Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 26 en 27

Berichten van Zuidas:

*11 juli: bewonersavond over masterplan WTC   WTC-eigenaar CBRE IM heeft plannen voor vernieuwing en uitbreiding van het WTC Amsterdam. Op 11 juli 2022 van 19.30 tot 21.00 uur is er een bijeenkomst om met omwonenden van gedachten te wisselen over de plannen. U bent welkom in het auditorium van het WTC. Meld u vooraf aan via www.wtctoren-a.nl.

*Deze zomer werken we verder aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Daarna gaat de A10 Zuid richting Utrecht 11 dagen achter elkaar dicht. In die periode laten we u graag het werk zien en zorgen we dat u zich vermaakt. Alle activiteiten zijn gratis. Startpunt is op het Mahlerplein: bij de Zuidas Zomer Keet. De Keet opent Met Skate op dinsdag 12 juli om 12.00 uur. Skate Heroes verzorgen een feestelijke opening. Meld u hier aan voor een van de activiteiten. Waar: Gustav Mahlerplein (naast station Amsterdam Zuid). Wanneer: van 12 juli t/m 4 augustus 2022. Geopend op: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Tijden: tussen 10.00 en 16.00 uur. Of lees meer op Zuidas.nl.

*Mogelijk hinder door aanbrengen damwand voor de Brittenpassage    Tijdens de afsluiting van de  A10 Zuid, vanaf 22 juli 2022, trillen we 80 damwandplanken de grond in. Ze zijn nodig om later de Brittenpassage te kunnen ontgraven. Dit kan geluidhinder opleveren.

*Snelle berging pechvoertuigen tijdens afsluiting A10 Zuid   Niemand wil in een file staan. Vanaf 22 juli, tijdens de 11-daagse afsluiting van de A10 Zuid richting Utrecht, staan twee bergingsbedrijven paraat voor de pechgevallen. Om verkeer op de omleidingsroutes zo goed mogelijk te laten doorstromen.

*Wielingenstraat krijgt nieuwe veilige inrichting    Het ontwerp voor de vernieuwde Wielingenstraat is definitief. Met een vrijliggend fietspad, optisch versmalde rijbanen en minder vrachtverkeer wordt de straat veiliger. Een groene middenberm draagt bij aan een groener karakter. Inloopspreekuur maandag 11 juli.  Vooraf per mail aanmelden kan via contact@zuidas.nl onder vermelding van ‘Spreekuur Wielingenstraat’. Tijd: 19.00 – 20.00 uur, Locatie: Kerk Vrijburg, Van Hillekamer (ingang Herman Gorterstraat 31, hoek Diepenbrockstraat).

*Vertraging bij herinrichting Europaplein-Oost    De herinrichting van het Europaplein-Oost is met vier maanden vertraagd. Ook kunnen we maar 46 van de 55 parkeerplekken uit het ontwerp aanleggen. De wortels van een aantal bomen zijn te groot, waardoor we de grond erboven niet kunnen bestraten.

*Vervanging roltrappen station Amsterdam Zuid door vaste trappen    ProRail gaat de vier roltrappen naar de treinperrons van station Amsterdam Zuid vervangen door twee vaste trappen. Dit om het toenemend aantal reizigers meer ruimte te geven. Met name tijdens de spits is de doorstroming nu een probleem. Bericht van "ProRail luidt: “Roltrappen vervangen voor vaste trappen, maar geen bezuiniging.De roltrappen keren in 2026 weer terug op het station, dus het gaat om een tijdelijke maatregel.”"

Bericht op circulairebouweconomie.nl: “Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam gedemonteerd en klaar voor herbouw in Enschede    De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is zes jaar geleden gebouwd, en nu in enkele maanden tijd afgebroken. Zonde van al dat beton en metaal? Nee, want het gebouw is er nog steeds: het ligt opgestapeld in een opslag en krijgt straks weer een geheel nieuw leven. In Enschede, daar wordt het een bedrijfsverzamelgebouw. Een nieuwe video laat de demontage, interviews en een timelapse zien. Bekijk het hier."

Nieuws van Amsterdam: Erfgoed van de Week | De Oude Rechtbank Op de Zuidas staat een bijzonder betonnen gebouw: de oude rechtbank. Op 10 en 11 september kun je het bezoeken, tijdens Open Monumentendag Amsterdam! Laat je overweldigen door de centrale hal en verrassen door bijzondere verhalen over het gebouw. Zo zal een oud-rechter gedurende het weekend een aantal rondleidingen verzorgen. Ook zullen de cellen onder de zittingszalen te bezoeken zijn. Door de vele graffiti wordt de geschiedenis van rechtspraak en criminelen opeens heel tastbaar.

Nieuwsbrief MRA juni 2022 o.a. over minder OV  En ook in Nieuws uit de Vervoerregio Amsterdam, juni 2022 wordt gerept over – Minder OV: gemeenten aan het woord- Lees meer

ING-ers halen dirtbusters-diploma    Een bericht van medewerkers van ING: “Op donderdagmiddag 23 juni trokken wij, 9 ING-ers, ten strijde in het Beatrixpark. Ten strijde tegen het oprukkende geweld van de straat- en parkvervuiling. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en vuilprikkers die wij van de “Vereniging Vrienden van het Beatrixpark” konden lenen. Onze missie was duidelijk: Dirtbusting! Opgedeeld in drie groepen hebben wij een deel van het park uitgekamd en een diversiteit aan plastic en troep op kunnen ruimen. Veel kleine stukjes plastic, bierdoppen….

Natuur- en recreatiegebied 'De Oeverlanden' wordt weer met OV bediend. Vanaf 17 juli 2022 stopt RNET-lijn 397 dan op de halte Anderlechtlaan. De terugkeer van de OV-bediening vloeit mede voort uit de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen in de Groenvisie Amsterdam. Connexxionlijnen vanaf de Zuidas en Knooppunt Schiphol-Noord halteren hier trouwens ook.

Bouwproject bij beoogd museum op Zuidas komt niet van de grond  Bericht (24.6.) in `Het Parool: “Het Rijksvastgoedbedrijf is er niet in geslaagd projectontwikkelaars te strikken voor de bouw van woningen en kantoren bij het oude rechtbankgebouw…”. In de raad zijn er ook al vragen gesteld.

Goed bericht van de Oeverlanden Blijven: 4 juli wordt het bruggetje in Damloperpad aangelegd    Het Damloperspad is de verbinding tussen het Jollenpad en de Jachthavenweg is een belangrijke schakel voor fietsers richting de sluizen en wandelaars voor het rondje Nieuwe Meer. Het ophaalbruggetje in dit pad is enige jaren geleden plotseling verwijderd vanwege de voorbereidingen van de werkzaamheden voor het project Zuidasdok. Lees meer in nieuwsbrief nr 64 over de ontwikkelstrategie Landschapspark oeverlanden, de Uilen, het insectenhotel, en Nieuwe Brug over de Ringvaart.

Nieuws uit B&W week 27 met o.a. College van B&W stelt de naamgeving van brug 415 vast in stadsdeel Zuid: Dick Schmüllbrug. Amsterdammer Diederich Herman ‘Dick’ Schmüll (1908-1990) was een bekend figuur in de Amsterdamse sportwereld. De brug ligt in de Parnassusweg en gaat over het Zuider Amstelkanaal in Zuid.

13 en 14 juli 2022 13:00 uur vergadering Raad, raadzaal    Met op de agenda o.a. Actualiteit inzake aanstaande verschraling Amsterdamse openbaar verrvoer. en 19:30 en indien nodig donderdag 14 juli om 13:00 en 19:30 13-07-2022. De agenda vindt u hier.

31 augustus Raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting 9:00 uur, Willem Kraanzaal (Commissiezaal)  De agenda volgt later.
In de vergadering van 6 juli Stadsdeelcommissie stond op de agenda; budget groenteams onderdruk . De agenda vindt u hier.

KUNST & CULTUUR

*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé en nieuw is de muzikale serie Live op Zondag: samen met het Conservatorium van Amsterdam presenteren we de laatste zondag van de maand muzikaal talent in De Thomas, Pr. Irenestraat 36  Lees meer en bekijk het zomerprogramma 

*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube.

VU cultuurcentrum Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda met voorstellingen vanaf september.
Rialto VU  De Boelelaan 1111  Bekijk de agenda hier. Bekijk het expat programma hier

14 juli Amstelpark Kunst-natuur wandelingen door Linda Molenaar    Om 10.00 vanaf de hoofdingang van het Amstelpark. Reserveren kan via Local Nature Guide. Kosten 15,- euro per wandeling van 1,5 uur.

Shadow Floriade Programma in juli in het Amstelpark

Shadow Floriade, ter viering van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark t/m 16 oktober 2022.

Buiten kunstinstallaties van o.a. Rob Sweere, Rick Abelen, Robbert van der Horst, Mariken Overdijk, ZOOOF en meer.

Maandelijkse rondleiding Zone2Source, elke 2e zondag van de maand, 13 juli 2022, 13.00 uur – Our Living Soil tentoonstelling, Shadow Floriade en buitenwerken 

 • De Schaduwtuin, een kunstenaarstuin door de Onkruidenier (in de Belgische kloostertuin) vanaf 22 april in ontwikkeling met diverse evenementen – doorlopend)

Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? 2 oktober)

14 juli ThomasTour: luister naar de verhalen van ons huis,  Thomaskerk Pr. Irenestraat 36

16 juli Thomaskerk, Rondleiding: Spiritualiteit in beton. Bekijk details, En reserveer hier.

18 juli t/m 19 augustus ArtZuidcamp Het kamp is voor kinderen van 5 t/m 11 jaar oud. Het kunstkamp is 5 dagen lang – maandag t/m vrijdag – van 9:00 tot 16:00 uur. Je kan je kind opgeven voor de zomer- en herfstvakantie. ART CAMP – Zomervakantie 

T/m 29 juli in CIRCL, Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam kunt u de tentoonstelling 'Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord' bezoeken. Deze productie van het Bijbels Museum toont papierkunstobjecten van Annita Smit naast gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. De kunstwerken dagen de bezoekers uit een verstilde ervaring te beleven, waarbij ‘het hoofd uit, en het hart aan.

7 augustus, 12.30 uur concert Dichtbij in het park, Amstelpark, stadshoutpaviljoen  Voorprogramma ‘DE MIRANDOS’, Liedjes van Nederlands eerste cabaretdichter Koos Speenhof. Hoofdprogramma SYLVI LANE TRIO, Jazz/soul. Lees meer

2 oktober Bouwworkshop ZOOOF & Esmee Geerken          Voor de Shadow Floriade heeft Zone2Ssource ZOOOF (Zoo of the Future) en Esmee Geerken uitgenodigd een serie workshops te geven over bouwen voor én met de dierbewoners van het Amstelpark. Samen met dit inspirerende collectief onderzoeken we de geschiedenis en toekomst van het Amstelpark, waar dieren een semi-tijdelijke en vrijwillige verblijfplaats vinden in groeiende paviljoens. Luister, onderzoek en bouw mee! De workshop Building as Being bestaat uit drie delen ieder van 13:00 – 16:00 uur: Zondag 2 oktober Toekomst Floriade Workshop. Inschrijven via Eventbrite. Startplaats: Rietveldhuis / Zone2Source kantoor.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid en het OV meer informatie vindt u hier. En: Ask&GO geeft reisadvies tijdens werkzaamheden Zuidasdok   Tussen 22 juli en 3 augustus gaan de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht dicht. En treinen rijden met een aangepaste dienstregeling. Wat betekent dit voor u?

En: Metrolijn 52 rijdt niet op station Amsterdam Zuid van zaterdag 16 juli t/m vrijdag 22 juli. Hij vertrekt dan vanaf de eerstvolgende halte het Europaplein. Metrolijnen 50 en 51 blijven wel op station Amsterdam Zuid rijden en ook worden pendelbussen ingezet. Pendelbus 70 rijdt via de haltes Europaplein, RAI en Zuid. Op de stations staan bovendien servicemedewerkers om de weg te wijzen. Voor de wandelaars komt er een 450 meter lange looproute van het Europaplein naar station RAI.

Voorbereidende werkzaamheden Zuidasdok in de nacht met mogelijk geluidhinder: Week 28 nachten 10-17 juli 00:00 – 06:00 uur; Voorbereiding stap 20 (reservenachten) Week 28 Avond/nacht inclusief zondag overdag15-17 juli 19:00 – 07:00 nacht en 24/7 op zondag sloopwerkzaamheden perron 4; Week 28 Avonden 16-17 juli 19:00 – 07:00 Betonstort viaduct Beethovenstraat; Week 29 Avond/nacht 18-20 juli 19:00 – 07:00 Verplaatsen perronconstructie.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. We werken in delen: 7 juni tot eind juli: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade; – Half augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade; – Half augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – Half oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Auto's kunnen met aangepaste snelheid langs de werkzaamheden blijven rijden. Fietsers leiden we om via buurtstraten. Lees meer

Ravel: verleggen en verwijderen kabels en leidingen  Tot augustus 2022 verlegt Vattenfall leidingen die koude en warmte leveren richting de nieuwe Maurice Ravellaan. Omleiding via Spoorslag. De Q-Park Ravel, de parkeergarage van EY en de toegang voor nood- en hulpdiensten en leveranciers van AFC zijn van eind mei tot begin juli 2022 alleen te bereiken via de Spoorslag, Vanaf augustus 2022 liggen de leidingen onder de nieuwe Maurice Ravellaan.

Omleidingsroutes herinrichting A.J. Ernststraat    De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 4: t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

*Wet natuurbescherming Ontwerp besluit herontwikkeling OV-terminal op en rondom station Amsterdam Zuid, Zuidplein 10 te Amsterdam. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord maakt namens Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland bekend dat zij op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming voornemens zijn een vergunningaanvraag te weigeren voor de herontwikkeling van de OV-terminal op en rondom station Amsterdam Zuid aan het Zuidplein 10 te Amsterdam omdat er op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming geen vergunning nodig is voor het project. Gedurende de periode van terinzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren brengen. Uw zienswijze kunt u richten aan Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, Postbus 2095, 1620 EB Hoorn. Bekijk bericht   

* Kennisgeving Wijzigingsvoorstel Huisvestingsverordening Amsterdam 2020, per 1 januari 2023, Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

*Europaplein 111 1079AW Amsterdam, omzetten bergingen in verblijfsruimte in de kelder, plaatsen van twee koekoeken aan de voorzijde, veranderen van de indeling van de begane Bekijk bericht   

*- AK 3369, Amsterdam – het plaatsen van calamiteitenconstructies bij steunpunten 2, 3, 4 en 5 onder de Rozenoordbrug, Bekijk bericht  

*Burgerweeshuispad 101, Amsterdam – het plaatsen van een verlichte gevelreclame, Bekijk bericht   

*Jollenpad 50 1081KC Amsterdam, vergroten recreatiewoning. door bouwen aanbouw aan de voor- en zijgevel, Bekijk bericht   

*Burgerweeshuispad 101, Amsterdam – het plaatsen van een verlichte gevelreclame Bekijk bericht   

*Christiaan Neefestraat (AB 2992), Amsterdam – het bouwen in afwijking van verleende vergunning (z10658289) voor het aanbrengen van een damwand Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning

* Henriëtte Bosmansstraat 16 1077XH Amsterdam, kappen gewone es staande in achtertuin, Bekijk bericht   

*Jachthavenweg 2B 1076CZ Amsterdam, vervangen bestaande woonark door nieuwe woonark, met behoud van bestemming daarvan tot één woning, Bekijk bericht   

*Antonio Vivaldistraat 2, Amsterdam – het kappen van 1 boom, Bekijk bericht   

Verleende alcoholwetvergunning

*Beethovenstraat 515, Bekijk bericht   

*De Boelelaan 1111C, Bekijk bericht   

Aanvraag alcoholwetvergunning

*Europaboulevard 23, Bekijk bericht   

*Fred. Roeskestraat 97A, Bekijk bericht   

*Beethovenstraat 515, Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning

*Riekerhaven, Bekijk bericht   

*(Ingetrokken) Riekerhaven, evenementenvergunning, Bekijk bericht   

*Amstelpark 1, Bekijk bericht   

*Gustav Mahlerplein 2, Bekijk bericht   

*Burgerweeshuispad 54, Bekijk bericht   

Aanvraag evenementenvergunning

*VU-kwartier houden van event Blend Bekijk bericht   

APV

*Object Strawinskylaan 1 18-7-2022 t/m 5-9-2022, Strawinskylaan 1, Bekijk bericht   

*Object, Wielingenstraat 4, 11/07/2022 – 12/07/2022, Bekijk bericht   

*Stremmen/Object/RVV, Gustav Mahlerplein 2, 29 juni 2022 t/m 2 juli 2022, Bekijk bericht   

*Fietsen en fietsenrek(ken) verwijderen, Europaplein 71 – 83, 22-07-2022 t/m 16-12, Bekijk bericht   

*Object, Amstelpark 7, 4-7-2022 t/m 20-10-2022, Bekijk bericht   

*TVM, Dina Appeldoornstraat 5, 11-7-2022 t/m 13-07-2022, Dina, Bekijk bericht   

*Objecten, Europaplein 24, 30-6-2022 t/m 18-7-2022, Bekijk bericht   

*Object Prinses Margrietstraat 12, 30-6-2022 t/m 31-3-2023, Bekijk bericht   

*Tvm/Stremmen, Scheldeplein 1, 04-07-2022 t/m 08-07-2022, Bekijk bericht   

*Object, Jachthavenweg 18-20A, 08/07/2022 – 12/08/2022, Bekijk bericht   

*TVM, Europaplein 61, 4 juli 2022 t/m 3 november 2022 (Max 4 maanden), Bekijk bericht   

*Stremming/+ fietsenrekken, De Boelelaan 1105, 02/08/2022 – 03/08/2022, Bekijk bericht   

*Stremmen Wanningstraat 1 hk., 11-7-2022, Bekijk bericht   

*Fietsen+fietsenrekken verwijderen Eduard van Beinumstraat 110/ 15-07-2022 t/m 23-12-2022, Bekijk bericht   

*Object, Fred. Roeskestraat 96, 27 juni 2022 t/m 15 juli 2022, Bekijk bericht   

*TVM 3 vakken Krammerstraat 4/8 4-8-2022, Krammerstraat 4-H, Bekijk bericht   

*TVM/Stremmen, Krammerstraat 17, 23-6-2022, Bekijk bericht   

*Stremmen/ Matthijs Vermeulenpad 1/ 25-06-2022 t/m 06-09-2022, Bekijk bericht   

*Fietsenrekken verwijderen, Buitenveldertselaan 45 4 juli 2022 t/m 4 oktober 2022, Bekijk bericht   

Melding Activiteitenbesluit

*George Gershwinplein 6, Amsterdam – WuSH Amsterdam Zuidas B.V. oprichten restaurant. Bekijk bericht 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Parnas, Strawinsky, Verkeer, Weekberichten.