komt aan de orde bij de raadscommissie voor Bouwen, Wonen en Klimaat. Datum: woensdag 2 februari 2011. Agendapunt 13. Aanvang: 09:00 tot 17.00 uur en zo nodig vanaf 19.30 uur tot 22.30 uur. Locatie: De Boekmanzaal, Stadhuis.

Kennisoverdracht van DMB aan de RAI krijgt vervolg in 2011
Het college heeft ingestemd met het verlengen van het RAI-convenant voor de periode van één jaar.

Weigering Omgevingsvergunning
Gustav Mahlerlaan 320 – 164359, plaatsen reclamezuil (06-01-2011).
De Dienst Milieu en Bouwtoezicht is gevestigd aan de Cruquiusweg 5 (Zeeburghuis) en is op werkdagen voor het publiek geopend van 9 tot 12 uur. Voor afspraak of inlichtingen kunt u bellen: 14020. Wilt u de gepubliceerde aanvragen en/of (ontwerp)besluiten inzien? Dan kunt u langskomen tijdens de openingstijden (09.00 uur-12.00 uur).  U kunt ook dossiers uit het archief inzien waarop is beschikt.

Evenementenvergunningen
Zuidplein, aanvraag voor het organiseren van een muzikaal evenement (Radio 538) op 30 april 2011. Dossiernummer (nog niet bekend).
Parkeerterrein t/o RAI (‘P11′) aanvraag voor het organiseren van een circus van 12 augustus 2011 t/m 4 september 2011.32-188991.
De bovengenoemde aanvragen met bijbehorende stukken kunt u vanaf 17 januari 2011 gedurende twee weken op afspraak inzien op het stadsdeelkantoor Zuid, Burgerweeshuispad 301, Amsterdam. U kunt een afspraak hiervoor maken via telefoonnummer 14020.

De Pure Markt op het G. Gershwinplein
De Pure Markt staat sinds 2008 voor ambachtelijk, lekker eten, creativiteit en duurzaamheid. Vanaf zondag 17 april vindt de markt maandelijks plaats van 11.00 tot 18.00 uur op het G. Gershwinplein op de Zuidas.

Amsterdam pakt lege kantoorpanden aan
Amsterdam gaat de leegstand van kantoorpanden aanpakken. De gemeente heeft hier een speciale verordening voor opgesteld. Dat heeft wethouder Maarten van Poelgeest (grondzaken, GroenLinks) donderdag bekendgemaakt. Eigenaren van bepaalde kantoorpanden die zes maanden leegstaan, moeten dat voortaan melden bij de gemeente. Als een pand een jaar leegstaat, kan Amsterdam zelf een gebruiker voordragen.
Zie ook: Leegstand in Amsterdam wordt aangepakt

’Bouwwereld zal voorgoed door crisis veranderen’
De nieuwbouw ligt bijna stil, kantoren staan leeg: de bouwwereld heeft het zwaar te verduren. Anke van Hal, hoogleraar duurzaam bouwen TU Delft en Nyenrode, ziet daarin vooral kansen. ‘Energie besparen en goed omgaan met grondstoffen is noodzaak geworden.’ De bouwwereld die bijzonder zwaar getroffen is door de economische crisis, kan uiteindelijk goed garen spinnen bij deze moeilijke tijd.

‘LIFE AFTER PLANNING’ a masterclass on visual identities of Zuidas Amsterdam
Virtueel Museum Zuidas i.s.m. Vrije Universiteit en Sandberg Instituut
DATUM: 1 maart 2011
DUUR: 14.00 tot 18.00 uur, afsluiting met borrel
LOCATIE: KUNSTKAPEL
Prinses Irenestraat 19, Zuidas Amsterdam
Vrije toegang
Reserveren op: info@virtueel-museum.nl

FILOSOFIE OP DE ZUIDAS MET HESTER ALBERDINGK THIJM
Hester Alberdingk Thijm is directeur van de AkzoNobel Art Foundation, een kunstcollectie die inmiddels bestaat uit zo’n vijftienhonderd werken. Filosoof Ad Verbrugge praat tijdens Filosofie op de Zuidas met haar over het hoe en waarom van bedrijfscollecties in het algemeen en die van AkzoNobel in het bijzonder.
Datum: Donderdag 10 februari 2011, 16:00 uur. Locatie: Amsterdam Bright City, Claude Debussylaan 2-8. De toegang tot Filosofie op de Zuidas is gratis. Meld je wel even aan om er zeker van te zijn dat je erbij kunt zijn. Tel.: 020 5989292 (tijdens kantooruren) of stuur een e-mail. http://www.vuconnected.nl/agenda/1220/filosofie-op-de-zuidas-met-hester-alberdingk-thijm.html

Zingeving Zuidas Valentijnsdag@ 12 februari, a’dam
Na het succes van vorig jaar, zal ook dit jaar weer de traditionele Zingeving Zuidas Valentijnsdag plaatsvinden! Dit vindt vindt plaats op zaterdag 12 februari.
Aanmelden hier. of door een e-mail te sturen.

LITERATUUR OP DE ZUIDAS: RONALD GIPHART
donderdag 3 maart 2011, 19:30 uur
Amsterdam Zuidas , Grand Cafe Amsterdam Bright City , Claude Debussylaan 2-8

538 voor War Child komt naar Zuidas
Radio 538 voert dit jaar een grote actie voor War Child met ‘538 voor War Child’. Een week lang trekken de 538 DJ’s met twee trucks door het hele land. Op donderdag 31 maart staan de trucks in Zuidas op het Mahlerplein.

LITERATUUR OP DE ZUIDAS
donderdag 31 maart 2011, 19:30 uur Amsterdam Bright City ,
In samenwerking met: Amsterdam Bright City en Faculteit Letteren VU.
René Smit, voorzitter College van Bestuur VU Amsterdam, is te gast in deze aflevering van Literatuur op de Zuidas. Hij vertelt over zijn literaire passie, het boek Misdaad en straf van Dostojewski. Voor wie het niet kent; een prachtig boek over de moraal in de samenleving en hoe mensen die vertalen naar eigen verantwoordelijkheid.

Filosofie op de Zuidas met Eberhard van der Laan
donderdag 16 juni 2011, 16:00 uur
Amsterdam , Amsterdam Bright City – Het Grand Café , Claude Debussylaan 2-8
Tijdens Filosofie op de Zuidas, een terugkerend discussieprogramma van VUconnected, praat filosoof Ad Verbrugge met gasten uit de wetenschap en de maatschappij. Vandaag is Eberhard van der Laan de nieuwe burgemeester van Amsterdam, te gast.

Lees verder over: Weekberichten.