Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 9

Uitslag Deelraadverkiezingen
De nieuwe Stadsdeelraad zal bestaan uit 29 leden: 8 van de VVD, 6 van de PvdA, 6 van D’66, 4 van Groen Links, 2 van de SP,1 van het CDA, 1 van VOZ en 1 van ZPB.   

Thema avond Kunst op Zuidas
Het BPZ organiseert op 10 maart a.s. een thema avond Kunst op Zuidas met als sprekers de heren Henk de Vroom van de Rietveldacademie/Virtueel Museum Zuidas en Herman Wals (Commissielid D’66 Stadsdeel Zuideramstel) . Verschillende zienswijzen m.b.t. tot kunst en cultuur op Zuidas zullen aan bod komen met na de pauze tijd voor vragen en discussie.
Plaats: MFC Binnenhof, A.J. Ernststraat 112
Tijdstip 19.30 uur t/m 21.30 uur.

Bouwplannen Zuidas te grootschalig
De plannen die Amsterdam heeft met de Zuidas zijn te ambitieus, zo concludeert het CPB. Het bureau heeft onderzoek gedaan naar de maatschappelijke kosten en baten van de bouwplannen die in 2006 zijn opgesteld met een begroting van 2,1 miljard euro.
Zie ook het bericht in Trouw

Huidige A10 op de Zuidas heeft veel weg van een sissende airco
Klaas de Boer, directeur van de dienst Zuidas, ziet de leegstand in de kantoren van de Amsterdamse Zuidas dit jaar onder de 10 procent duiken. Terwijl de markt voor vastgoed diep in crisis is, signaleert hij op zijn toplocatie opvallende dynamiek. “Ondanks de recessie valt heel wat beweging te zien. Ik verwacht dat vanaf eind 2011, begin 2012 weer een eerste paal wordt geslagen. Vanaf 2014 leveren we dan weer jaarlijks circa 25.000 meter kantoorruimte. Een aantal tot stilstand gekomen ontwikkelingen wordt losgewrikt. Er zullen terreinen vrijkomen voor partijen die hier zelf wat willen neerzetten.”

Kamer praat niet verder over Zuidas
De Tweede Kamer heeft besloten niet meer bijeen te komen om te praten over de ontwikkeling van de Amsterdamse Zuidas totdat er een nieuw kabinet zit. Dat bleek donderdag toen fractiespecialisten op het gebied van ruimtelijke ordening de agenda bepaalden voor de komende tijd.

Arcadis verplaatst hoofdkantoor naar Zuidas

Deze onderneming die internationaal adviezen, ontwerpen, ingenieurs- en managementdiensten levert, gaat het internationale hoofdkantoor verplaatsen naar Amsterdam. Met het Philips Pensioenfonds is overeenstemming bereikt over de huur van twee verdiepingen in het Symphony kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas, een hoogwaardige kantorenlocatie in de directe nabijheid van de luchthaven Schiphol. De nieuwe locatie biedt ruimte aan de ruim 40 medewerkers van het hoofdkantoor, inclusief de Raad van Bestuur. De verhuizing staat gepland voor september a.s. 

De Zuidas in 2030
Tijdens een economische crisis zou er alle ruimte moeten zijn voor innovatieve ideeën en voor ambitieuze plannen om zo de concurrentie voor te blijven. Investeren in de toekomst in plaats van een pas op de plaats maken. Vooruit denken in plaats van over de schouder blijven kijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zuidas in Amsterdam. Of, is dit een mooi voorbeeld? Want zijn de plannen wel ambitieus genoeg? Wat betekent de Zuidas voor Amsterdam, Nederland en daarbuiten? Tijdens het debat zal Dirk Jan van den Berg (rijksvertegenwoordiger Zuidas) de stand van zaken toelichten en gaat gespreksleider Ed Nijpels (voorzitter branchevereniging ingenieursbureaus NLIngenieurs) in discussie met diverse prominente gasten als Pi de Bruin (stedenbouwkundige en grondlegger van de Zuidas) en het publiek. Maarten van Poelgeest is ook aanwezig.
Datum:            maandag 15 maart 2010
Plaats:             De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang:        20.00 uur 
Toegang:        € 10,- en € 5,- (CJP, studenten, Stadspas, 65+) via www.rodehoed.nl.
Thuis uitgeprint kaartje met barcode tonen aan de kassa!
Informatie       www.delftcluster.nl, www.rodehoed.nl of telefonisch via 020-638 56 06
tijdens kantooruren.
Klik hier voor het programma

Viaduct Beethovenstraat
In de week van 8 maart 2010 wordt ‘s avonds en ‘s nachts gewerkt aan het nieuwe viaduct in de Beethovenstraat. Hiervoor wordt het autoverkeer stad-in tussen 20.00 en 06.00 uur omgeleid via de Parnassusweg. Fietsers en voetgangers kunnen wel passeren. De afsluitingen zijn op de avonden/nachten van: maandag 8 maart, dinsdag 9 maart, dinsdag 9 maart, woensdag 10 maart, donderdag 11 maart en vrijdag 12 maart .
Meer informatie: Petra Groot, Dienst Noord|Zuidlijn
Bezoekadres: Stationsplein 7
postbus 95089, 1090 HB Amsterdam
Telefoon 020 556 5075                      
Fax 020 556 5708
E-mail p.groot@ivv.amsterdam.nl
Internet www.noordzuidlijn.amsterdam.nl     

Paul Scheffer in Filosofie op de Zuidas
Thema van de bijeenkomst:
Hoe het integratiedebat de politiek in gijzeling neemt.
Ad Verbrugge, filosoof VU, gaat in gesprek met Paul Scheffer. Scheffer is publicist en bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek (UvA). Hij zag het enorme belang van het integratiedebat al heel vroeg aankomen en deed zeer veel om dit debat in goede banen te leiden. De bijeenkomst is gratis, aanmelden via de site
De volgende afleveringen zijn op 15 april en 20 mei.

Ruwbouw metrostation Europaplein bij RAI af
Het toekomstige metrostation Europaplein bij de RAI Amsterdam is in ruwbouw af. Het is het eerste ondergrondse metrostation van de Noord-Zuidlijn dat deze mijlpaal heeft bereikt. Wethouder Hans Gerson (vervoer) heeft zich laten rondleiden in de tunnel die uitmondt in het station. Daar is al goed te zien waar de 130 meter lange perrons en de roltrappen komen.

Vrijstaat Amsterdam: Over de toekomst van Amsterdam
Vrijstaat Amsterdam was een tentoonstelling en een open verhalen- en discussieprogramma over de toekomst van onze stad. Inwoners en bezoekers werden op onorthodoxe manier verleid om mee te praten en te denken over een stadsontwikkeling die veel vrijheidsgraden telt.
Stadsbeeld 
Vier grote bewegingen vinden in dit kader onmiskenbaar plaats. Vergroting van het populaire centrum, dynamiek langs het waterfront rondom het Noordzeekanaal, het IJ en het IJmeer en internationale ontwikkelingen aan de zuidkant van de stad met de Zuidas als centrum, en een intensiever recreatief gebruik van het landschap rond de stad. Er zijn twee mogelijke Olympische locaties. Zie ook: Plan Amsterdam Vrijstaat Amsterdam

Zuidas Run op 25 april
Op zondag 25 april 2010 vindt de tweede editie van dit succesvolle evenement plaats op de Zuidas. De Zuidas Run, een initiatief van Accenture Nederland, is dé business run van Nederland. Iedereen die werkzaam is op Zuidas, of op een andere manier een band heeft met de zakenregio, wordt uitgedaagd op de afstanden 6 km en 16.1 km (10 Engelse mijl). Daarbij is er de Kids Run van 1 km voor de zakenman of -vrouw van de toekomst (voor kinderen tot en met 10 jaar). Er worden 4000 deelnemers verwacht die met hun deelname geld inzamelen voor het Ronald McDonald Centre Only Friends.

Projectorganisatie wordt Dienst Noord/Zuidlijn
Het college van B&W van Amsterdam heeft besloten voor de Noord/Zuidlijn een afzonderlijke gemeentelijke dienst in te stellen. Daarmee verandert het Projectbureau Noord/Zuidlijn in de Dienst Noord/Zuidlijn. 

Thomas Concert
“Dat een nieuwe wereld komen zal”. Liederenprogramma met koor- en gemeentezang.
Tekst: Huub Oosterhuis, muziek Antoine Oomen.
Zondag 7 maart, aanvang 16.00 uur.
Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, tel 673 81 71.
www.thomaskerk.nl

Praatcafé “Willem”
Dinsdag 9 maart: Ruben van Swieten, ondernemer en predikant in opleiding.
Onderwerp: “Zingeving Zuidas: kerk zijn midden in de samenleving”
Plaats: Gebouw Moria, Speerstraat 7, tijdstip 20.00 tot 22.00.
Toegangsprijs: uw gift.

Omgevingsmanager Zuidas
Jeroen van der Linden. Voor vragen over stand van zaken kan telefonisch contact worden opgenomen met hem: 06 – 551 70160. Fax: 020-6610836.
                      

Lees verder over: Weekberichten.