Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Zuidas wordt volwassen (wijkkrantart. juni)

Naast wonen en werken biedt ook de openbare ruimte op Zuidas mogelijkheden om te genieten van groen en kunstwerken. Deze zomer komt Art Zuid ook weer naar Zuidas, zodat het steeds aantrekkelijker wordt een wandeling door deze wijk in opbouw te maken. Maar in een volgroeide wijk moeten ook culturele voorzieningen beschikbaar zijn en gezien de ambities van Zuidas moeten die ook enige allure hebben. Hopelijk kunnen we vanaf deze zomer genieten van het filmaanbod van de Rialtovestiging in het VU.Nu gebouw, waar ook het cultuurcentrum van de VU de Griffioen gehuisvest wordt. De Griffioen organiseert naast films ook muziek-, theater- en dansvoorstellingen. Tegenover het hoofdgebouw van de VU tegen de A10 aan komt de OBA NEXT. De gemeenteraad heeft het investeringsbesluit onlangs vastgesteld. De bedoeling is dat het een innovatief centrum wordt waar bij voorbeeld 3 D prints gemaakt kunnen worden en waar ook digitale databases geraadpleegd kunnen worden. Na de zomer kunnen ontwikkelaars zich inschrijven voor het bouwen van deze bibliotheek van de toekomst. Het moet een ontwerp worden dat afwijkt van de huidige Zuidasgebouwen. Als alles meezit kan het in 2027 klaar zijn.

Al vanaf het begin van Zuidas was er sprake van een museum. Er zijn diverse pogingen ondernomen zoals in het voormalige Expogebouw in de Mahlerlaan en op het terrein Beethoven naast het Nicolaaslyceum. Dat laatste is nooit gelukt en er worden nu woningen gebouwd. Als alles weer gewoon open is, kan in het gebouw van AKZO Nobel een kijkje in hun grote kunstcollectie genomen worden. Er komt nu toch een museum in het gebouw Valley dat dit jaar nog wordt opgeleverd. Het museum is een samenwerkingsverband tussen Naturalis Biodiversity Center en het Amsterdam Sustainability Institute van de VU. Voor de internationale samenwerking zijn die Engelse namen wellicht nodig, maar het gaat dus om historische en actuele kennis over biodiversiteit waaraan de VU vanuit een breed maatschappelijk perspectief zal bijdragen. Het museum gaat SAPIENS heten en is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt om de vragen die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen op te pakken. Verwacht wordt dat het museum in 2022 geopend zal worden.

In de Prinses Irenestraat staat het voormalige klooster, ook wel convict genoemd en de kapel van het oude St. Nicolaaslyceum. Het zijn monumenten, waarvoor een goede bestemming gezocht moest worden. Dat is gelukt. Het voormalig convict-gebouw gaat volledig gebruikt worden als onderwijslocatie, toegankelijk voor medewerkers, docenten en studenten van het Conservatorium van Amsterdam. In dit gebouw is optimale focus voor de studenten het uitgangspunt. Er komen praktijklesruimtes met een perfecte akoestiek, zowel om geen enkele geluidsoverlast te veroorzaken, als om de beste omgeving te creëren voor lessen en uitvoeringen. In de kapel blijft op de begane grond de horecafunctie bestaan. Er wordt nog gewerkt aan een verdere invulling, maar er komt in ieder geval een prachtige concertzaal, zowel voor de studenten om te oefenen als voor de omgeving om te komen luisteren.

Als dit allemaal gerealiseerd kan worden in de komende jaren, kunnen wij als bewoners een veelzijdig cultureel aanbod tegemoet zien. Als dan ook nog de pandemie voorbij is kunnen we er volop van genieten!.

Cisca Griffioen,
voorzitter Beweonersplatform Zuidas

wijkkrantartikel juni 2021

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Beethoven, Kunst & Cultuur, Publicaties, Voorzieningen, VU(mc).