Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 39

Succes Schiphol hangt af van rol Amsterdam als Global City Region’
Het succes van de luchthaven Schiphol in de komende decennia hangt voor een groot deel af van de mate waarin de regio Amsterdam zich ontwikkelt als ‘Global City Region’. Dat zei Schiphol-topman Jos Nijhuis maandag (22 november) op het jaarlijkse symposium van de Dutch Aviation Group (DAG). Met name de nieuwe Zuidas is volgens Nijhuis het gebied waar een deel van de groei dient te worden gerealiseerd.

Opening nieuwbouw Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een nieuwe hoofdlocatie aan de Zuidas in Amsterdam. Op donderdag 25 november om 18.00 uur vindt de officiële opening plaats. President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) prof. dr. Robbert Dijkgraaf en de rectoren magnifici van UvA en VU, prof. dr. Dymph van den Boom en prof. dr. Lex Bouter, verrichten de openingshandeling. Deze wordt voorafgegaan door een aantal korte voordrachten. Aansluitend kunnen de genodigden het nieuwe gebouw bekijken.

Eerste paal St. Nicolaaslyceum
Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats op donderdagmiddag 9 december op het bouwterrein aan de Prinses Irenestraat. De officiële handeling start op15.15 uur, de genodigden en omwonenden zijn welkom vanaf 14.45 uur.

Evening view in Symphony
07-12-2010 18:00 – 20:00.
Op dinsdag 7 december organiseert Broersma Makelaardij een open huis in Amsterdam Symphony. Tijdens deze inloop kan men genieten van uitzicht bij avond over Zuidas en Amsterdam. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje. U bent van harte welkom.

Raadscommissie voor Bouwen, Wonen en Klimaat
woensdag 1 december 2010
Locatie: De Boekmanzaal, Stopera
Agendapunt 20: Reserve grondexploitatie Zuidas Amsterdam.
http://zoeken.amsterdam.raadsinformatie.nl/cgi-bin/agenda.cgi/id=1561

Beheer voormalig USC
Raadscommissievergadering Samenleving Stadsdeel Zuid van 30 november 2010 (20.00 uur). In augustus 2010 heeft de Dienst Zuidas in haar zoektocht naar een beheerder/exploitant voor het verworven voormalig Universitair Sportcentrum Amsterdam (USC) gelegen aan de De Boelelaan 46 in Amsterdam (Zuidasgebied) de vraag aan stadsdeel Zuid gesteld of het stadsdeel – gezien haar ervaring met sporthalbeheer/-exploitatie – interesse had om dit gebouw BL46 gedoopt te gaan beheren/exploiteren tot het moment dat Zuidas haar ontwikkelingsplannen op deze locatie in uitvoering neemt (minimaal 2 jaar; maar naar verwachting eerder 4 tot 5 jaar).
Het betreft de voordracht en het bedrijfsplan.

Acht gemeenten krijgen miljoenen om klimaatneutraal te worden
Acht gemeenten hebben gisteren subsidie ontvangen om hun gemeente klimaatneutraal te maken in samenwerking met burgers en bedrijven. Het gaat om Breda, Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam Stadsdeel Zuid, Heerhugowaard, Wageningen, Tilburg en Lochem. In totaal krijgen de gemeenten een kleine 5 miljoen euro, die ze inzetten om het proces en de begeleiding bij de uitvoering van hun proefprojecten te kunnen bekostigen. In Amsterdam Zuid worden 50 lokale duurzame energiebedrijven opgericht. Ter ondersteuning krijgt het project Co-Operatie Zuidas: 680.000 euro.

IT helpt de bouwsector
13% van de kantoren in Nederland staat leeg. De bouwsector wijst de crisis aan als schuldige en roept om hulp. Maar Zsolt Szabo wijst op een ander fenomeen: Het Nieuwe Werken. Ondersteund door IT-oplossingen worden medewerkers in staat gesteld daar te werken waar ze dat het beste uitkomt: thuis, bij de klant of op een flexplek ergens in het land. En dat bespaart organisaties heel veel huurpenningen. Misschien zijn die grote kantoren aan de Zuidas van Amsterdam achterhaald en moet er gekeken worden naar een andere invulling van kantoorruimtes.

Literatuur op Zuidas: Pieter Steinz
Marco de Waard gaat donderdag 25 november in gesprek met Pieter Steinz in de reeks ‘Literatuur op de Zuidas’. Pieter Steinz is historicus en chef boeken van NRC Handelsblad.
Literatuur op Zuidas begint om 19.00 en duurt tot 20.30 uur. Voorafgaand aan het gesprek is er mogelijkheid voor diner. Aanmelden kan via olivier.otten@amsterdambrightcity.nl.

Femke Halsema in Filosofie op de Zuidas
Ad Verbrugge, docent filosofie VU interviewt de leider van GroenLinks over de macht van links. Zoeken linkse idealen de macht? En zijn ze Wilders-proof?
Amsterdam Bright City, het Grand Café | Claude Debussylaan 2-8 | 16.00 uur | Toegang gratis | donderdag 9 december 2010, 16:00 uur.
Aanmelden gewenst op www.vuconnected.nl

Zuidas nummer 10 is opgeleukt Transformatorhuisje
Zuidas nummer 10 heeft een houten deur, een intercom en wat smoezelige gordijntjes. Er is nooit iemand thuis. Hoe vaak je ook aanbelt of op de ramen klopt, de deur gaat niet open. Achter zijn de slaapkamers met luxaflex en een klein balkonnetje waar een tafel en 2 plastic tuinstoelen staan. Daar zit ook al nooit iemand in. Dat vraagt om nader onderzoek. Het huis staat op de Zuidas aan het eind van de Beethovenstraat en is ook wel erg klein voor een huis. Het is een transformatorhuisje dat door kunstenaar Maarten Rots van de Rietveldacademie ‘opgeleukt’ is. Om de 2 maanden mag een andere kunstenaar er iets nieuws van maken.

ThomasTheater
2 December, 20.15-21.15 uur, toegang 10 euro. Martijn Hillenius, Filosofisch Cabaret
‘Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze met allerlei existentiële vragen worstelen. Dingen in de geest van: ‘Bestaat God?’, ‘Is er leven na de dood?’, ‘Wat is de zin van het leven?’. Dat soort zaken. Wat wel grappig is, is dat ik het antwoord heb op al die vragen.
Ik heb erover nagedacht en ik weet hoe het zit. Dus ik dacht, misschien is het leuk als ik dat even kort uitleg. Het hoeft niet zo lang te duren’.
Adres: Pr. Irenestraat 36, 1077WX Amsterdam.

Volgende BPZ bijeenkomst
Het BPZ organiseert op 9 december een ledenvergadering waar diverse onderwerpen aan de orde zullen komen die te maken hebben met heden en toekomst. U ontvangt hiervoor nog een uitnodiging. Plaats: MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112, tijdstip: 19.30 – 21.30.
Tevens staat er een informatie avond gepland op 16 december over de afsluiting van de Boelelaan en verplaatsing van de tramlus richting Buitenveldertselaan. Zelfde tijd en plaats.

Lees verder over: Weekberichten.