Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 9

Een alternatief: Verhoogde sporen voor de Zuidas
De Zuidas wordt in de toekomst mogelijk doorsneden door spoor- en metrolijnen die hoger boven de grond uitkomen dan de dijk waar ze nu op liggen. In een brief van minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer wordt deze mogelijkheid genoemd als één van drie kansrijke manieren om de Zuidas te ontwikkelen.

Rijk blijft kauwen op Zuidasdok
De projectorganisatie ZuidasDok gaat de drie nog voorliggende varianten verder uitwerken. In 2014 kan de schop de grond in.

Kamerbrief Structuurvisie ZuidasDok
De rijksstructuurvisie zal in nauwe samenwerking met de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de regionale partners worden opgesteld.

Ontwerpbestemmingsplan Kenniskwartier Noord West, Milieueffectrapport Zuidas- de Flanken (project- MER) en ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor het bouwen van een kantoorgebouw en het maken van een uitweg voor de parkeergarage.
Met ingang van 3 maart 2011 liggen deze stukken in het kader van een gecoördineerde voorbereiding en bekendmaking als bedoeld in paragraaf 3.6.1. van de Wet ruimtelijke ordening, met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, gedurende een termijn van zes weken gelijktijdig ter inzage.
Ter inzagelegging o.a. bij: Stadsdeelkantoor van stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op http://www.zuid.amsterdam.nl/

Informatieavond MER Zuidas – de Flanken
Op  dinsdag 15 maart 19:30-21:30 vindt er een informatieavond plaats over MER Zuidas –de Flanken. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen over de inhoud en conclusies van het MER Zuidas Flanken.  De informatieavond vindt plaats in: Conference Center in WTC gebouw, Strawinskylaan 77 (1077 XW Amsterdam), Toren A, zaal Potsdammerplatz – meetingroom 6.

Gemeenteraad stemt in met Uitvoeringsbesluit Fred. Roeskestraat
Op 16 februari 2011 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Uitvoeringsbesluit Fred. Roeskestraat. Hiermee wordt een integrale gebiedsontwikkeling van het gebied mogelijk.

Gemeenteraad stemt in met Uitvoeringsbesluit Kenniskwartier
De gemeenteraad heeft op 16 februari ingestemd met het Concept Uitvoeringsbesluit Kenniskwartier en met de Nota van beantwoording. Hiermee wordt een integrale gebiedsontwikkeling van het Kenniskwartier in Zuidas mogelijk.

Extra studentenwoningen Zuidas
De gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw van meer studentenwoningen op de Zuidas.
Hiermee is nu de stedenbouwkundige visie tot 2025 voor dit gebied vastgesteld. De gemeente staat hier een gebied voor ogen met een uiterst levendig karakter, met de universiteit en woningen.
De raad diende nog wel een aantal moties in. Zo is het college onder andere verzocht om niet een derde maar de helft van de goedkope woningen als studentenwoningen te bestemmen. Dit, gezien de extra behoefte aan studentenwoningen en de door de raad uitgesproken ambitie om in de periode 2011-2014 extra studenteneenheden te realiseren.

Amsterdam zoekt ondernemers voor tijdelijke invulling De Boog Zuidas
De gemeente Amsterdam zoekt ondernemers die op de Zuidas een tijdelijke multifunctionele voorziening willen realiseren en heeft hiervoor een prijsvraag uitgeschreven. Het gaat om de Boog, een kavel van bruto 1785 m2 tussen de westelijke en zuidelijke ingang van Station Zuid. De gemeente voorziet dat de kavel pas na 2020 in ontwikkeling zal worden genomen en wil hier tot die tijd een tijdelijke, publiektrekkende functie op hebben.

Amstelveen wil toch ondertunneling A9
De gemeente Amstelveen gaat toch door met de ondertunneling van de A9. Dat heeft het Amstelveense college van burgemeester en wethouders gisteren toegezegd aan de gemeenteraad in een spoeddebat over de kwestie. Dat meldt RTV Noord Holland. De gemeente gaat door met de planning, maar stelt wel voorwaarden aan de financiering. Amstelveen heeft met de Rijksoverheid afgesproken zo’n honderd miljoen te investeren in het verbeteren van de doorstroming op de A9.

Virtueel Museum Zuidas en KunstKapel
Prinses Irenestraat 19
1077 WT Amsterdam
Telefoon: 020 – 644 86 44
Website: Virtueel Museum Email: info@virtueel-museum.nl
Zie het programma van 2011.

Zuidasrun 2011
Na succesvolle edities in 2009 en 2010 keert de Zuidas Run op 29 mei 2011 terug.
Het begunstigd goede doel van de Zuidas Run 2011 is VUmc Cancer Center Amsterdam. Met elkaar steunen de deelnemers een prachtig initiatief binnen het Cancer Center Amsterdam. Lees hier meer over het VUmc Cancer Center Amsterdam.

Holland Festival: grote, dure namen aan de Zuidas
Verwachte hoogtepunten zijn drie optredens van de Franse actrice Isabelle Huppert in het toneelstuk Un Tramway op 3,4 en 5 juni en een Brits theaterspektakel waarvoor 10.000 vierkante meter nodig was. De locatie wordt een bijna afgebouwd kantoorpand aan de Amsterdamse Zuidas.

De Pure Markt op het G. Gershwinplein
De Pure Markt staat sinds 2008 voor ambachtelijk, lekker eten, creativiteit en duurzaamheid. Vanaf zondag 17 april vindt de markt maandelijks plaats van 11.00 tot 18.00 uur op het G. Gershwinplein op de Zuidas.

LITERATUUR OP DE ZUIDAS: RONALD GIPHART
donderdag 3 maart 2011, 19:30 uur
Amsterdam Zuidas , Grand Cafe Amsterdam Bright City , Claude Debussylaan 2-8

De verborgen schatten van de Zuidas
donderdag 10 maart 2011
Avond ten bate van het Soroptimistproject “Verborgen schatten” voor de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Lezing door kunst- en achitectuurhistorica Jet Eringa,auteur van het boek ‘Van Architectuur tot Zuidas’ met live muziek van het MAGGINI strijkkwartet en met de unieke mogelijkheid rond te kijken in één van de nieuwste gebouwen op de Zuidas: de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam Reserveren: VerborgenSchattenZuidas@gmail.com of 06 52292392 Aanvang 19.30 uur Locatie:Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK Amsterdam. Kosten € 25,-


FILOSOFIE OP DE ZUIDAS: DICK PELS
donderdag 10 maart 2011, 16:00 uur
Amsterdam, Amsterdam Bright City – Grand Café, Claude Debussylaan 2-8
In Filosofie op de Zuidas gaat VU-filosoof Ad Verbrugge deze keer in gesprek met Dick Pels, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Ze praten over het onbehagen in de democratie zoals dat naar voren komt in het populisme.

538 voor War Child komt naar Zuidas

Radio 538 voert dit jaar een grote actie voor War Child met ‘538 voor War Child’. Een week lang trekken de 538 DJ’s met twee trucks door het hele land. Op donderdag 31 maart staan de trucks in Zuidas op het Mahlerplein.

LITERATUUR OP DE ZUIDAS
donderdag 31 maart 2011, 19:30 uur Amsterdam Bright City ,
In samenwerking met: Amsterdam Bright City en Faculteit Letteren VU.
René Smit, voorzitter College van Bestuur VU Amsterdam, is te gast in deze aflevering van Literatuur op de Zuidas. Hij vertelt over zijn literaire passie, het boek Misdaad en straf van Dostojewski. Voor wie het niet kent; een prachtig boek over de moraal in de samenleving en hoe mensen die vertalen naar eigen verantwoordelijkheid.

Filosofie op de Zuidas met Eberhard van der Laan
donderdag 16 juni 2011, 16:00 uur
Amsterdam , Amsterdam Bright City – Het Grand Café , Claude Debussylaan 2-8
Tijdens Filosofie op de Zuidas, een terugkerend discussieprogramma van VUconnected,
praat filosoof Ad Verbrugge met gasten uit de wetenschap en de maatschappij.
Vandaag is Eberhard van der Laan de nieuwe burgemeester van Amsterdam, te gast.

Het BPZ in maart 2011
Het volgend weekbericht verschijnt op donderdag 10 maart.
Op 17 maart organiseert het BPZ een thema avond over duurzaamheid op de Zuidas,
sprekers: Mevr. Huysmans van bureau OVG, en een vertegenwoordiger van de RAI over
duurzaamheidprojecten RAI en het gebouw Elicium.

Lees verder over: Weekberichten.