Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 34

Wijkkrantartikel september 2023 van BPZ: “Niet alles lukt op Zuidas”  Lees meer

Berichten van Zuidas:

*Stand van zaken in het gebied rond de nieuwe rechtbank           Het gebied rond de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg is in ontwikkeling. Er komt een museum voor hedendaagse kunst en ook de openbare ruimte eromheen wordt aangepakt. Bovendien zijn er twee kavels die ontwikkeld gaan worden.
*Afsluiting Beethovenstraat door werkzaamheden        (alweer voorbij) Vanaf vrijdagavond 26 augustus 2022 uur tot maandagochtend 29 augustus 05.30 uur is er verkeershinder en mogelijk geluidhinder in de Beethovenstraat, ter hoogte van Valley.

Vrijdag 2 september 2022, 17-19 uur. StoepStories 05 ZUIDAS met Jan Rothuizen, Marijn Smulders en Reinier Gerritsen op het Gustav Mahlerplein      Met deze Stoepstories duiken we in de wereld van de Zuidas. Marijn Smulders laat de vrijdagmiddagborrel zien. Reinier Gerritsen heeft een selectie van zijn rennende bankmannen gemaakt en tekenaar Jan Rothuizen toont zijn tekeningen voor ‘Vanuit de Zuidas’. Een visuele zoektocht naar de cultuur van het financieel centrum. Lees meer

Bericht van het GVB: “Verandert je vertrektijd vanaf 28 augustus?    De schoolvakantie zit er (bijna) op en daarmee loopt ook de zomerdienstregeling op zijn eind. Vanaf 28 augustus rijden bijna alle bussen, trams en metro’s weer vaker. Er wordt ook flink aan de weg gewerkt in heel Amsterdam. Dus check niet alleen je nieuwe vertrektijd vanaf 28 augustus, maar ook of er geen omleiding op je route is. Check het hier.

Berichten in OV Magazine:”Goed nieuws voor ov-reizigers in en rond Amsterdam: ov blijft ook in 2023 op niveau van dit jaar       Het openbaar vervoer in Amsterdam blijft in 2023 nagenoeg op het niveau van dit jaar, ondanks dat de gemeente eerder een verschraling van het aanbod aankondigde. Maar dan is het voor stadsvervoerder GVB wel noodzaak dat het aantal reizigers van voor de coronacrisis terugkeert."
En:"‘Veel mensen vinden het ov maar gedoe’     Voor ov-gebruikers zijn de OV-chipkaart en bijbehorende handelingen gesneden koek. Maar voor wie gewend is aan de auto, is de chipkaart of zelfs het hele ov een onbekende wereld. Het idee dat een reis met trein of bus een hoop gedoe is, belemmert de overstap van auto op ov – zelfs voor wie bereid is tot duurzamer gedrag. Sociaal psycholoog Gerdien de Vries, klimaatpsycholoog aan de TU Delft, doet onderzoek naar ‘gedoefactoren’ die belemmerend werken op gedragsverandering."

ROVER berichtte: “10% minder NS-treinen in 2023   Lees meer

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 65 augustus 2022 met o.a. Energietransitie in de Riekerpolder, Brug Aquarius voor onbepaalde tijd gestremd, Publieksparticipatie Ontwikkelstrategie (tot 6 september kan men suggesties aanleveren bij de gemeente voor het recreatiegedeelte van de Oeverlanden). * De vereniging zal haar wensen kenbaar maken over inrichting waarbij oog is voor de natuurwaarden.* Een transformatorstation kan niet meer dan twee maal de omvang van het reeds bestaande station krijgen om een fraaie inpassing mogelijk te maken. Dee zienswijze is te lezen op deze link. * Handhaving tegen geluidoverlast feestsloepen op De Nieuwe Meer zeer effectief! Lees meer

Nieuwe subsidieronde eenmalige kunst- en cultuurprojecten         U kunt als kunstenaar of kunstinstelling een eenmalige subsidie aanvragen voor kunst- en cultuurprojecten in Zuid. Deadline is vrijdag 30 september. Lees meer

Agenda cursussen van !Woon Basiscursus: wooncoöperatie opzetten, 1 sep – 19:30-21:30        Deze cursus is voor bewoners die meer willen weten over het opzetten van een wooncoöperatie. I.v.m. het coronavirus is deze cursus online. Lees meer En: 5 sep 2022, 19:30-20:15, Webinar VvE: Help, ik woon in een VvE (september 2022). Aanmelden kan hier.                                                                                                    

Extra bijeenkomst verduurzaming VvE's Buitenveldert      Speciaal voor vve-leden in Buitenveldert is er een voorlichtingsbijeenkomst over het verduurzamen van woningen op 1 september 2022, 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur), Huis van de Wijk Buitenveldert (onderdeel van MFC Binnenhof), A.J. Ernststraat 112. In verband met de beperkte zaalruimte graag vooraf hier aanmelden. 23 juni al geweest! Negeer dan deze bijeenkomst.

10 en 11 september Open monumentendag in teken van duurzaamheid     Bekijk het programma en de kaart.

1. Het Burgerweeshuis IJsbaanpad 1, is open op 10 sep. 10:00 – 17:00; 11 sep. 10:00 – 17:00. 2. De Thomaskerk is ook open met om 11:00 & 15:00 rondleidingen en een orgelconcert om 13:00. En 3. de voormalige rechtbank die in 1975 werd opgeleverd, staat eveneens op het programma. Het gebouw van architect Ben Loerakker is een mooi voorbeeld van brutalistische architectuur, waarbij de afdrukken van de houten bekistingen waarin het beton is gegoten zichtbaar zijn gelaten. Rondleidingen in groepjes zaterdag, 15:00 & 16:00, rondleiding door oud-rechterWillem F. Korthals Altes. (beperkte beschikbaarheid)

Doe mee met de World Cleanup Day en raap 17 september zwerfafval op in uw eigen buurt. De gemeente stelt afvalgrijpers beschikbaar.

Inloopbijeenkomst knooppunt De Nieuwe Meer 21 september 2022 in zaal Zeus, Olympic Hotel, IJsbaanpad 12    Het knooppunt De Nieuwe Meer wordt vernieuwd zodat het verkeer op de A10 beter kan doorstromen. Op deze inloopbijeenkomst voor bewoners, ondernemers of belangstellenden wordt u bijgepraat over de werkzaamheden. Aanmelden is niet nodig. De bijeenkomst is op twee tijdstippen: van 12.00 tot 13.00 uur of van 19.00 tot 20.00 uur.

Ter inzage en inspraaktrajecten
*Publieksparticipatie Ontwikkelstrategie Oeverlanden tot 6 september kan men suggesties aanleveren bij de gemeente voor het recreatiegedeelte van de Oeverlanden. Lees meer en reageer.  Op 26 oktober bijeenkomst over de reacties.

Inspraak spijtoptantregeling overstap eeuwigdurende erfpacht        T/m 19 september 2022 kunt u uw mening geven over de spijtoptantregeling. Lees meer

*Het nieuwe beleid voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt hier t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

31 augustus 2022 9:00 uur Raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting, Willem Kraanzaal (Commissiezaal)   De agenda leest u hier.

31 augustus13:30, Raadscommissie RO, Willem Kraanzaal (commissiezaal)   De agenda leest u hier. Met o.a. diverse punten over erfpacht zoals pdf Commissie RO Voordracht Voordracht ; pdf 1. Rapport De Reus De Wildt.pdf Bijlage ; pdf 2. Reactie op onderzoek Het papieren huis van de Amsterdamse erfpacht (002).pdf Bijlage ; pdf 3. Raadsinformatiebrief afdoening toezegging reactie op Het papieren.

31 augustus vergadering Stadsdeelcommissie 19:30 uur, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond) Bekijk de agenda. De bijeenkomsten zijn online te volgen. Met op de agenda o.a. omgaan met inspraak van de Wielingenbuurt en diverse adviesaanvragen.

KUNST & CULTUUR
Houders van een stadspas met groene stip mogen in september gratis naar de Floriade.

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda met voorstellingen vanaf september.

31 augustus  Rialto VU  De Boelelaan 1111 16:00, Coupez! ; 17:15 Casablanca Beats ; 18:30
Grutto! De reis van onze nationale vogel  Documentaire Tickets bestellen.
Het expat programma vindt u hier.

2 september 2022, Botanische Tuin Zuidas huiskamerfestival om 19.00 uur en om  21.15 uur   Tussen de tropische planten van de Botanische Tuin Zuidas treden Raoul Heertje, Britt van Tooren en Spoken word carrousel elk 30 minuten op. Meer informatie en tickets.

4 en 11 september Shadow Floriade Programma van Zone@Source in het Amstelpark met maandelijkse rondleiding, elke 2e zondag van de maand om 13.00 uur. Lees meer
4 september van 13.00 tot 17.00 uur opening in de Orangerie Amstelpark. Met om 14.00-14.30 en 15.00 – 15.30 een uitleg van het onderzoek en wandeling door Elmo Vermijs en Ute Sass-Klaassen en om 16.00u een openingsstatement van Alice Smits en Elmo Vermijs. In het project Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal van Elmo Vermijs i.s.m. boombioloog Ute Sass-Klaassen en de milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis, staan de bomen van dit stadspark in Amsterdam centraal. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant, zijn stille getuigen van een opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Het project bestaat uit een LivingLab en het Parlement van de bomen. Lees meer

4 september Zomerparkfeest 50 jaar Amstelpark  Dichtbij in het Park met o.a. 11.00 – 13.00 uur, Parisien gipsy jazz kwartet, 2 x gitaar, bas, piano. Bekijk de agenda hier.  De Vrienden van het Amstelpark sluiten het jubileumjaar af met muziek en Het Parkfeest, van 11.00-17.00 uur! Een dag vol met gratis kindervoorstellingen, workshops, muziekoptredens, natuurwandelingen en kunstexposities, allemaal door buurtgenoten uit Amsterdam Zuid en het Amstelpark. Voor jong en oud, voor makers en mee-makers. Check hier alvast wat voor moois je kunt verwachten.

In het Beatrixpark 4 september 14.00 uur Dirtbusters en Kruidenwandeling o.l.v. Henk Wolters van IVN. Verzamelen bij het Boerenweteringpad Diepenbrockstraat. Lees meer

6 september 12.30, lunchconcert door New West Pianotrio, in de theaterzaal Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam  De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie.

8 september lunchconcert van 12.15 – 12.45 uur in de kapel van locatie VUmc aan de Boelelaan      De Ierse altviolist Fiachra de hOra speelt werken van Bach en Vieuxtemps. Lees meer in de flyerLunchconcert locatie VUmc 080922

9 september, Meditatiesessie theaterzaal Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, Amsterdam    Van 9 september t/m 7 oktober kunnen bewoners van Zuidas en geïnteresseerden deelnemen aan een of meer meditatiesessies van de Mindiverse Foundation. De sessies zijn gratis (donatie vrijwillig) en vinden elke vrijdag plaats van 15:00 tot 17:00 uur. Aanmelden is nodig en kan via dit formulier.

12 september 2022 – 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Jos Brölmann omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Vier de zomer en bekijk het werk van Jos. Lees meer

27 september, vanaf 15.30, Amstelpark, Kunstwandeling Amstelpark       Hello Zuidas en kunstcollectief Zone2Source organiseren een rondleiding langs verschillende kunstwerken in het Amstelpark. U bent welkom om mee te wandelen. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden kan via dit formulier.

2 oktober Amstelpark • Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? Zondag 2 oktober 13.00 – 16.00 Future Floriade Workshop. Ter viering van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark t/m 16 oktober 2022.


WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW      Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 tot maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. Maart 2023 is het werk klaar.

Half augustus- half oktober Parnassusweg, verkeershinder        Per fase zijn de voet- en fietspaden niet toegankelijk maar de rijbanen wel. Uitvoering groot onderhoud aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. En tussen de Peter van Anrooystraat en de Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. * Half augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade * Half augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; Half oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees meer

Fietsdoorgang stremmen, RAI Europaplein – Beatrixpark, 8-9-2022 t/m 12-9-2022, Bekijk bericht   

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade.  De gemeente werkt in delen: – Half augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – Half oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat.

Misschien al gereed: *Amstelveenseweg op‐ en afrit A10 / Skutjespad, omleiding       Van 7 augustus t/m 28 augustus werkt GVB ter hoogte van het IJsbaanpad, de s‐slinger bij de op‐ en afrit A10 en het Skutjespad. Lees meer  *Onderhoud aan metrostation Amstelveenseweg   Van zondag 7 t/m zondag 28 augustus werken we aan het metrostation Amstelveenseweg. Daarbij vervangen we de trambaan en vernieuwen we de metrohalte, zodat deze veiliger en comfortabeler wordt.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg      Verkeersbesluit gemeente Amsterdam

*Jachthavenweg 8 aanleg elektrische oplaadplaats – Bekijk bericht   
*IJsbaanpad 88 aanleg elektrische oplaadplaats – Bekijk bericht     
Aanvraag evenementenvergunning
*Europaplein 24, event Valhalla op 17-12-2022 en 18-12-2022, van 22.30 tot 07.00 en op 18-12-2022, 19:00- 22:30. Bezoekers drukste moment: 24000 Bekijk bericht 
Verleende evenementenvergunning
*Europaplein 22, Bekijk bericht   
Verleende alcoholwetvergunning
*Beethovenstraat 633 Bekijk bericht   
*Beethovenstraat 663 Bekijk bericht   
*Gustav Mahlerlaan 294 Bekijk bericht   
*Gustav Mahlerplein 20, Bekijk bericht   
Aanvraag ligplaatsvergunning woonboot
*IJsbaanpad 76D, Bekijk bericht   
*Jaagpad 39 Bekijk bericht   
Aanvraag omgevingsvergunning
*Willem Pijperstraat 67 1077XL Amsterdam, realiseren van een dakopbouw, het wijzigen kozijnen in de voorgevel en maken  koekoek aan de voorzijde  Bekijk bericht   
Verleende omgevingsvergunning
*Rozenoordbrug, Amsterdam – Zuidasdok – het plaatsen van calamiteitenconstructies bij steunpunten 2, 3, 4 en 5 onder de Rozenoordbrug Bekijk bericht   
*Burgerweeshuispad 259 t/m 287 (oneven), Amsterdam – het plaatsen van een verlichte gevelreclame
bouwvergunning reclamevergunning Bekijk bericht  
*Fred. Roeskestraat 94A (AB 2287), Amsterdam, kapvergunning Bekijk bericht   
Melding Activiteitenbesluit – Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam – ABN AMRO Bank N.V. – het aansluiten van de waterpomp met een koelmiddel op de WKO Bekijk bericht 
APV
*Stremmen (rechter rijstrook en halve fietspad), Europaboulevard 1, 25-08-2022, Bekijk bericht   
*Stremming/+ fietsenrekken, De Boelelaan 1105, 05/10/2022 – 06/10/2022, Bekijk bericht   
*Object, Gustav Mahlerlaan 401, 18 aug 2022 t/m 21 nov 2022, Bekijk bericht   
*Stremmen, Rosy Wertheimstraat 6, 10-9-2022, Bekijk bericht   
*OBJ, Zuidplein 10-22, 8-9-2022, Zuidplein 9, Bekijk bericht   
*Fietsdoorgang stremmen, RAI Europaplein – Beatrixpark, 8-9-2022 t/m 12-9-2022, Bekijk bericht
*OBJ, Prinses Irenestraat 51-53, 22-08-2022 t/m 01-10-2022, Bekijk bericht      

 

 

Lees verder over: Algemeen, Fred. Roeskestraat, Inspraak, Kunst & Cultuur, OV, Parnas, Publicaties, Verkeer, Weekberichten.