Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 17

Berichten van Zuidas:

*Groot onderhoud Buitenveldertselaan tot mei 2023    Sinds begin april 2022 werkt de gemeente aan de Buitenveldertselaan. De tegels van het voet- en het fietspad, het asfalt van de rijweg en de gasleidingen en het riool worden vervangen. De werkzaamheden duren tot eind mei 2023. En een toevoeging van BPZ: even verderop op de Parnassusweg bij de rechtbank zijn er wegwerkzaamheden ivm de aanleg van een nieuw elektriciteitstracé. Dat komt te lopen van de Parnassusweg tot aan de Karperweg, via de Roeskestraat. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken. Fietsers ondervinden hinder.

*Verleggen kabels en leidingen bij de Luchtvaartstraat   Tot juli 2022 werken we bij de onderdoorgang Overschiestraat / Luchtvaarstraat (A10 West). Het is de eerste van vier locaties waar kabels en leidingen worden verlegd ter voorbereiding op de geplande vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer. Het knooppunt De Nieuwe Meer wordt vernieuwd. Zo komt er een nieuwe fly-over en ter hoogte van de A10 West verbreden we de weg, waardoor we doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer van elkaar kunnen scheiden. Zo zorgen we voor een betere en veilige doorstroming op de A10 Zuid. Voor het verbreden van de A10 West moeten we damwanden plaatsen en grond aanbrengen. Dat kan pas als alle kabels en leidingen die hier liggen zijn verlegd. Daarmee zijn we nu gestart.

*Bouwen tijdens de 11-daagse afsluiting van de A10 Zuid       Van 22 juli tot 3 augustus gaan de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht dicht. Ook rijden er in deze periode minder treinen. Gedurende deze 11-daagse bouwen we aan de fundering voor dakdelen van de nieuwe Brittenpassage. Hoe doen we dat precies?

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 61 april 2022   Met o.a. nieuwe banken op het Jaagpad en de wandelgids door 7 (tuin)parken. Dit handzame boekje beschrijft een wandeling door de Oeverlanden en door de zes omringende volkstuinparken. Een korte geschiedenis beschrijft het ontstaan van de tuinparken. Zie: www.oeverlanden.nl/webwinkel/. Lees de nieuwbrief hier.

Koningsdag in Zuid       Amsterdam viert dit jaar Koningsdag zonder beperkende maatregelen. Dat betekent dat er weer veel te doen is. Voor jong en oud zijn er leuke vrijmarkten, activiteiten en muziek op verschillende podia. Lees meer ook over inleveren overgebleven spullen. Lees meer En: 27 april • Koningsdag met de traditionele vrijmarkt en kleding ruilen op het Ontmoetingseiland G. v. Aemstelpark en vanaf 9 uur een platenbus en van 10-13 uur een sneltekenaar.

Berichten van het GVB  Op Koningsdag is station RAI de hele dag gesloten. Het OV tijdens Koningsdag 27 april, diverse omleidingen voor trams en bussen. Lees meer op de koningsdagpagina.

Ter inzage

*Belanghebbenden kunnen op het wetsvoorstel afschaffen verhuurderheffing én wijzing van de maximering van de huurverhoging in de vrije sector reageren via internetconsultatie. De consultatie duurt tot 9 mei 2022. Lees meer

*Het plan voor de Kunstbrug over de De Boelegracht is in te zien en belanghebbenden kunnen tot 14 mei 2022 zienswijzen indienen. Lees het Ontwerpbesluit – De Boelelaan 2, Amsterdam. Zienswijzen over de ontwerpbeschikking naar voren brengen kan via dit webformulier.

*Inspraak nieuw Stedelijk beleidskader horeca en terrassen    Het nieuwe beleidskader voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt van 16 maart t/m 11 mei 2022 uw mening geven over het nieuwe beleidskader. Lees meer over het beleidskader in   Concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,4 MB);Bijlagen concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,2 MB). Geef uw reactie hier.

*Het ‘uitwerkingsplan Zuidas-Kenniskwartier Noordstrook (eerste uitwerking)’ en het ‘besluit tot vaststelling hogere waarden’ liggen vanaf 31 maart 2022 zes weken (tot 13 mei) ter inzage bij stadsdeel Zuid, Pr. Kennedylaan 923, Amsterdam. Kijk op www.ruimtelijkeplannen.nl (het plannummer is NL.IMRO.0363.K2102BPGST-VG01).

Lees meer over een beter bestuurlijk stelsel.

11 mei 2022, 9:30 uur, vergadering Stadsdeelcommissie, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond) De agenda vindt u later hier.
12 mei, 19:30 vergadering Startprogramma Raad – Bijeenkomst verbonden partijen, Locatie: Raadzaal

19 mei, 9.00 uur Tijdelijke Algemene Raadscommissie

24 mei 2022, vergadering Startprogramma Raad Onderzoek in de stad 2, 19:30,- 22.30, locatie, Pakhuis De Zwijger, met agendapunten: Onderzoek in de stad en introductie kennisinstellingen.
 

Kunst en Cultuur

*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé en nieuw is de muzikale serie Live op Zondag: samen met het Conservatorium van Amsterdam presenteren we de laatste zondag van de maand muzikaal talent in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

april Filmhuis Rialto Vu, De Boelelaan 1111 Bekijk de agenda hier.

In april 2022 Amstelpark 50 jaar en dat wordt groots gevierd! O.a. met de opening in de orangerie van de door Zone@Source georganiseerde tentoonstelling Perfect Nature: Amstelpark Test Site, Ook de lancering vond plaats van de Schaduwtuin van de Onkruidenier, en van de drie tijdelijke buitenwerken (Contemplatorium van Rob Sweere), Camera Obscura (Rick van Abelen) en Universe (Robbert van der Horst) in aanwezigheid van de kunstenaars. Perfect Nature duurt tot 19 juni en bevat ook What Plants Were Called Before They Had a Name (2017) is een foto- en filminstallatie van Uriel Orlow over het koloniale geweld van wetenschappelijke classificatie die inheemse kennis van planten uitwist. En: Veldonderzoek: Amstelpark Test Site is het veldonderzoek dat Neal White en Tina O’Connell tijdens hun twee maandenlange residentie in Amsterdam doen, waarbij zij het park gebruiken voor diverse experimenten als een landschapslaboratorium of ’test site’. Dit project is onderdeel van Shadow Floriade, een programma van Zone2Source en partners om een verbinding te maken met de 2022 Floriade in Almere, om 50 jaar Amstelpark te vieren, en het park te presenteren als proeftuin voor kunst & ecologie. Zondag 15 mei gaat het feest verder met exposities, wandelingen, een audiotour en de overhandiging van ons kado aan het Amstelpark. Gedurende het lente- en zomerseizoen staat elke twee weken weer wat op het programma. Dichtbij in het Park zal in het Stadshoutpaviljoen mooie muziek programmeren en er zijn parkwandelingen. Zone2Source geeft de Amstelparkkrant uit.

26 april 12.30, lunchconcert op dinsdagmiddag in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36    Het Trio Debu, Ward Reijmerink, Gitaar; Eva Aukes, Gitaar; Bas Gaakeer, Gitaar spelen werk van o.a. Claude Debussy (1862 – 1918) Danseuses des Delphes.

29 april 2022 ThomasFilm 'Lady Bird' (2017). Een film over een meisje dat op het punt staat te gaan studeren. Deze coming-of-age film heeft vele prijzen gewonnen. Lees meer en koop een kaartje ThomasFilm ‘Lady Bird’

Op 4 mei begint de plechtigheid om 19.25 uur met de herdenking bij het monument op het Ontmoetingseiland G. v. Aemstelpark     Inleiding door Henk Meijer, 4 en 5 mei comité Buitenveldert. Sprekers, afgewisseld door muziek: Frits Barend Jan Schutte, oud-aalmoezenier Jenny Fung en Miglena Borisova van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert en Claudia van Zanten vertegenwoordiger van Stadsdeel Zuid.

Op 5 mei organiseert het 4-5 mei comité in samenwerking met het Levensboomcollectief een feestelijke viering van de vrijheid op het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark   Vanaf 17 uur is er muziek van een Caraïbische brassband. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.  In het Huis van de Wijk zorgt Sonja voor een 30-tal mensen voor Vrijheidssoep.

15 mei 11.30 opening Open Mind tentoonstelling in het Huis van de Wijk Buitenveldert

22 mei 14.30 uur lezing over Zuidas door Cisca Griffioen, Huis van de Wijk Buitenveldert

19 mei, 16.00 – 17.00, in Circl Malherplein, Energy Transition Thursday #20 | Energieneutrale woonwijk van de toekomst- Verdienmodellen op de Snijtafel. 

Kunstproeven in Zuidas    Maak een wandeling langs CIRCL, ABN AMRO, AkzoNobel en de Vrije Universiteit. Op zes opeenvolgende vrijdagen, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni 2022, krijg je een extra gastvrij onthaal. Er staan rondleiders / hosts klaar of er liggen tentoonstellingsboekjes om de exposities toe te lichten. bron: nieuwsbrief hello Zuidas

Tot 2 juli tentoonstelling in de VU art science gallerie, De Boelelaan 1111, open van 12-6 pm dinsdag – zaterdag. Lees meer Natural Technology. Welcome to the Symbiocene

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW
Buitenveldertselaan, omleiding van maandag 4 april 2022 tot eind mei 2023     Werkzaamheden aan de Buitenveldertselaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan. We verdelen het werk in meerdere delen om de buurt bereikbaar te houden. We vervangen de tegels in de voet- en fietspaden. En in de rijbaan vernieuwen we het asfalt. Waternet vervangt het riool en Liander vervangt de gasleidingen. We werken eerst van maandag 4 april tot half juni 2022. De werkzaamheden zijn tussen 07.00 en 16.00 uur, van maandag tot en met vrijdag. Na deze periode gaan we weer verder met een ander deel van de Buitenvelderteslaan.

Omleidingsroutes bij de herinrichting A.J. Ernststraat    De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 4: van 18 april 2022 t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

Zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid meer informatie vindt u hier.

1.    GVB: i.v.m. werkzaamheden Zuidasdok op 21 en 22 mei geldt een andere dienstregeling Metro 50, 51 en 53. Gevolg: Metro 50 rijdt tussen Amstelveenseweg en Gaasperplas. Metro 51 rijdt tussen Amstelveenseweg en Isolatorweg. Metro 53 rijdt niet. Metro 52 en 54 rijden de normale route. Lees meer

2. Van 16 juli t/m 22 juli, metro 52 rijdt niet tussen Europlein en Zuid. Pendelbus 70 rijdt via de haltes Europlein, RAI en Zuid. 

 

Werkzaamheden Wielingenstraat starten later     De start van de werkzaamheden stond eerder gepland voor juli, maar schuift nu naar september 2022. Dit in verband met andere geplande werkzaamheden aan doorgaande wegen in de stad. Lees meer

T/m juni 2022 werkzaamheden Europaplein Oost. Vanaf januari start het inrichten. Parkeerplaatsen verwijderen en aanleggen groen en speelvoorzieningen, de zitelementen en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Geluidsontheffing – Amsteldijk 316, Amsterdam – Zuidasdok  Het betreft een ontheffing voor het werken buiten de reguliere werktijden (te weten maandag t/m zaterdag voor 7.00 uur en na 19.00 uur en op zon- en feestdagen) voor de periode: – woensdag 20 april 2022; – donderdag 21 april 2022; – vrijdag 22 april 2022. De werkzaamheden zullen 24 uur per dag doorgaan. De ontheffing heeft betrekking op de volgende werkzaamheden: – het activeren(vijzelen) van de opleggingen. Datum besluit: 15 april 2022. Aanvrager: Bouwcombinatie Rozenoordbrug A10. Zaaknummer: 10533641.  Bekijk bericht   

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning   *Jachthavenweg 2B 1076CZ Amsterdam vervangen van een bestaande woonark door een nieuwe woonark, met behoud van bestemming daarvan tot één woning   Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning verleend

*Prinses Irenestraat 59, Amsterdam – kappen 3 bomen bij Prinses Irenestraat 59   Bekijk bericht   

*Amstelpark, bouwen van een onverwarmde ijskiosk nabij het Rosarium   Bekijk bericht   

*Fred. Roeskestraat 92C-13, Amsterdam – oprichten van een pergola op dakterras   Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning   *Christian Neefestraat 2, Amsterdam – het bouwen van 2 woontorens met plint, stallinggarage en een fietsenstalling   Bekijk bericht

Aanvraag evenementenvergunning  *Riekerhaven Bekijk bericht   

APV   *TVM, Europaboulevard 24, 25-04-2022 t/m 25-08-2022, Bekijk bericht ; *TVM, Amstelpark 9, 27-4-2022 t/m 28-4-2022, Bekijk bericht ; *Objecten, Gustav Mahlerlaan 300, 25-4-2022, Bekijk bericht ; *TVM Fred. Roeskestraat 99-103 (beide kanten van de straat) 30-4-2022, Bekijk bericht .

Melding verwijderen gezonken vaartuigen aan Kleine Wetering, Zuidelijke Wandelweg 1  Bekijk bericht   

Waterwet : *Prinses Irenestraat, Amsterdam – bodemenergiesysteem Strawinskyhuis  Bekijk bericht   

 

 

 

 

 

 

Lees verder over: Algemeen, Dok, Inspraak, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Publicaties, Strawinsky, Verkeer, VU(mc).