Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 7

Urban Wrinkle winnaar StedenbouwNU prijs
Landschapsarchitect Jan Maas is met zijn project Urban Wrinkle de winnaar geworden van de StedenbouwNU prijs, een nieuwe prijs voor het beste afstudeerplan in stedenbouw en landschapsarchitectuur. Maas ontving een bokaal en een opdracht van het Ministerie van VROM ter waarde van 20.000 euro. Hij mag zijn ontwerp uitvoeren binnen één van de projecten van het Innovatieprogramma Mooi Nederland. Maas kan kiezen uit zes projecten waarbinnen zijn ontwerpopdracht zou passen. Het plan Urban Wrinkle doet een strategische ingreep in het hart van het Central Business District van Nederland: de Zuidas. Hiermee creëert hij een krachtige openbare ruimte in de vorm van een park dat tegelijkertijd station is. Jan Maas biedt een alternatief voor meerdere hoofdpijndossiers van de Zuidas: de identiteit van het gebied, de kwaliteit van de openbare ruimte en de oriëntatie van het toekomstige HSL station.
 
Kaders en slimme oplossingen voor parkeerbeleid rondom Zuidas
Op de agenda van de Stadsdeelraad Zuideramstel van 23 februari a.s. staat een voorstel om een pilot uit te voeren in Buitenveldert- Noord om bezoekers van bewoners tegen een gereduceerd tarief te kunnen laten parkeren.

Vernieuwen tijdelijke fietsenstalling voor 5 jaar
Er is een aanvraag ingediend voor het vernieuwen van de tijdelijke fietsenstalling aan de van Leijenberglaan/ Buitenveldertselaan  W 01/0107-2010. Aanvraag ter inzage bij de Dienst Milieu en Bouwtoezicht, Weesperplein 4. Geopend van 9 – 12 uur. U moet wel een afspraak maken via: 5513.420/354.  Nog niet digitaal beschikbaar.  

Namiddagbijeenkomsten Zuidas Amsterdam
Dienst Zuidas wil in samenspraak met betrokken partijen van gedachten wisselen over de verdere kwalitatieve ontwikkeling van Zuidas. Hiertoe zijn een aantal namiddagbijeen-komsten gepland op 24 februari en 3 maart. Tijdstip 15.30 tot 17.00 uur.
Aanmelden via meetings@zuidas.nl
Locatie: de 19e verdieping van de UN-Studio (hoek Gustav Mahlerlaan/ Buitenveldertselaan).

De Zuidas in 2030
Tijdens een economische crisis zou er alle ruimte moeten zijn voor innovatieve ideeën en voor ambitieuze plannen om zo de concurrentie voor te blijven. Investeren in de toekomst in plaats van een pas op de plaats maken. Vooruit denken in plaats van over de schouder blijven kijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zuidas in Amsterdam. Of, is dit een mooi voorbeeld? Want zijn de plannen wel ambitieus genoeg? Wat betekent de Zuidas voor Amsterdam, Nederland en daarbuiten? Tijdens het debat zal Dirk Jan van den Berg (rijksvertegenwoordiger Zuidas) de stand van zaken toelichten en gaat gespreksleider Ed Nijpels (voorzitter branchevereniging ingenieursbureaus NLIngenieurs) in discussie met diverse prominente gasten als Pi de Bruin (stedenbouwkundige en grondlegger van de Zuidas) en het publiek. Maarten van Poelgeest is ook aanwezig.
Datum:            maandag 15 maart 2010
Plaats:             De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang:        20.00 uur 
Toegang:        € 10,- en € 5,- (CJP, studenten, Stadspas, 65+) via www.rodehoed.nl.
Thuis uitgeprint kaartje met barcode tonen aan de kassa!
Informatie       www.delftcluster.nl, www.rodehoed.nl of telefonisch via 020-638 56 06
tijdens kantooruren. Klik hier voor het programma.

Olympisch Schaatsen op het videoscherm CASZuidas
Het Nederlands Olympisch Schaatsen zal tussen 13 februari en 27 februari te zien zijn op het CASZ videoscherm aan het Zuidplein in de Amsterdamse Zuidas. Terwijl u slaapt, rijden de Olympische Schaatsers ’s nachts Nederlandse tijd hun rondes. CASZ neemt voor u de volledige wedstrijd op om deze een paar uur later uit te zenden op het CASZ videoscherm. Zo bent u al in de vroege ochtend op de hoogte van de glijders en de winnaars.

Vanaf 19 februari 13.30 uur Camping Zuidas of Campus Zuidas?
GroenLinks Zuid en DWARS Amsterdam richten tentenkamp in nabij VU. Elk jaar is het weer raak: duizenden jongeren komen naar Amsterdam om te studeren en zich te ontplooien. En elk jaar weer zijn er bij lange na niet genoeg kamers om ze te huisvesten. Maar eigenlijk is er plek genoeg: op kantoorlocaties! Leegstaande kantoren en onbenutte bouwterreinen zijn prima plekken voor de nieuwe student. GroenLinks Zuid en DWARS Amsterdam voeren daarom actie op 19 februari, en richten een tentenkamp in nabij de VU waar studenten hun toekomstige wooncampus onder het genot van een drankje kunnen bewonderen.

Vierde editie vrije ruimten zuidas artists in residence
Tentoonstelling in de Kapel, Prinses Irenestraat 19, Zuidas Amsterdam:
t/m 12 maart 2010 : finissage en presentatie publicatie 17.30 tot 19.30 uur. Open donderdag t/m zondag van 14.00 tot 20.00 uur.
Nog altijd streeft de huidige stedenbouw naar een perfecte, nieuwe wereld, zo ook in de Zuidas. Maar bestaat die eigenlijk wel en is zo’n wereld ook leefbaar? Welke ruimte is er voor toeval en voor het individu?

Zuidas Run op 25 april
Op zondag 25 april 2010 vindt de tweede editie van dit succesvolle evenement plaats op de Zuidas. De Zuidas Run, een initiatief van Accenture Nederland, is dé business run van Nederland. Iedereen die werkzaam is op Zuidas, of op een andere manier een band heeft met de zakenregio, wordt uitgedaagd op de afstanden 6 km en 16.1 km (10 Engelse mijl). Daarbij is er de Kids Run van 1 km voor de zakenman of -vrouw van de toekomst (voor kinderen tot en met 10 jaar). Er worden 4000 deelnemers verwacht die met hun deelname geld inzamelen voor het Ronald McDonald Centre Only Friends. 

VVD: Maak van Zuidas internationaal icoon
De Zuidas moet een internationaal icoon worden. Dat stelde kandidaat raadslid Frank van Dalen (VVD) begin deze week tijdens een werkbezoek aan de Zuidas. Het gebied moet in een klap een einde maken aan minderwaardigheidscomplex waaraan de stad al jaren lijdt. De Zuidas is als het aan Van Dalen ligt een combinatie van werken, wonen en uitgaan. 

Omgevingsmanager Zuidas
Jeroen van der Linden. Voor vragen over stand van zaken kan telefonisch contact worden opgenomen met hem: 06 – 551 70160. Fax: 020-6610836.
                    

Lees verder over: Weekberichten.