Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 5

Stadskoude in Amsterdam

Stadskoude is een manier van koelen waarbij gebruik wordt gemaakt van koud water uit diepe meren rond de stad. Het college van B&W bekijkt welke rol de gemeente kan spelen bij het gebruik van deze methode in de nabije toekomst.
Stadskoude wordt al op twee plekken in de stad succesvol toegepast: de Zuidas en Zuidoost. Koud water wordt via een centrale uit respectievelijk de Nieuwe Meer en de Ouderkerkerplas gepompt, via buizen naar een bedrijventerrein gebracht en daar gebruikt voor het koelen van gebouwen en ICT-systemen. Hiermee wordt het gebruik van elektrische koelmachines en schadelijke koelvloeistoffen beperkt.

Ontwerpprojectbesluit
Terrein de Boelelaan nabij nr. 1100-KO1/o907-2010, oprichten tijdelijk gelijkrichterstation t.b.v. rijstromen tramlijnen 16 en 24 voor een periode van 5 jaar;
Terrein de Boelelaan – K01/0908-2010, plaatsen personeelsverblijf t.b.v. GVB-personeel van tramlijn 16 en 24. Hiervoor zijn door DMB geen zienswijzen ontvangen.

Kaalslag in Amsterdams openbaar vervoer

Het GVB moet volgend jaar al avond- en weekenddiensten schrappen van bus- en tramlijnen. Ook worden routes ingekort en wordt minder vaak gereden. Zo wil de gemeente 13 miljoen euro bezuinigen. Dat zegt wethouder Eric Wiebes (VVD, Verkeer). Wiebes maakt deze week in een brief aan de raad bekend in welke lijnen hij wil snijden. 'Dit zijn forse ingrepen waar veel Amsterdammers last van krijgen,' zegt Wiebes.Zie ook: Bezuiniging van € 13 mln op Amsterdams OV in 2012 (Persbericht Stadsregio Amsterdam, 1 februari 2011)en aanbesteding ov drie grote steden uitgesteld (NRC, 1 februari 2011).

 

Lees verder over: Weekberichten.