Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 19

‘Verbindingen van Zuidas’, lees hier het wijkkrantartikel van mei, geschreven door de voorzitter BPZ, Cisca Griffioen

Lees de jaarrapportage Zuidas 2021 hier,

Berichten van Zuidas:
*Well House ademt gezondheid en flexibiliteit   In het najaar start naar verwachting de bouw van Well House, een van ’s werelds hoogste houten kantoortorens. We spraken kantorenbelegger NSI over het ontwerp, houtbouw, werken in het post-covid tijdperk en zelfs over spekkoek.
*Bouwen van Crossover is heuse balanceeract   Ruim een jaar na de start van de bouw worden de contouren van Crossover, in de buurt Kop Zuidas, goed zichtbaar. Vooral de spectaculaire kantoortoren van het multifunctionele complex, die als het ware voorover helt, is niet te missen.

Bericht van Rover: “"20 jaar terug in bereikbaarheid door wegvallen coronasteun"  De gevolgen voor de Nederlandse OV-sector zijn niet te overzien als de coronasteun in 2023 wegvalt. Naar schatting dreigt zo’n 30% van het Nederlandse openbaar vervoer te verdwijnen, met grote consequenties voor de reizigers, de medewerkers en de bereikbaarheid.” 

Gesprek op BNR: “Deelmobiliteit moet Zuidas bereikbaar houden   BNR spreekt met Jennifer van Velze, business development manager bij Amaze Mobility.” Speel de aflevering af.
Ook Van A tot Zuidas rept erover : Met o.a. “Change your way     Doe mee en ontvang €100,- reistegoed!    Gemeente Amsterdam onderzoekt: hoe helpen we je te reizen met duurzaam deelvervoer buiten de spits? 500 mensen die wonen / werken / studeren in Zuidas maken daarom kans op €100 reistegoed. Om tussen 1 mei en 1 augustus te reizen met deelfiets, deelscooter, deelauto of OV via de Amaze App. En hun ervaringen en reisinfo te delen om onze stad future-proof in te richten!*” En: Online Kennissessie 24 mei 2022: Zuidasdok   De komende online kennissessie gaat over Zuidasdok. We nodigen je graag uit om deel te nemen op dinsdag 24 mei, van 09:30 -10:00 uur. Meld je aan voor de online sessie.

Bericht op Gemeente.nu:Woo vervangt Wob  Op 1 mei is de Wet open overheid (Woo) gedeeltelijk ingegaan. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur, oftewel de Wob. Nieuw is de plicht tot actieve openbaarmaking.

15 mei Dirtbusters kunnen weer vuilruimen in het Beatrixpark       Het blijft waardevol werk, ook in mei. Verzamelen om 14.00 bij de Kiosk. Je kunt je aanmelden bij: Jantien Brillenburg Wurth 06-29005914.

15 mei: Amstelpark 50 jaar   Op deze dag viering door de Vrienden van het Amstelpark met exposities, wandelingen, een audiotour en de overhandiging van het kado aan het Amstelpark. Kom Vogels Spotten in het park, of doe mee met een meditatiesessie bij de Meditatietuin. De hele middag is ook muziek in het Stadshoutpaviljoen, er zijn rondleidingen in de Heemtuin en Leesspin vertelt verhalen aan kinderen. Een dag voor makers en mee-makers, jong en oud, druktemakers en rustzoekers. Start om 11.00 uur! Kijk hier voor meer info of hieronder bij Kunst en Cultuur.
 
Nieuwsbrief Amsterdam 6 mei 2022 met o.a. Schietpartij op de Dam en kies de Amsterdammer van het Jaar  Lees meer

Ter inzage:

*Het plan voor de Kunstbrug over de De Boelegracht is in te zien en belanghebbenden kunnen tot 14 mei 2022 zienswijzen indienen. 15-04-2022 Ontwerpbesluit – De Boelelaan 2, Amsterdam.

*Inspraak nieuw Stedelijk beleidskader horeca en terrassen    Het nieuwe beleidskader voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt t/m 11 mei 2022 uw mening geven over het nieuwe beleidskader. Lees meer over het beleidskader  Concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,4 MB);Bijlagen concept Stedelijk beleidskader horeca en terrassen (PDF, 1,2 MB). Geef uw reactie hier.

*Het ‘uitwerkingsplan Zuidas-Kenniskwartier Noordstrook (eerste uitwerking)’ en het ‘besluit tot vaststelling hogere waarden’ liggen tot 13 mei) ter inzage bij: Het stadhuis, Amstel 1 of het stadsdeel Zuid, Pr. Kennedylaan 923. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op de website; digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl (het plannummer is NL.IMRO.0363.K2102BPGST-VG01.

11 mei 2022, 9:30 uur, vergadering Stadsdeelcommissie, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond) De agenda vindt u hier met o.a.  toelichting op nieuwe verantwoordelijkheden stadsdeelcommissie met brede controletaak en budgetadviesrecht en vragen over verkeersonveilige situaties in Zuid

12 mei, 19:30 vergadering Startprogramma Raad – Bijeenkomst verbonden partijen, Locatie: Raadzaal

19 mei vergadering (TAR) Tijdelijke Algemene Raadscommissie, 09:00 uur tot 12:30 uur en indien nodig van 13:30 uur tot 17:00 uur, in de Raadzaal met op de agenda bij grondzaken –meerjaren perspectief grondexploitatie Vereveningsfonds en Zuidas
•     Tijdelijke Algemene Raadscommissie (1) Voordracht  
•     BIJLAGE 1a Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2022.pdf Bijlage
•     BIJLAGE 1b Toelichting bij het MPG 2022.pdf Bijlage
•     BIJLAGE 2 Overzicht planafsluitingen per 31 december 2021.pdf Bijlage
•     BIJLAGE 4 Aanmerkelijke afwijkingen.pdf Bijlage
   BIJLAGE 5 Voorbereidingskosten fase 2 en 3.pdf Bijlage
   Bijlage 3 MPG 2022 Plansaldi en resterende uitgaven.pdf
Bij Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit   Agendapunt 28  rapport en raadsbrief stadsgesprekken verkeersveiligheid         
 Tijdelijke Algemene Raadscommissie (1) Voordracht Voordracht–  bijlage 1 Raadsbrief Stadsgesprekken Verkeersveiligheid.pdf Bijlage bijlage 2 (niet actief). En 29 Mogelijke inkrimping dienstregeling Vervoerregio Amsterdam 2023-2024

Bij Kunst cultuur  Monumenten en Erfgoed Tkn 35 lees de brief stand van zaken integraal toekomstplan voor de OBA  Brief aan raad 7 februari 2022 stand van zaken toekomst OBA.pdf Bijlage 
Bij Grondzaken Tkn 38 Verbeterpunten erfpachtstelsel
Bij Bouwen en Wonen Tkn 60 voortgangsrapportage Ouderenhuisvesting 2021 en Tkn 65 Adviezen van expertgroepen. Advies expertgroep Energie en Natuur Amsterdam defintief – 5 april 2022.pdf
Bij Zuidas en Marineterrein Tkn 92 Jaarrapportage 2021.

24 mei 2022, vergadering Startprogramma Raad – Onderzoek in de stad 2, 19:30,- 22.30Locatie: Pakhuis De Zwijger, met agendapunten: Onderzoek in de stad en introductiekennisinstellingen

KUNST & CULTUUR
*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé en nieuw is de muzikale serie Live op Zondag: samen met het Conservatorium van Amsterdam presenteren we de laatste zondag van de maand muzikaal talent in De Thomas, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  
*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer
*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow opYoutube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam    Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

10 mei, 12.30, lunchconcert Grimm Duette door Francisca Portugal (viool), Natalie Kulina (viool) in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36   

11 mei Filmhuis Rialto Vu, De Boelelaan 1111 Bekijk de agenda hier.
14 mei School for MultiSpecies Knowledges, Orangerie Amstelpark georganiseerd door Zone2Source in samenwerking met Open Set. De deelnemers, geselecteerd uit meer dan 60 aanmeldingen, zullen zich de komende zes weken onderdompelen in het diverse leven van het Amstelpark tijdens wekelijkse uitwisselingen met gasten en ontwikkelen voor de laatste twee weken van juni een publieksprogramma waarin ze het publiek meenemen in hun onderzoek. De kick-off vindt plaats bij de Orangerie van 11.00 tot 17.00. Na introducties door Irina Shapiro en Alice Smits worden sessies geleidt door Mark Shillitoe (Entangled gestures of being-with) en Rolando Vázquez (Decoloniality towards Earth). Iedereen is welkom. Voertaal is Engels. Aanmelding is gratis en verplicht op Evenbrite. Het volledige programma 14 mei staat hier.

15 mei Amstelpark 50 jaar  O.a. opening in de orangerie van de door Zone@Source georganiseerde tentoonstelling Perfect Nature: Amstelpark Test Site. Ook de lancering vond plaats van de Schaduwtuin van de Onkruidenier, en van de drie tijdelijke buitenwerken (Contemplatorium van Rob Sweere), Camera Obscura (Rick van Abelen) en Universe (Robbert van der Horst) in aanwezigheid van de kunstenaars. Perfect Nature duurt tot 19 juni.
15 mei Dichtbij in het Park is terug! op hun oude vertrouwde Stadshout Paviljoen in het Amstelpark. Met een hele middag muziek in het paviljoen. En SHU’AL kletzmerband- 13.00 – 13.35 uur en 13.45 – 14.15 uur, Amstel Big Band speelt van 14.45 – 15.30 uur en 15.45 – 16.30 uur.
15 mei Van Eesterengesprek  Zone2source met kunstenaar Elmo Vermijs   15.00 – 16.00 uur, aansluitend wandeling 16.00-16.30, locatie: Zone2Source, Amstelpark. Kunstenaar Elmo Vermijs vertelt bij kunstpodium over zijn interdisciplinaire kunstproject – de bomen vertellen hun verhaal. Lees meer in dit overzicht. Bestel een ticket.

15 mei, 11.30 uur, Huis van de Wijk de feestelijke opening van de tentoonstelling "Aangenaam"      Hierbij zijn 12 koppels gemaakt van oude en nieuwe bewoners van Buitenveldert/Zuidas. Het is een project van de Stichting Open Mind van de Gemeente Amsterdam.

19 mei, 16.00 – 17.00, in Circl Malherplein, Energy Transition Thursday #20 | Energieneutrale woonwijk van de toekomst- Verdienmodellen op de Snijtafel 

20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni 2022 Kunstproeven in Zuidas    Maak een wandeling langs CIRCL, ABN AMRO, AkzoNobel en de Vrije Universiteit. Op zes opeenvolgende vrijdagen krijg je een extra gastvrij onthaal. Er staan rondleiders / hosts klaar of er liggen tentoonstellingsboekjes om de exposities toe te lichten. Uit de nieuwsbrief hello Zuidas.

22 mei om 14.30 uur lezing over Zuidas door Cisca Griffioen, voorzitter van het Bewonersplatform Zuidas, locatie is het Huis van de Wijk Buitenveldert

27 mei ThomasFilm: Down to Earth (Renata Heinen/Rolf Winters, 2015)    Deze documentaire vertelt het verhaal van een gezin, dat vijf jaar op reis ging over de wereld. Tijdens deze reis vonden ze een nieuw perspectief op het leven; hun verblijf bij tribale gemeenschappen brengt ons een cinematografische ervaring rond oude wijsheid. Inschrijven kan hier.

1 juni, 12.0, Rondleiding Circl: kijkje achter de schermen          In dit uurtje nemen we je mee on tour door Circl en kom je alle circulaire ins & outs te weten. In deze rondleiding door het team of door ambassadeurs kom je alles te weten over Circl. Onze ervaringen met circulair bouwen, de verhalen achter de hergebruikte materialen en de werkwijze van het restaurant: alle aspecten komen aan bod. De tour wordt standaard gegeven in het Nederlands en is op open inschrijving voor iedereen. We verzamelen bij de balie op de begane grond, links van het restaurant. Digitale rondleiding op maat of andere wensen? Stuur voor meer informatie een e-mail naar reserveren@circl.nl. Gratis toegang, Event space, Malherplein 1, aanmelden kan hier.

Tot 2 juli tentoonstelling in de VU art science galerie, De Boelelaan 1111, open van 12-6 pm dinsdag – zaterdag. Lees meer Natural Technology. Welcome to the Symbiocene.

Wat is het geluid van de Zuidas? Geluidswandeling, Nederlands. 4 km, ± 70 min. Amsterdam. Gratis Download of open in App. Of koop in de webshop de luistergids Buitenveldert & Zuid.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW
*Grote logistieke klus bij metroperrons Noord/Zuidlijn    Van zaterdag 16 juli t/m vrijdag 22 juli rijdt lijn 52 (de Noord/Zuidlijn) niet op station Amsterdam Zuid. Zuidas bouwt dan aan twee nieuwe, tijdelijke metroperrons.
En: Vanaf 1 mei voorbereidende werkzaamheden Zuidasdok in de nacht met mogelijk geluidhinder:
Week 19 nachten 8-13 mei 19:00 – 06:00 uur Staalconstructie Beethovenstraat
Week 20 nachten 15-22 mei 00:00 – 06:00 uur Aanbrengen fundatie perronkap
Week 20 zondag 22 mei 24/7 Plaatsen mast, sloopwerkzaamheden
Week 21 nachten 23-27 mei 00:00 – 06:00 uur Aanbrengen fundatie perronkap
Week 22 nacht 4-5 juni 19:00 – 07:00 uur Verplaatsen perronkap
Week 24 nachten 12-19 juni 00:00 – 06:00 uur Hijsen bouwmaterialen over spoor (reservenachten)
Week 28 nachten 10-17 juli 00:00 – 06:00 uur Voorbereiding stap 20 (reservenachten)
Week 28 Avond/nacht inclusief zondag overdag15-17 juli 19:00 – 07:00 nacht en 24/7 op zondag
Sloopwerkzaamheden perron 4
Week 28 Avonden 16-17 juli 19:00 – 07:00 Betonstort viaduct Beethovenstraat
Week 28 Avond/nacht 18-20 juli 19:00 – 07:00 Verplaatsen perronconstructie

7 dagen zonder Noord/Zuidlijn op station Amsterdam Zuid en afsluiting     Het voet- fietspad aan de westzijde van de Beethovenstraat zal vanaf 1 mei ook in doordeweekse nachten tussen 22.00 en 06.00 uur.  De rijbaan richting Buitenveldert is afgesloten in de nachten van 8 tot 13 mei. Het verkeer wordt dan omgeleid. – Daarnaast rijdt metrolijn 52 niet op station Amsterdam Zuid van zaterdag 16 juli t/m vrijdag 22 juli. Hij vertrekt dan vanaf de eerstvolgende halte op het Europaplein. Metrolijnen 50 en 51 blijven wel op station Amsterdam Zuid rijden en ook worden pendelbussen ingezet tussen het Europaplein en het station. Op de stations RAI en Amsterdam Zuid, en ook op het Europaplein, staan bovendien servicemedewerkers om de weg te wijzen. Voor de wandelaars komt er een 450 meter lange looproute van het Europaplein naar station RAI.

Drie fietstunnels rond de RAI krijgen een opknapbeurt. Fietsers en voetgangers worden omgeleid. De andere twee tunneltjes blijven open. Het fietspad is enkele dagen afgesloten en tussen 9 en 25 mei zijn er ook nog graafwerkzaam-heden ter hoogte van Terrace Tower. Fietsers worden omgeleid via de Gaasterlandstraat. Lees meer

Buitenveldertselaan, omleiding van maandag 4 april 2022 tot eind mei 2023     Werkzaamheden aan de Buitenveldertselaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan. We vervangen de tegels in de voet- en fietspaden. En in de rijbaan vernieuwen we het asfalt. Waternet vervangt het riool en Liander vervangt de gasleidingen. We werken eerst van maandag 4 april tot half juni 2022. De werkzaamheden zijn tussen 07.00 en 16.00 uur, van maandag t/m vrijdag. Na deze periode gaan we weer verder met een ander deel van de Buitenvelderteslaan. Lees hier meer.

Omleidingsroutes herinrichting A.J. Ernststraat    De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 4: van 18 april 2022 t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

Zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid en het OV meer informatie vindt u hier.
GVB: ivm werkzaamheden Zuidasdok op 21 en 22 mei geldt een andere dienstregeling Metro 50, 51 en 53. Gevolg: Metro 50 rijdt tussen Amstelveenseweg en Gaasperplas. Metro 51 rijdt tussen Amstelveenseweg en Isolatorweg. Metro 53 rijdt niet. Metro 52 en 54 rijden de normale route. Lees meer  En van 16 juli t/m 22 juli, metro 52 rijdt niet tussen Europlein en Zuid. Pendelbus 70 rijdt via de haltes Europlein, RAI en Zuid.

Werkzaamheden Wielingenstraat starten later     De start van de werkzaamheden stond eerder gepland voor juli, maar schuift nu door naar september 2022. Dit in verband met andere geplande werkzaamheden aan doorgaande wegen in de stad. Lees meer

T/m juni 2022 werkzaamheden Europaplein Oost. Vanaf januari start het inrichten. Parkeerplaatsen verwijderen en aanleggen groen en speelvoorzieningen, de zitelementen en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 
*Geluidsontheffing – Station Amsterdam Zuid nabij Minervapassage, Amsterdam – Zuidasdok  Bekijk bericht   
*Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 april 2022, nr. 1761652/1810182, inzake aanwijzing zwemlocaties in oppervlaktewater, verordeningen en reglementen | Provincie Noord-Holland | 05-05-2022  Bekijk bericht   
*Maatwerkbesluit – Prinses Irenestraat 41/43 , Amsterdam – Maatwerkvoorschrift op basis van BLBI art 2.1 lid 4   Bekijk bericht   
Beslistermijn verlengd
*Christiaan Neefestraat (AB 2992), Amsterdam – het vervangen bestaande damwand  Bekijk bericht   
Verleende exploitatievergunning horecabedrijf
*De Boelelaan 1110,    Bekijk bericht   
Verleende omgevingvergunning
*Beethovenstraat-Gustav Mahlerlaan, Amsterdam – het plaatsen van verlichte gevelreclame op de tourniquet,  Bekijk bericht 
*Parnassusweg 850, Amsterdam – het aanpassen van de gevels en de reclame-uitingen aan het gebouw Bekijk bericht   
Aanvraag omgevingsvergunning
*Gaasterlandstraat 30, Amsterdam – het verplaatsen van de schuifpui Bekijk bericht   
*De Boelelaan 1117, Amsterdam – realiseren dakopbouw op de 8e verdieping van het gebouw  Bekijk bericht   
*IJsbaanpad 62E 1076CW Amsterdam,. bouwen in afwijking van de verleende omgevingsvergunning OLO 5446185 voor het vervangen van een oude woonark door een bestaande woonark, waarbij …Bekijk bericht   
*Willem Pijperstraat 74 1077XM Amsterdam, herstellen fundering, vergroten en verdiepen begane grond, bouwen terras door het aanbrengen van de .Bekijk bericht   
APV
*Object/RVV, Beethovenstraat 305, 03-05-2022 t/m 24-05-2022, Bekijk bericht   
*TVM, Beethovenstraat 150-156, 10-05-22 t/m 12-05-22, Bekijk bericht   
*Object, Willem Pijperstraat 50, 9-5-2022 t/m 21-5-2022, Bekijk bericht   

 

 

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Dok, Inspraak, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Parnas, Thema-avonden, Verkeer, Voorzieningen, Weekberichten.