Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 40

Berichten van Zuidas:                                                                                                                    Sloop Old School aanstaande   De sloop van Old School start in november 2022. Het gebouw maakt plaats voor woningen en een parkje. Voorafgaand aan de sloop moeten onder meer bomen worden gekapt. De vleermuizen in Old School krijgen een nieuw onderkomen aangeboden.

Kijkje in de toekomst terwijl u wacht op de metro       Een van de twee metroperrons van station Amsterdam Zuid kent sinds de zomer een hoogteverschil van twee meter. Wachtenden op metro 50 of 51 richting Isolatorweg staan daardoor nu voor een enorme wand. Daar hebben we iets moois van gemaakt.

Crossover bijna wind- en waterdicht, afbouw gestart        De bouw van Crossover in de buurt Kop Zuidas neemt een flinke vaart. De buitenkant van het multifunctionele gebouw is zo goed als wind- en waterdicht. Binnen is de aannemer al begonnen met de afbouw, buiten met het aanbrengen van de bakstenen gevel…..De oplevering staat gepland voor half 2023.

*VU StartHub omarmt startups met impact     Een community met maatschappelijke impact, waar ondernemerschap, kennis en het bedrijfsleven samenkomen. Dat is de VU StartHub die op 6 oktober 2022 werd geopend op de VU-campus. Studenten verwezenlijken er hun dromen.

De Reizigers Advies Raad wil slagvaardige besluiten over spoorruit Amsterdam en het OV gedeelte Zuidasdok -Bereikbaarheid verder onder druk-    Vanuit onze achterban kregen het volgende bericht: “In een recent verstuurd 'ongevraagde' advies (met bijlage) van de RAR over de 'spoorruit Amsterdam' wordt ook ingegaan op de Zuidas, constateert de RAR dat de uitvoering van de infrastructurele plannen nu stagneert, terwijl er in de Metropoolregio Amsterdam wel woningen gaan bijkomen. Ook de financiering is niet goed geregeld. ZuidasDok geniet bij de RAR hogere prioriteit dan de plannen van ProRail en NS voor CS. Aanleg van de twee extra sporen bij station Zuid noemen zij bittere noodzaak. De lijnvoering van NS naar de regio Amsterdam moet anders. En ook dient er bij station Zuid veel meer aandacht te komen voor een betere ontsluiting per bus en tramlijnen." Lees dit en/of dit document." Dat alles is ter bespreking aangeboden door de Reizigers Advies Raad voor de vergaderingen van het DB van de Vervoerregio Amsterdam van 29 september en van de Regioraad op 25 oktober.

11 oktober in Pakhuis de Zwijger -Vijf jaar Vervoerregio- 20.00 uur, Grote Zaal, gratis   Hoe houden we onze snelgroeiende metropool bereikbaar? Dat is de grote vraag voor de Vervoerregio Amsterdam. Terwijl het aantal inwoners sneller stijgt dan ooit, neemt de fysieke ruimte in de stad voor verkeer af. We hebben meer ruimte nodig voor klimaatadaptatie, ontmoeting en leefruimte en tegelijkertijd neemt de hoeveelheid verkeer toe. We moeten dus slimmer omgaan met bereikbaarheid en keuzes maken om een verkeersinfarct te voorkomen. Zij presenteren ook het bestuursakkoord. Daarin staat waar de Vervoerregio zich de komende bestuursperiode op richt. Het presenteren hiervan doen we samen met de leden van het dagelijks bestuur, die daarna in gesprek gaan met andere organisaties, een aantal regioraadsleden en het publiek in de zaal. De avond sluiten we af met een netwerkborrel in het café van Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam, zie Routebeschrijving. Meer info en aanmelden.

Brug 415 Parnassusweg die over het Zuideramstelkanaal loopt, is recent  vernoemd naar Dick Schmüll      “De vernoeming komt een week voor de 75ste verjaardag van de Nederlandse Basketbal Bond, die op 15 juli 1947 door Schmüll werd opgericht. Minder dan twee maanden later richtte hij ook de Nederlandse Volleybal Bond op. Bovendien stond hij in 1947 mede aan de wieg van de internationale volleybalbond FIVB. De Dick Schmüllbrug ligt op een bijzondere plek in de stad,  precies in het midden van de driehoek die wordt gevormd door de Apollohal, het Olympisch Stadion en het Olympiaplein.” Lees meer

Interview met Ton Schaap (vm supervisor Zuidas )in Plan Amsterdam: “Verdwalen met een meetlint in je broekzak   Al bijna tien jaar werken ze samen: Ton Schaap en Paco Bunnik. Maar na veertig jaar bij de gemeente zwaait Ton af en gaat Paco de grote opgave rondom (onder andere) de Zuidas aan. Tijd voor een gesprek. Over onze mooie hoofdstad, stedenbouwen anno 2022, walkable cities en verdwalen in Caïro. Met een meetlint." En er staan meer lezenswaardige artikelen in Plan Amsterdfam. Lees meer

16 oktober Marathon Amsterdam        De TCS Amsterdam Marathon is jaarlijks een populair hardloopevenement waar deelnemers en supporters komen genieten van de unieke sfeer. Ons advies is vanwege drukte om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar Amsterdam te reizen. Bekijk hieronder de opties om het evenement te bereiken. Klik hier voor de bereikbaarheidskaart van het Olympisch Stadion voor zondag 16 oktober. Klik hier voor de bereikbaarheidskaart van het parcours en de stad voor zondag 16 oktober. Lees hier meer. Let op ! Tram en bus   Op zondag 16 oktober is een beperkte dienstregeling van kracht i.v.m. afsluitingen t.b.v. de marathon. Actuele informatie vind je op www.9292.nl of op www.gvb.nl. Het openbaar vervoer in Amsterdam is alleen toegankelijk met een OV-Chipkaart. Als je nog geen OV-Chipkaart hebt, kun je deze kopen bij de GVB Tickets & Info vestigingen en automaten in de metrostations. En…….Station Amstelveenseweg is op zondag 16 oktober aan de stadionzijde van 11.00 tot 18.00 uur afgesloten. Het metrostation is alleen bereikbaar via de andere zijde.

Bericht op gemeente.nu: Druk op Omgevingswet verder opgevoerd     Nu het beslissende moment voor de Omgevingswet nadert, neemt de kritiek op de onderliggende digitalisering verder toe. De meeste seinen lijken vooralsnog op rood te staan. 

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies kunt ook online te volgen. 

11 oktober vergadering raadscommissie WV, 13:30 uur, Willem Kraanzaal (Commissiezaal) de agenda vindt u hier. Met o.a. datum inwerkingtreding nieuwe woonruimteverdeling • Commissie WV Voordracht Voordracht, • Raadsbrief definitieve ingangsdatum nieuwe WRV.pdf

11 oktober vergadering RO, 19:30 tot 23:00 uur, Commissiezaal    Op de agenda o.a. bij Financiën, de begroting 2023 

12 oktober vergadering stadsdeelcommissie, 19:30 uur Pr. Kennedylaan 923   Op de agenda bij punt 6 energiecrisis • Discussienota energiecrisis; Bij 7 De invloed van inflatie op sociale basisbudget;  Bij 9 Medebeheer groen in de openbare ruimte.

13 oktober vergadering Raadscommissie AZ, 19:30 tot 23:00 uur,  Willem Kraanzaal (commissiezaal)   Op de agenda o.a. begroting 2023 met RAI werkt samen met de gemeente aan een toekomstplan om een verdere bijdrage te kunnen leveren aan de gebiedsontwikkeling in Zuidas door middel van het toevoegen van woningbouw, het toegankelijker maken van de omgeving van de RAI, het verbeteren van de mobiliteit rond de RAI en het verminderen van overlast. En Matrix Innovation Center (MIC) biedt vooral laagdrempelige huisvesting en laboratoriumruimte. In 2022 wordt begonnen met de ontwikkeling van een Innovation Center in het VU Kennis- kwartier aan de Zuidas.

KUNST & CULTUUR

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier.

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

11 oktober. Kom naar het Vrijwilligerscafé   Heeft u vrije tijd en wilt u iets voor een ander of uw buurt betekenen? Dan bent u van harte welkom bij het Vrijwilligerscafé. Tijd: 15.30 – 18.00 uur, Plaats: Brouwerij Troost, Cornelis Troostplein 21. 

12 oktober in Rialto VU, voor de agenda kijk op Rialto VU. Om 13:15, Amigo Secreto; 17:15, Corsage; 17:40, Beste meneer Bouterse, Rialto VU Documentaire.

12 okt, 20.00 – 21.00 in Circl -Biodiversity X Finance- Bouwteelt- Kunnen boeren en bouwers elkaar helpen met de teelt van biobased bouwmaterialen?     Aanmelden klik hier.  Volg dit programma via de livestream. In de stikstofdiscussie staan ze lijnrecht tegenover elkaar, maar een goeie samenwerking kan boeren en bouwers juist veel opleveren. Bouwen met grondstoffen van de boer helpt bouwbedrijven om de CO2-voetafdruk van bouwmaterialen (embodied carbon) te verminderen. En voor boeren kan het zorgen voor een extra inkomen. Maar wat voor mogelijke businessmodellen zitten erachter, hoe krijgen boeren een gegarandeerde prijs en afname voor hun producten en hoe kan de financiële wereld helpen? Dat leverde dit rapport op, gericht op het gebied Groot Haarzuilens, aan de noordwestrand van de stad Utrecht. Lees meer

13 oktober 12.15 – 12.45 uur, lunchconcert in de kapel van de VUmc    Camille Schneegans, dwarsfluit en Carlos Marìn Rayo, piano, spelen mooie composities van Debussy, Jolivet en Mendelssohn.

T/m 16 oktober- de bomen vertellen hun verhaal – in het Amstelpark in de Orangerie en bij de Koeweide     In het project – de bomen vertellen hun verhaal- staan de bomen van dit stadspark centraal. De bomen, de meeste werden in 1972 aangeplant ter gelegenheid van de Floriade, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. De speculatieve rechtszaak in het parlement plaatsvindt op zondag 16 oktober (toegankelijk na aanmelden). De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade die Zone2Source ter gelegenheid van 50 jarig bestaan van het Amstelpark organiseert.

17 t/m 22 oktober 2022, Art Camp, kunstkamp voor kinderen in de herfstvakantie, Huize Lydia, Roelof Hartplein 2A    Op het kunstkamp van ART ZUID gaan kinderen 5 dagen lang aan de slag als echte kunstenaars. Ze doen verschillende kunstopdrachten, leren werken met diverse technieken, materialen, vormen en kleuren en maken spelenderwijs kennis met kunst. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar oud. Lees meer over aanmelden en kosten.

18 okt 2022 – 23 dec 2022 in Circl, Making impact with circular artworks, tentoonstelling   MAIM Amsterdam etaleert unieke kunstwerken in het circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas. Lees meer

18 oktober gratis lunchconcert in De Thomas. Optreden van het Merain Duo, Sandra Wallner, viool, Mirjam Rietberg, Keltische harp. Programma: Anonimus, Saint Patrick’s An Dro (trad. Breton)Des Cafferkey, The Cradling Arms of Croaghan; Pehr Hörberg (1746–1816), Julpolska; Sayed Derwish (1892-1923), Il Hilwa Di; Lucas Ruiz de Ribayaz (ca.1626–ca.1677), Jacaras / Canarios. Lees meer

T/m 23 oktober  -In Curved Water- door Tomoko Sauvage bij Zone2Source Glazenhuis Amstelpark    Zone2Source is dit jaar onderdeel van het internationale kunstfestival SONIC ACTS. Geluidskunstenaar en muzikant Tomoko Sauvage combineert water, keramiek, onderwaterversterking en elektronica. Haar werk ‘In Curved Water’ maakt deel uit van de SONIC ACTS BIENNIALE 2022 tentoonstelling.

T/m 29 oktober expositie Natural Technology, Welcome to the Symbiocene in de VU ART SCIENCE gallery met een verkenning van nieuwe vormen van samenwerking tussen organismen en technologie, en wil hiermee bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Deelnemende kunstenaars: Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. Te bezoeken t/m 29 oktober 2022. Lees meer

zaterdag 5 november 2022 Tijd: 11.00 – 15.30, Natuurwerkdag bij de Oeverlanden Amsterdam   Werkzaamheden: Maaien en meer. Nog 22 plekken beschikbaar, Anton Schleperspad 32, 1066 BT Amsterdam, verzamelplek: NME-centrum De Waterkant. Bekijk de route.

5 tot 13 november  “Recht op Kunst!” in de voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220         Iedereen heeft recht op kunst. De iconische kunstenaar Keith Haring schreef ooit in zijn manifest “kunst is voor iedereen” en “het publiek heeft recht op kunst”. In dezelfde geest van toegankelijkheid organiseert kunstRUIM dit kunstevenement. Gratis te bezoeken tussen 11-17 uur (m.u.v. maandag 7 en dinsdag 8 november). Op de speciale pagina vind je ook informatie over hoe je je kunt opgeven voor de workshops, art walks en art talks.

6 november, 14.30 uur  Dichtbij in de kas (muziek), Botanische Tuin Zuidas en ook op zondag 4 december 14.30 uur. Programmering onder voorbehoud van wijzigingen.

 

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW   Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Van 15 oktober – 15 december werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de treinbruggen, de metrobrug en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt. Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken. In de nacht van 24 op 25 oktober is het fietspad op de t-splitsing Jaagpad/IJsbaanpad afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid. Tijdens het plaatsen van de keet zal de vaarweg gedurende één uur gestremd worden. Verplaatsing bediening Schinkelbrug vanwege wegverbreding    

Van 16 oktober t/m eind december werkzaamheden groot onderhoud aan de Buitenvelderstelaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan. Onderhoud is nodig om te zorgen dat de wegen veilig blijven. We vervangen de tegels in de voet- en fietspaden. In de rijbaan vernieuwen we het asfalt. Waternet vervangt het riool. En Liander vervangt de gasleidingen. Er wordt steeds een deel aangepakt zodat de straat bereikbaar blijft. Begin september tot begin december  Voet- en fietspad (oost) A.J. Ernststraat en Van  Nijenrodeweg en –Eind september tot begin december  Voet- en fietspaden (oost) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat. (). Het onderhoud aan de Buitenveldertselaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan duurt van 4 april 2022 tot eind mei 2023. We verdelen het werk in meerdere periodes. De planning kan gewijzigd worden. OV Bekijk de actuele vertrektijden en omleidingen van het GVB. •De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 – maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden 15 augustus- eind december aan de voet- en fietspaden van de  De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Pr. Irenestraat. Lees verder

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Van 19 september 2022  tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop. Autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein rijdt via een omleiding.

 

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Besluit vaststellen uitwerkingsbesluit Kunst & Cultuur stadsdeel Zuid 2023 Gemeente Amsterdam      Voor de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Zuidas in het stadsdeel heeft de gemeenteraad extra middelen beschikbaar gesteld onder meer voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Deze middelen zijn geoormerkt toegevoegd aan de middelen die voor stadsdeel Zuid beschikbaar zijn voor de uitvoering van de subsidieregeling. Het Dagelijks Bestuur stelt hiervoor een apart subsidieplafond in. € 150.000,- per jaar voor culturele evenementen Zuidas, Bekijk bericht   

Verkeersbesluit

– De Boelelaan 1065 aanleg elektrische oplaadplaats i.c.m. bestaande autodeelplaats Bekijk bericht   

– Voor het instellen van een voorrangsregeling op het verplichte tweerichtingsfietspad van de Barbara Strozzilaan richting de Europaboulevard – op het verplichte tweerichtingsfietspad van de Barbara Strozzilaan richting de Europaboulevard. Bekijk bericht   

Beschikking, Bodem – Parnassusweg 105 (openbare weg), Amsterdam Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging, en niet van spoedeisendheid om het geval te saneren. Er wordt ingestemd met het deelsaneringsplan. Deze instemming vervalt als niet binnen één jaar na verzenddatum van deze beschikking gestart is met de sanering. Datum besluit: 4 oktober 2022 Aanvrager: Liander N.V Zaaknummer: 11449412. Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning – Vellen van een houtopstand (kap) Doornburg 2 1081JB Amsterdam, Gijsbrecht van Aemstelpark t.h.v. Amstelveenseweg 707, Het Lange pad 1081GE Amsterdam, Martin Luther Kingpark, Beethovenstraat 109-1 1077HZ Amsterdam, Beatrixpark 1 Amsterdam, Warmondstraat 180 1058LC Amsterdam, Westlandgracht, Anthony Fokkerweg 1 1059CM Amsterdam, Vondelpark, Jaagpad Amsterdam. Het kappen van 27 Canadese populieren (vanwege ouderdom, afname houtkwaliteit met grote risico’s tot takbreuk) op verschillende locaties in std zuid. Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning   Amstelpark 18 1083HZ Amsterdam, veranderen /herstellen/vernieuwen brug 838 (Ben Ali Libibrug) Bekijk bericht 

Aanvraag evenementenvergunning  Europaplein 24, voor het event Jumping Amsterdam 2023 Bekijk bericht   

APV

TVM Stremming,,op 12-10-2022, Gustav Mahlerlaan 999 Bekijk bericht   

TVM, Objecten, Beethovenstraat 144-150, 10-10-2022 t/m 30-12-2022, Bekijk bericht   

Object – Europaplein 111 – 10/10/2022 t/m 14/10/2022, Bekijk bericht   

TVM – Stremmen – Wanningstraat 15 – 06/10/2022 t/m 07/10/2022, Bekijk bericht   

Objecten, Antonio Vivaldistraat 1-3, 05-10-2022 t/m 15-04-2023 (afgewezen, zie mails…), Bekijk bericht   

TVM 4 vakken Europaplein 109/101 van 7 t/m 18-11-2022, Bekijk bericht   

 

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Dok, Groen, Water & Lucht, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, OV, Verkeer, VU(mc), Weekberichten, Zuidasgebieden.