Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 39

Het wijkkrantartikel van oktober 2022 getiteld ‘Zuidas en Monumenten‘ opgetekend door Cisca Griffioen, de voorzitter van BPZ, leest u hier.

Berichten van Zuidas:

*Start bouw volgend dakdeel voor extra stationspassage    De bouw is gestart van een nieuw dakdeel voor de Brittenpassage, de tweede reizigerstunnel die station Amsterdam Zuid krijgt. ‘Het werkterrein is heel erg klein, met eromheen heel veel buren. Dat maakt het uitdagend’, zegt Geo van Tintelen……. Het is eerste keer dat Bouwcombinatie Nieuw-Zuid aan de lat staat. Deze bouwcombinatie bestaat uit de aannemers Mobilis, Boskalis en Van Gelder…..Op het plateau zijn inmiddels gele schuifbanen aangebracht en daaromheen is een vloer gelegd, oftewel houten contactbekisting (bekijk het filmpje). Nu wordt er verder gewerkt aan de bekisting eromheen, de reusachtige mal waarbinnen het dakdeel gebouwd wordt. ‘Dat doen we met een kleine twintig man. Op 10 oktober arriveert de wapening. Dan komen er nog wat betonvlechters bij’, zegt Van Tintelen. ‘Ze hebben ongeveer een maand de tijd.’ Lees meer.

*Verplaatsing bediening Schinkelbrug vanwege wegverbreding     Van half oktober tot half december werken we aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. We verplaatsen in deze periode de bediening van de Schinkelbrug, in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer….Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken. In de nacht van 24 op 25 oktober is het fietspad op de t-splitsing Jaagpad/IJsbaanpad afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid. Tijdens het plaatsen van de keet zal de vaarweg gedurende één uur gestremd worden.
*ADORE zorgt voor unieke verbinding tussen medische disciplines    In de buurt Kenniskwartier wordt gebouwd aan het nieuwe Research en Diagnostiekcentrum ADORE, van het Amsterdam UMC. Oncologen en neurologen gaan hier in een unieke samenwerking op zoek naar nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten……ADORE krijgt via een atrium op de begane grond een verbinding met het Imaging Center. Het hart van ADORE bevindt zich op de tweede verdieping: daar komt een eigen binnenhof, een grote patio.

Nieuwsbrief Metropoolregio Amsterdam september 2022 met o.a. Terugblik op symposium State of Sustainability met e-magazine en videoverslag of download de rapportage State of Sustainability van de MRA 2022. Vrijdag 14 oktober: MRA-symposium over Verstedelijkingsstrategie ; Vrijdag 14 oktober is het MRA-symposium ‘Verstedelijkingsstrategie, bouwen aan een metropool’. In de prachtige Koepel in Haarlem en door middel van werkbezoeken op locaties naar keuze krijgen de deelnemers inzicht in de stand van zaken van de Verstedelijkingsstrategie, waar we als regio samen met het Rijk aan werken. Hier zien zij de kansen en de dilemma’s van de verstedelijking in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) met eigen ogen.

Nieuws van stadsdeel Zuid met o.a. Kom naar het Vrijwilligerscafé op 11 oktober  Heeft u vrije tijd en wilt u iets voor een ander of uw buurt betekenen? Dan bent u van harte welkom bij het Vrijwilligerscafé op 11 oktober in Zuid. Tijd: 15.30 – 18.00 uur, Brouwerij Troost, Cornelis Troostplein 21. En: de gemeenteraad behandelt de begroting 2023 op 9 en 10 november. Meer weten of bekijk de Begroting 2023.

Nieuws uit B&W week 39     Onderwijs/Kunst en Cultuur/Ruimtelijke Ordening    Het college van B en W stemt in met het intrekken van de aanbesteding voor de realisatie van OBA Next en kantoren op de Zuidas. Ook heeft het college opdracht gegeven om een voorstel voor de gemeenteraad voor te bereiden waarin de plannen voor OBA Next op de Zuidas formeel worden ingetrokken en de verplaatsing voor OBA Next naar Zuidoost wordt gestart, zoals voorgenomen in het coalitieakkoord. En: Volkshuisvesting –   Het college van B en W verstuurt de raadsbrief met de aankondiging Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting daari staan beleidsprioriteiten op het gebied van wonen voor de korte, middellange en lange termijn. Hiermee komt het college tegemoet aan haar wettelijke verplichting voor een woonvisie. Vanaf september 2022 start een uitgebreid participatieproces. Planning is dat in januari 2023 een eerste voorstel voor de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting wordt vrijgegeven ter inspraak. Een definitieve aanpak zal naar verwachting in juni 2023 in de gemeenteraad worden behandeld.

Ter inzage en inspraaktrajecten   Het nieuwe beleid  voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt hier t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies zijn online te volgen. 5 en 6 oktober vergadering raad, 13:00 uur  De agenda vindt u hier.

11 oktober vergadering raadscommissie WV, 13:30 uur, Willem Kraanzaal (Commissiezaal) de agenda vindt u hier. Met o.a. datum inwerkingtreding nieuwe woonruimteverdeling • Commissie WV Voordracht Voordracht, • Raadsbrief definitieve ingangsdatum nieuwe WRV.pdf.

11 oktober vergadering raadscommissie RO, 19:30 tot 23:00 uur, De Commissiezaal    Met op de agenda o.a. bij Financiën, de begroting 2023.

13 oktober vergadering raadscommissie AZ, 19:30 tot 23:00 uur, Willem Kraanzaal (commissiezaal) Op de agenda o.a. Begroting 2023 met RAI werkt samen met de gemeente aan een toekomstplan om een verdere bijdrage te kunnen leveren aan de gebiedsontwikkeling in Zuidas door middel van het toevoegen van woningbouw, het toegankelijker maken van de omgeving van de RAI, het verbeteren van de mobiliteit rond de RAI en het verminderen van overlast.En Matrix Innovation Center (MIC) biedt vooral laagdrempelige huisvesting en laboratoriumruimte. In 2022 wordt begonnen met de ontwikkeling van een Innovation Center in het VU Kennis- kwartier aan de Zuidas.

12 oktober vergadering Stadsdeelcommissie, 19:30 uur, Pr. Kennedykaan 923 – commissiezaal (begane grond). De agenda volgt later hier.

KUNST & CULTUUR

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier.

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda. Cabaret za 01 okt 2022- 20.00 uur Lebbis De Ziel, Mix :do 06 okt 2022- 20.00 uur Damn Honey Zelf weten.

3 en 5 oktober in Rialto VU, Hollywood's Finest, Bo reist af naar het Georgië om het graf vaar vader te bezoeken. Daar ontmoet ze zijn vroegere jeugdvriend Levan. Tussen de twee beginnen gevoelens van liefde op te bloeien. Tickets; Beautiful Beings, Coming-of-age-drama over de 14-jarige Addi, lid van een bende van buitenstaanders, die zich ontfermt over Balli, een jongen die voortdurend wordt gepest. Tickets; Femi, Wanneer de geboorte van zijn eerste kind nadert moet de 21-jarige mentaal instabiele Dennis het verlies van zijn jonggestorven Nigeriaanse vader onder ogen komen. Tickets. Voor de agenda kijk hier Rialto VU.

4 oktober: Greentalks – Waterinclusief bouwen in Circl, Malherplein  20.00 – 21.00 en Livestream   Aanmelden kan hier.  De zomer van 2022 was één van de droogste ooit gemeten. Zo droog dat eind augustus het KNMI concludeerde dat het landelijk neerslagtekort uitkwam op zo’n 300 mm, wat 3 keer zo weinig is als normaal. Door deze droogte maar ook door de toenemende hitte neemt het watergebruik als maar toe in Nederland, met groeiende waterschaarste als gevolg. Hoe kan de gebouwde omgeving bijdragen aan het vasthouden, hergebruiken en zuinig omgaan met water? Lees meer

4 oktober, 12.30, gratis lunchconcert: Sofia Navarro & Ángel Martín del Burgo in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat     Sofia Navarro, viool en Ángel Martín del Burgo, piano. Zij spelen een programma met werken van J. S. Bach (1685-1750), Prelude en Fuga in Bes mineur, BWV 867 (1722); C. Debussy (1862-1918), Pour les octaves (uit: Études voor piano, Boek I) (1915); F. Chopin Étude (1810-1849), op. 25, No.5 in E mineur (1837); L. van Beethoven (1770-1827), Sonate voor viool en piano No.6 in A-majeur Op.30 No. 1 (1802).

5 oktober Circl, Gustav Mahlerplein 1B, Rondleiding: kijkje achter de schermen    Het paviljoen Circl is een praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen. Op deze rondleiding hoort u in een uur de ervaringen van Circl met circulair bouwen, de verhalen achter de hergebruikte materialen en de werkwijze van het restaurant. De tour wordt gegeven in het Nederlands. Tijd: van 12.00 – 13.00 uur. Aanmelden via de website van Circl.

6 oktober -Het is goed oud(er) worden in Buitenveldert- bijeenkomst van de Werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert voor bewoners van Buitenveldert. Tijd: 15- 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur en na afloop napraten met een drankje en een hapje. In de Theaterzaal van het Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112. Toegang: gratis. Georganiseerd door de werkgroep (Cisca Griffioen en Ellen van den Bogert).

6 oktober, 19:30 ThomasFilm: Parasite Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36   Ticket bestelt u hier.

T/m 7 oktober NAFVA – de Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam – bestaat dit jaar 135 jaar! te zien in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36    De oudste fotoclub van het Europese vasteland viert haar jubileum met een foto-expositie in De Thomas. Leden tonen tot en met vrijdag 7 oktober hun werk: fotografie van de meest uiteenlopende soort, van portretten tot straatbeelden, van landschappen tot stadsgezichten, van minuscule details tot grootse vergezichten.

7 oktober 2022, Theaterzaal Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, Meditatiesessie    Bewoners van Zuidas en geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een of meer meditatiesessies van de Mindiverse Foundation. De sessies zijn gratis (donatie vrijwillig) en vinden elke vrijdag plaats van 15:00 tot 17:00 uur. Aanmelden is nodig en kan via dit formulier.

Tot 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Hij omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Vier de zomer en bekijk het werk van Jos. Lees meer

2 okt, 20.00 – 21.00 in Circl -Biodiversity X Finance- Bouwteelt- Kunnen boeren en bouwers elkaar helpen met de teelt van biobased bouwmaterialen? Aanmelden of volg dit programma via de livestream. In de stikstofdiscussie staan ze lijnrecht tegenover elkaar, maar een goeie samenwerking kan boeren en bouwers juist veel opleveren. Bouwen met grondstoffen van de boer helpt bouwbedrijven om de CO2-voetafdruk van bouwmaterialen (embodied carbon) te verminderen. En voor boeren kan het zorgen voor een extra inkomen. Maar wat voor mogelijke businessmodellen zitten erachter, hoe krijgen boeren een gegarandeerde prijs en afname voor hun producten en hoe kan de financiële wereld helpen? Dat leverde dit rapport op, gericht op het gebied Groot Haarzuilens, aan de noordwestrand van de stad Utrecht. Lees meer

13 oktober 12.15 – 12.45 uur, lunchconcert in de kapel van de VUmc    Camille Schneegans, dwarsfluit en Carlos Marìn Rayo, piano, spelen mooie composities van Debussy, Jolivet en Mendelssohn. Zie de flyer Lunchconcert locatie VUmc 131022.

T/m 16 oktober- de bomen vertellen hun verhaal – in  het Amstelpark in de Orangerie en bij de Koeweide   In het project – de bomen vertellen hun verhaal- staan de bomen van dit stadspark centraal. De bomen, de meeste werden in 1972 aangeplant ter gelegenheid van de Floriade, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. De speculatieve rechtszaak in het parlement plaatsvindt op zondag 16 oktober (toegankelijk na aanmelden). De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade dat Zone2Source ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark organiseert.

17 t/m 22 oktober 2022, Art Camp, kunstkamp voor kinderen in de herfstvakantie, Huize Lydia, Roelof Hartplein 2A    Op het kunstkamp van ART ZUID gaan kinderen 5 dagen lang aan de slag als echte kunstenaars. Ze doen verschillende kunstopdrachten, leren werken met diverse technieken, materialen, vormen en kleuren en maken spelenderwijs kennis met kunst. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar oud. Lees meer: informatie, aanmelden en kosten.

T/m 23 oktober  –In Curved Water– door Tomoko Sauvage bij Zone2Source Glazenhuis Amstelpark    Zone2Source is dit jaar onderdeel van het internationale kunstfestival SONIC ACTS. Geluidskunstenaar en muzikant Tomoko Sauvage combineert water, keramiek, onderwaterversterking en elektronica. Haar werk ‘In Curved Water’ maakt deel uit van de SONIC ACTS BIENNIALE 2022 tentoonstelling.

T/m 29 oktober expositie Natural Technology, Welcome to the Symbiocene in de VU ART SCIENCE gallery met een verkenning van nieuwe vormen van samenwerking tussen organismen en technologie, en wil hiermee bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Deelnemende kunstenaars: Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. Lees meer

5 tot 13 november  “Recht op Kunst!” in de voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220         Iedereen heeft recht op kunst. De iconische kunstenaar Keith Haring schreef ooit in zijn manifest “kunst is voor iedereen” en “het publiek heeft recht op kunst”. In dezelfde geest van toegankelijkheid organiseert kunstRUIM dit kunstevenement. Gratis te bezoeken tussen 11-17 uur (m.u.v. maandag 7 en dinsdag 8 november). Op de speciale pagina vind je ook informatie over hoe je je kunt opgeven voor de workshops, art walks en art talks.

6 november, 14.30 uur  DICHTBIJ IN DE KAS (muziek), Botanische Tuin Zuidas en ook op zondag 4 december 14.30 uur. Programmering onder voorbehoud van wijzigingen.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Van 15 oktober tot 15 december werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de treinbruggen, de metrobrug en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt. Meer info volgt later.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. OV -Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. Bekijk de actuele vertrektijden en omleidingen van het GVB. •De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 – maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn worden vervangen door groen. Deze werkzaamheden gebeuren van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden 15 augustus- eind oktober aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees verder

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Van 19 september 2022  tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Wijzigen van de begrenzing van openbare ruimte(n) Benjamin Brittenstraat in stadsdeel Zuid, Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

– Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam – anpassen gebouw voor brandveiligheid, Bekijk bericht 

– De Boelelaan 1117, Amsterdam – het vervangen van het brandbeveiligings-systeem op de verpleegafdeling 1C, Bekijk bericht   

– De Boelelaan 1117, Amsterdam – het vervangen brandbeveiligingssysteem op de verpleegafdeling 5C. Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning

– Europaplein 89-4, Bekijk bericht   

– Willem Pijperstraat 67 1077XL Amsterdam realiseren dakopbouw, het wijzigen van kozijnen in voorgevel en maken koekoek aan voorzijde met behoud ..Bekijk bericht   

APV

-Object Gelrestraat 2, 7-10-2022 t/m 14-10-2022, Europaboulevard 5, Bekijk bericht   

-TVM – Johannes Worpstraat 39 – 04/10/2022, Bekijk bericht   

-TVM-object/ Europaplein 5 t/m 17/ 28-09-2022 t/m 28-10-2022 Bekijk bericht   

-Stremmen – Strawinskylaan 1 – 30/09/2022, Bekijk bericht   

 

 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Flanken, Fred. Roeskestraat, Inspraak, Kenniskwartier, Kop Zuidas, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Parnas, Publicaties, Verkeer, Weekberichten.