Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 37

Berichten van Zuidas:

*Herfstig en geslaagd openluchtconcert op Mahlerplein         Vijf straten en pleinen in de buurt Kenniskwartier krijgen de naam van vrouwelijke componisten. Het openluchtconcert op 15 september 2022 was een ode aan een aantal van hen. Ondanks het herfstachtige weer was het genieten op het Mahlerplein.

*Start groot onderhoud Wielingenstraat          Aanstaande maandag 19 september 2022 starten we met het groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop.

Nieuws uit B&W week 37

Gemeentelijk Vastgoed, Kunst en Cultuur, Ruimtelijke Ordening           Het college van B en W stemt in met de uitgangspunten voor de concept huurovereenkomst met de stichting Hartwig Art Foundation (HAF) voor het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220, voor de realisatie van een internationaal museum voor hedendaagse kunst, het ‘Museum of Contemporary Art of Amsterdam‘.

Hello Zuidas magazine lees hier de editie van september/oktober.

Ter inzage en inspraaktrajecten

*Het nieuwe beleid  voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt hier t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissie kunt ook hier online volgen.

21 september vergadering raadscommissie WV, 09:00 uur. De agenda vindt u hier.

21 september vergadering raadscommissie RO, 13:30 uur,  Willem Kraanzaal (commissiezaal) Bekijk de agenda hier. Bij Bespreekpunten RO punt 3 vaststellen bestemmingsplan  Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening.regels.pdf

28 september vergadering Stadsdeelcommissie (Buitenveldert/Zuidas), 19:30 uur in Buitenveldert. De agenda is nog niet beschikbaar.

KUNST & CULTUUR

Groene stip: Floriade Expo 2022    Kom genieten van een geweldige dag vol groen. Ontdek wereldse tuinen, groene kunst, lekker eten, duurzame innovaties en een te gek, groen kinderprogramma. Laat je verrassen op Floriade Expo 2022! Floriade is slechts 1 keer in de 10 jaar dus mis het niet!

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda met voorstellingen vanaf september.

20 september 12.30 lunchconcert door Elisa Mayeeshi  sopraan & Katie Yao Morgan piano in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36 Op het programma M. Ravel Cinq (1875-1937) mélodies populaires Grecqueso.a. – Là-bas, vers l’église  en van Gabriel Fauré (1845-1924) Trois chansons, Op.8 w.o. – Au bord de l’eau.

21 september  Rialto VU  De Boelelaan 1111, Mert o.a. om 13:15, Sundown; 15:45, Corsage; 16:00 Decision to Leave – Expat Cinema; 17:45, Corsage; 18:00, Sundown; 18:45, Unclenching the Fists – Expat Cinema; 19:00, NFF Festivalpremière: Zee van tijd

Doe mee met de Veldacademie in Amstelpark op 24 en 25 september               Ervaar de verborgen en onbekende zones van geur, geluid en beweging van het Amstelpark. Doe mee met een of meerdere -gratis- workshops en wandelingen en ervaar het park op een nieuwe manier. Volg bijvoorbeeld de bewegingsworkshops met Kenzo Kusuda of Luigi Kwas, of loop met Theun Karelse een geheugenroute, verzamel artefacten, bekijk de stenen in het park en/of schrijf je (klein)kinderen in voor de workshop Holbewoners.De Veldacademie in het Amstelpark is een initiatief van kunstenaar Cocky Eek in samenwerking met diverse kunstenaars, Zone2Source en met StrandLAB Almere, waar in de zomer een eerdere editie plaatsvond. Meer informatie over de Veldacademie, alle onderdelen van het programma en hoe je -gratis- kunt deelnemen en aanmelden staat hier.

27 september, vanaf 15.30, Amstelpark, Kunstwandeling Amstelpark       Hello Zuidas en kunstcollectief Zone2Source organiseren een rondleiding langs verschillende kunstwerken in het Amstelpark. U ben welkom om mee te wandelen. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden kan via dit formulier.

30 september- 23 oktober  -In Curved Water– door Tomoko Sauvage bij Zone2Source Glazenhuis Amstelpark    Zone2Source is dit jaar onderdeel van het internationale kunstfestival SONIC ACTS. Geluidskunstenaar en muzikant Tomoko Sauvage combineert water, keramiek, onderwaterversterking en elektronica. Haar werk ‘In Curved Water’ maakt deel uit van de SONIC ACTS BIENNIALE 2022 tentoonstelling. De geluidsinstallatie wordt gecreëerd door waterdruppels die een willekeurige percussie spelen, terwijl zwevende ijsblokken smelten en druppels onophoudelijk in twaalf porseleinen kommen met water vallen. Omdat sommige worden versterkt en andere natuurlijk klinken, wordt een trompe-l’oreille-effect gecreëerd en worden elektronische en akoestische geluiden vervaagd.

t/m 30 september Expositie 'De Nieuwe Rechtbank, bouwen is mensenwerk', Parnassusweg            Begin 2017 werden de torens van de oude rechtbank gesloopt en werd er plaats gemaakt voor een nieuw gebouw, ontworpen door KAAN Architecten. Gedurende vier jaar legde fotograaf Dominique Panhuysen dit bouwproces van sloop naar nieuw gebouw vast. Een selectie van deze foto's is t/m 30 september te zien in de Nieuwe rechtbank van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Vrij toegankelijk, na binnenkomst svp melden bij de centrale ontvangstbalie.

1 en 2 oktober vanaf 20.00 Eureka! door de The WARP in het Beatrixpark            Als onderdeel van het programma Shadow Floriade 2022 presenteert de kunstinstelling de nachtelijke tocht die langs acht unieke kunstwerken in het Beatrixpark voert en gemaakt zijn door Joost Rekveld, Matthijs Munnik, Evelina Domnitch and Dmitry Gelfand, Vladimir Grafov, Zalan Szakacs, Daniela De Paulis, Mint Park, and BMB con: Justin Bennett & Roelf Toxopeus. De avond is geïnspireerd op het laatste werk van de 19e-eeuwse Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allen Poe, Eureka! Hierin onthulde Poe ongelooflijke ideeën zoals een uitdijend heelal, de oerknal en zwarte gaten die hij intuïtief aanvoelde met de directheid van een wandeling in het park. Startpunt de PARK Kiosk van het Beatrixpark tussen 20.00 –  24.00u. Om het kwartier beginnen er wandelingen waarbij je mee wordt genomen om acht unieke werken te ervaren in de duisternis van het park. De hele voorstelling duurt naar verwachting tachtig minuten. Toegang is gratis.

2 oktober Amstelpark • Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? Zondag 2 oktober 13.00 – 16.00 Future Floriade Workshop. Met o.a. Buiten kunstinstallaties van o.a. Rob Sweere, Rick Abelen, Robbert van der Horst, Mariken Overdijk, ZOOOF en meer.

6 oktober -Het is goed oud(er worden in Buitenveldert- bijeenkomst van de Werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert voor bewoners van Buitenveldert. Tijd: 15- 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur en na afloop napraten met een drankje en een hapje. In de Theaterzaal van het Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112. Toegang: gratis, Georganiseerd door Cisca Griffioen en Ellen van den Bogert. Voor het programma bekijk de uitnodiging.

tot 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Jos Brölmann omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Bekijk het werk van Jos. Lees meer

T/m 16 oktober- de bomen vertellen hun verhaal – in  het Amstelpark in de Orangerie en bij de Koeweide   In het project – de bomen vertellen hun verhaal- staan de bomen van dit stadspark centraal. De bomen, de meeste werden n 1972 aangeplant ter gelegenheid van de Floriade, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Het project bestaat uit een LivingLab in de Orangerie waar het jaarringonderzoek van het DendroLab van de Universiteit Wageningen te zien is (donderdag, vrijdag, zondag en op afspraak), de tijdelijke installatie het Parlement van de bomen, gemaakt van bomen uit het Amstelpark (dagelijks toegankelijk) en een speculatieve rechtszaak die in het parlement plaatsvindt op zondag 16 oktober (toegankelijk na aanmelden). De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade die Zone2Source ter gelegenheid van 50 jarig bestaan van het Amstelpark organiseert.

T/m 29 oktober expositie Natural Technology, Welcome to the Symbiocene in de VU ART SCIENCE gallery met een verkenning van nieuwe vormen van samenwerking tussen organismes en technologie, en wil hiermee bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Deelnemende kunstenaars: Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. Te bezoeken t/m 29 oktober 2022.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. OV -Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. Bekijk de actuele vertrektijden en omleidingen van het GVB. •De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 tot maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees verder

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Waterschap       Verleende Watervergunning voor het aanleggen van glasvezelkabels, ter hoogte van Riekerweg 6, KPN B.V., Riekerweg 6 in Amsterdam Bekijk bericht   

Beslistermijn verlengd    *Graafschapstraat 102, Amsterdam – afwijken van bestemming woning, t.b.v. kamerverhuur, Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning   *Jachthavenweg 109 H, Amsterdam – het intern verbouwen van de derde verdieping van het kantoorgebouw Zuiderhof II. Bekijk bericht   

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf    *Gustav Mahlerlaan 525 Bekijk bericht *Beethovenstraat 182, Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning   *Riekerhaven, Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning    *Antonio Vivaldistraat+Domenico Scarlattilaan,Amsterdam – Well House – NSI Development B.V. Oprichten kantoorgebouw Well House met vrijstaande fietsenstalling Bekijk bericht    ; *Willem Pijperstraat 52 1077XM Amsterdam veranderen en vergroten pand door het dichtzetten balkon tweede verdieping Bekijk bericht   

APV

TVM/RVV, Fred. Roeskestraat 115, 14-9-2022, Bekijk bericht   

TVM, Evert Cornelisstraat 27, 23-9-2022, Bekijk bericht   

Object Europaplein 5-17, 20-9-2022 t/m 4-10-2022, Bekijk bericht   

Stremmen, Eduard van Beinumstraat, 19-9-2022 t/m 23-9-2022, Bekijk bericht   

TVM, IJsbaanpad 2, 16 sept 2022 t/m 18 sept 2022, Bekijk bericht   

Object, Fred. Roeskestraat 115, 15 sept 2022 t/m 27 sept 2022, Bekijk bericht   

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Dok, Fred. Roeskestraat, Groen, Water & Lucht, Inspraak, Kunst & Cultuur, Publicaties, Verkeer, Weekberichten.