Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 16

Zuidasdok *Kamerbrief over opdracht Zuidasdok Openbaar Vervoer Terminal 1 Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden IenW) informeren de Tweede Kamer over de opdracht voor het 1e deelproject …Kamerstuk: Kamerbrief | 15-04-2022. Lees meer over betere bereikbaarheid Zuidasdok en noordelijke randstad.

“‘Den Haag neemt het niet serieus      Het Amsterdamse bedrijfsleven maakt zich zorgen over het gebrek aan voortgang aan de Zuidas. Het miljardenproject om snelweg A10, spoorlijnen en metrosporen aan te pakken ligt al jaren stil, na een bouwruzie. Het kabinet maakt volgens Oram, VNO-NCW en ov-reizigersverenging Rover weinig haast. ‘Het huidige financieringstekort vormt een gevaar voor de internationale bereikbaarheid van Nederland,’ schrijven Oram, VNO en Rover. ‘Zonder de benodigde investeringen nemen capaciteitsproblemen in het ov en op de weg hier steeds verder toe.’ “

Bericht in Het Financiële Dagblad (abo); “Opnieuw zorgen om voortgang megaproject Zuidasdok in Amsterdam Veel vervoerstromen komen samen in de Zuidas en uitbreidingen van wegen als spoorwegen zijn daar dan ook nodig. In het project Zuidasdok moet …”

Berichten van Zuidas:    Kamer en Raad geïnformeerd over gunning vernieuwing station Amsterdam Zuid  Op 15 april 2022 zijn de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad geïnformeerd over een belangrijke stap in de vernieuwing van station Amsterdam Zuid: de definitieve gunning van fase 1 van de stationsvernieuwing.

Groot onderhoud Buitenveldertselaan tot mei 2023    Sinds begin april 2022 werkt de gemeente aan de Buitenveldertselaan. De tegels van het voet- en het fietspad, het asfalt van de rijweg en de gasleidingen en het riool worden vervangen. De werkzaamheden duren tot eind mei 2023.

Zomerse hinder voor reizigers naar, via en langs Zuidas    Reizigers krijgen vanaf half juli 2022 last van ingrijpende werkzaamheden. Metrolijn 52 rijdt 7 dagen niet tot station Zuid. De A4 en A10 Zuid richting Utrecht gaan 11 dagen dicht. En rijden minder treinen. Een overzicht van 3 weken zomerwerk.

Plan De Kunstbrug over De Boelegracht ter inzage    Het heeft even geduurd, maar het plan voor de Kunstbrug over de Boelegracht is in te zien. Het ontwerp is op 12 april 2022 toegelicht aan omwonenden. Nu kunnen belanghebbenden tot 14 mei 2022 zienswijzen indienen. Bewoners Zuidas kunnen volgend jaar op 'kunstbrug' naar De Boelelaan lopen | NU  De Zuidas krijgt volgend jaar een nieuwe voetgangersbrug. Die brug gaat van de Rosy Wertheimstraat naar de De Boelelaan en heet 'De Kunstbrug'.

Berichten OV van het GVB.     Het OV tijdens Koningsdag Koningsdag 27 april, diverse omleidingen voor trams en bussen. Lees meer op de koningsdagpagina en vanaf 4 april nieuwe dienstregeling metro: vaker rijden in de daluren. En: Onlangs vertelden we hoe we de dienstverlening onder het nieuwe metrobeveiligingssysteem, CBTC, steeds een stukje stabieler maken. We legden uit hoe we stap voor stap meer langere metro’s in de spits laten rijden.

Nieuwsbrief Vervoerregio april      1. MIRT ministers maken kennis met MRA bestuurders    Bestuurders uit de Metropoolregio Amsterdam hebben deze maand nader kennisgemaakt met de nieuwe ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en staatssecretaris Heijnen (infrastructuur en Waterstaat). Tijdens de ontmoeting met andere bestuurders van de regio Noordwest Nederland in Amersfoort benadrukten zij het belang van een goede samenwerking tussen Rijk en regio. Lees meer  2. Nieuwe dienstregeling metro: vaker rijden in de daluren. Zie bericht GVB.  3. De bewindslieden gingen in gesprek met wethouder Marieke van Doorninck (voorzitter Verstedelijkingsstrategie, gemeente Amsterdam), Cees Loggen (Provincie Noord-Holland), Jan de Reus (Provincie Flevoland) en Egbert de Vries (Vervoerregio Amsterdam) over de bijdrage die de MRA levert aan landelijke opgaven als woningbouw, werkgelegenheid en bereikbaarheid. Lees meer 

Uit de nieuwsbrief hello Zuidas Kunstproeven in Zuidas  Voor het eerst hebben de verschillende kunstinitiatieven hun krachten gebundeld. Kom KUNSTPROEVEN OP DE ZUIDAS. Maak een wandeling langs CIRCL, ABN AMRO, AkzoNobel en de Vrije Universiteit. Op zes opeenvolgende vrijdagen, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni 2022, krijg je een extra gastvrij onthaal. Er staan rondleiders / hosts klaar of er liggen tentoonstellingsboekjes om de exposities toe te lichten.

Hele straat vol deelvervoer bij station Zuid    Bij station Zuid is de hele Arnold Schönberglaan ingericht met voertuigen voor deelvervoer. Zo kunt u kiezen welk vervoersmiddel het best bij u en de rit past. Door de ligging bij het station kunnen behalve Amsterdammers ook dagjesmensen en forenzen hier gebruik van maken. Lees meer Bron: gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W week 15   Ruimtelijke Ordening; Het college van B&W stemt in met de Uitvoeringsovereenkomst (UVO) 2022 tussen de gemeente Amsterdam en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). De UVO wordt ieder jaar geactualiseerd. In de UVO zijn afspraken opgenomen over de uitvoering van vergunning-, toezicht- en handhavingstaken op het gebied van milieu, bodem en bouw en over de adviestaken van de OD NZKG.

Terinzage

*Het plan voor de Kunstbrug over de De Boelegracht is in te zien en belanghebbenden kunnen tot 14 mei 2022 zienswijzen indienen. 15-04-2022 28-05-2022 Ontwerpbesluit – De Boelelaan 2, Amsterdam

*Inspraak nieuw Stedelijk beleidskader horeca en terrassen    Het nieuwe beleidskader voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt van 16 maart t/m 11 mei 2022 uw mening geven over het nieuwe beleidskader. Lees meer over het Concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,4 MB);Bijlagen concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,2 MB). Geef uw reactie hier.  Op dinsdag 19 april om 19.00 uur is er tijdens een webinar een toelichting op dit nieuwe beleid en kunt u via de chat vragen stellen. Iedereen is welkom. Meld u aan voor het webinar. Vragen kunt u mailen naar horecabeleid@amsterdam.nl.

*Het ‘uitwerkingsplan Zuidas-Kenniskwartier Noordstrook (eerste uitwerking)’ en het ‘besluit tot vaststelling hogere waarden’ ligt vanaf 31 maart 2022 zes weken (tot 13 mei) ter inzage op: Het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op de website; het stadsdeel Zuid, Pr. Kennedylaan 923, Amsterdam. Digitaal bekijken kan op www.ruimtelijkeplannen.nl (het plannummer is NL.IMRO.0363.K2102BPGST-VG01).

20 april 13.00 vergadering raad, raadzaal, en 21 april 19.30 Financiële onderwerpen waaronder risicovolle projecten    Bekijk de agenda hier.

20 april 19:30 uur vergadering stadsdeelcommissie Zuid, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond). Met op de agenda o.a. vragen over deelvervoer. Bekijk de agenda hier.

17 mei van 14.00u tot 18.00u organiseren de Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas en Hello Zuidas de uitreiking van de eerste Zuidas Duurzaamheidsprijs, inclusief een bezoek aan de Floriade Expo in Almere. We gaan zelfs met georganiseerd elektrisch vervoer. Ze nodigen u graag uit! Aanmelden kan hier 17 mei de Floriade. Bekijk hier alvast wat projecten.

Kunst en Cultuur

*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé en nieuw is de muzikale serie Live op Zondag: samen met het Conservatorium van Amsterdam presenteren we de laatste zondag van de maand muzikaal talent in combinatie met een fijn glas wijn. in De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

22 april Filmhuis Rialto Vu, De Boelelaan 1111 Bekijk de agenda hier met o.a. op 22 april 19:30 Three Minutes – A Lengthening, Documentaire ; 18:30 What Do We See When We Look at the Sky?

22 april Voorbeeldige Voedseltuinen, 15:00 -16:30 Google Calendar ICS   Samen met de Green Office (VU) op tuinbezoek bij de “Voorbeeldige Voedseltuin” Tijdens de workshop worden verse ingrediënten in de tuin geplukt om zelf verse pesto te bereiden in de Tuinkeuken. Adres: Egeldonk, 1103 AK Amsterdam. `samenkomst om 14:45! Aanmelden via Voorbeeldige Voedseltuin.

22 april Amstelpark 50 jaar   Dit jaar bestaat het Amstelpark 50 jaar, en dat wordt groots gevierd! Met op vrijdag 22 april van 16:00 – 19:00 is de opening van Shadow Floriade. In Perfect Nature: Amstelpark Test Site, is de lancering van de Schaduwtuin van de Onkruidenier, en van de drie tijdelijke buitenwerken (Contemplatorium van Rob Sweere), Camera Obscura (Rick van Abelen) en Universe (Robbert van der Horst) in aanwezigheid van de kunstenaars. Na een korte introductie om 16.15 uur door Alice Smits, een bestuurder van Stadsdeel Zuid en kunstenaar Neil White maken we vanaf 17.00 uur een rondwandeling langs de buitenwerken en de Schaduwtuin. Iedereen van harte welkom!. Tijdens de Shadow Floriade nemen we het publiek in tentoonstellingen, buitenwerken, expedities en workshops op diverse locaties in het park mee in nieuwe verbeeldingen en ervaringen van natuur. De Floriade van 1972 vond plaats in hetzelfde jaar dat het rapport van Club van Rome, De grenzen aan de groei (1972) uitkwam. Lees meer in nieuwsbrief Amstelpark. En 15 mei gaat het feest verder en wordt het jubileum '50 jaar Amstelpark' gevierd met exposities, wandelingen, een audiotour en de overhandiging van ons cadeau aan het Amstelpark. De textielwerkplaats van Iambe (onderdeel van de Raphaëlstichting) maakt in 2022 haar entree in het Amstelpark.

26 april 12.30, lunchconcert op dinsdagmiddag in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36    Het Trio Debu, Ward Reijmerink, Gitaar; Eva Aukes, Gitaar; Bas Gaakeer, Gitaar spelen werk van o.a. Claude Debussy (1862 – 1918) Danseuses des Delphes.

27 april Koningsdag op het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark met vrijmarkt, een platenbus, ruilmarkt voor kleding en een sneltekenaar.

29 april 2022 speelt ThomasFilm 'Lady Bird' (2017). Een film over een meisje dat op het punt staat te gaan studeren. Deze coming-of-age film heeft vele prijzen gewonnen. Lees meer en koop een kaartje ThomasFilm ‘Lady Bird’

Op 4 mei begint de plechtigheid om 19.25 uur met de herdenking bij het monument op het Ontmoetingseiland G. v. Aemstelpark     Inleiding door Henk Meijer, 4 en 5 mei comité Buitenveldert. Sprekers, afgewisseld door muziek: Frits Barend Jan Schutte, oud-aalmoezenier Jenny Fung en Miglena Borisova van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert en een vertegenwoordiger Stadsdeel Zuid.

Op 5 mei organiseert het 4-5 mei comité in samenwerking met het Levensboomcollectief een feestelijke viering van de vrijheid op het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark. Vanaf 17 uur is er muziek van een Caraïbische brassband. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.  In het Huis van de Wijk zorgt Sonja voor een 30-tal mensen voor Vrijheidssoep.

19 mei, 16.00 – 17.00, in Circl Malherplein, Energy Transition Thursday #20 | Energieneutrale woonwijk van de toekomst- Verdienmodellen op de Snijtafel 

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Buitenveldertselaan, omleiding van maandag 4 april 2022 tot eind mei 2023     Werkzaamheden aan de Buitenveldertselaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan. We verdelen het werk in meerdere delen om de buurt bereikbaar te houden. We vervangen de tegels in de voet- en fietspaden. En in de rijbaan vernieuwen we het asfalt. Waternet vervangt het riool en Liander vervangt de gasleidingen. We werken eerst van maandag 4 april tot half juni 2022. De werkzaamheden zijn tussen 07.00 en 16.00 uur, van maandag t/m vrijdag. Na deze periode gaan we weer verder met een ander deel van de Buitenvelderteslaan. Lees hier meer.

Omleidingsroutes bij de herinrichting A.J. Ernststraat    De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 4: van 18 april 2022 t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

Zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid en het OV meer informatie vindt u hier.

GVB: ivm werkzaamheden Zuidasdok op 21 en 22 mei geldt een andere dienstregeling Metro 50, 51 en 53. Gevolg: Metro 50 rijdt tussen Amstelveenseweg en Gaasperplas. Metro 51 rijdt tussen Amstelveenseweg en Isolatorweg. Metro 53 rijdt niet. Metro 52 en 54 rijden de normale route. Lees meer  En van 16 juli t/m 22 juli, metro 52 rijdt niet tussen Europlein en Zuid. Pendelbus 70 rijdt via de haltes Europlein, RAI en Zuid. 

Start werkzaamheden Wielingenstraat verlaat     De start van de werkzaamheden stond eerder gepland voor juli, maar schuift nu naar september 2022. Dit in verband met andere geplande werkzaamheden aan doorgaande wegen in de stad. Lees meer

T/m juni 2022 werkzaamheden Europaplein Oost. Vanaf januari start het inrichten. Parkeerplaatsen verwijderen en aanleggen groen en speelvoorzieningen, de zitelementen en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Gedoogbeslissing – De Boelaan 2, Amsterdam Bekijk bericht   

Ontwerpbesluit De Boelelaan 2, Amsterdam – het tijdelijk in gebruik nemen van het hotel voor de opvang van oorlogsslachtoffers uit Oekraïne Bekijk bericht   

Geluidsontheffing Gustav Mahlerlaan t.h.v. 2920, Amsterdam, Bekijk bericht   

Vergunning verleend

*Van der Boechorststraat 7 – De Boelelaan 1109B, Amsterdam – het bouwen van een modulair paviljoen "StartHub" op het VU terrein Bekijk bericht   

*Willem Pijperstraat 52 1077XM Amsterdam veranderen en vergroten van het gebouw met een dakopbouw met behoud van de bestemming hiervan tot één woning Bekijk bericht   

*Tjotterspad 40 1081KD Amsterdam, snoeien 2 bomen staande in de openbare ruimte Bekijk bericht   

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

*Willem Pijperstraat 54 1077XM Amsterdam veranderen en vergroten van het dakterras aan de achterzijde van de eerste verdieping met behoud van de bestemming wonen (legalisatie). Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning verleend

*Ligplaatsvergunning woonboot op adres Jaagpad 1, Bekijk bericht   

*Barbara Strozzilaan 101, – het kappen van 6 bomen Bekijk bericht   

*De Boelelaan 1117, Amsterdam – het verbouwen van de afdeling MDL Polikliniek Bekijk bericht   

Aanvraag evenementenvergunning

*Campusplein Vrije Universiteit Amsterdam Bekijk bericht   

*Strawinskylaan 67 Datum van:24-06-2022, 16:00- 23:59. Bezoekers drukste moment: 1000. Evenement voor ondernemers en bewoners van en om de zuidas. Genieten van een hapje, drankje en live muziek. verder krijgt het evenement de zelfde invulling als de vorige edities. Bekijk bericht   

*Gustav Mahlerplein 2 Bekijk bericht   

*T.h.v. Amstelpark, Bekijk bericht   

*T.h.v. Maurice Ravellaan 4, 1082 LC, Amsterdam Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning

*George Gershwinplein 1 Bekijk bericht   

APV: *Fietsen en fietsenrek(ken) verwijderen, Europaplein 123, 16-5-2022 t/m 29-7-2022, Bekijk bericht  *TVM IJsbaanpad 82-84, 14-4-2022 t/m 15-4-2022, Bekijk bericht  *TVM, Henriëtte Bosmansstraat 54-58, 13-04-2022 t/m 14-04-2022, Bekijk bericht  *TVM, Antonio Vivaldistraat 5, 19-04-2022, Antonio Vivaldistraat 5A-10 Bekijk bericht.

 

 

 

 

 

 

Lees verder over: Algemeen, Dok, Gershwin, Inspraak, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, OV, Verkeer, VU(mc), Weekberichten.