Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 42

Berichten van Zuidas:           

Aanleg warmte-koudeopslag Strawinskyhuis       Bij het Strawinskyhuis in de Prinses Irenestraat wordt een warmte-koudeopslag (WKO) aangelegd. Van 24 oktober tot uiterlijk 15 december kunt u in en rondom de Prinses Irenestraat enige geluid- en andere hinder verwachten.

Bestemmingsplan voor museum vastgesteld        De plannen voor het museum voor hedendaagse kunst in het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg zijn een grote stap verder. Naar verwachting wordt de huurovereenkomst voor het pand binnenkort ondertekend.

Nieuwe atrium van EDGE Stadium steelt de show       De oplevering van EDGE Stadium, het voormalig hoofdkantoor van Loyens & Loeff aan de Fred. Roeskestraat, komt dichterbij. Eyecatcher is het vernieuwde atrium. ‘Na twee jaar verbouwen is het bijzonder om te zien hoe alles samenkomt.’

Nachtwerk aan damwanden bij metroperrons      In de nachten van 31 oktober t/m 2 november werken we op ons werkterrein tussen de metrosporen op station Amsterdam Zuid. We verwijderen dan een deel van een damwand en dat kan leiden tot geluidhinder.

Inloop informatiebijeenkomsten op dinsdag 25 oktober over werkzaamheden t.b.v. Zuidasdok (tussen Verdi en Vivaldi) aan het spoor, rondom station Amsterdam Zuid en knooppunt Nieuwe Meer. U kunt terecht in het WTC infocentrum Zuidas tussen 12.00 – 13.30 uur en tussen 17.00 en 19.00 uur met al uw vragen over de werkzaamheden. Het gaat om werkzaamheden zoals het maken van de metrodekken en toekomstige (rol)trappen van de metro bij de Minervapassage en de metrodekken van de nieuwe reizigerspassage; de Brittenpassage. Daarvoor voeren we regelmatig damwandwerkzaamheden uit en brengen we palen in de grond, ook ‘s nachts. Het werk vindt plaats op het werkterrein tussen de sporen, direct ten westen van het station en op het werkterrein Vivaldi ten oosten van de Beethovenstraat.

Energierekening verlagen?       De MRA heeft 3 workshops op donderdag 27 oktober in het Olympisch Stadion. Inwoners en ondernemers in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kunnen gratis deelnemen aan workshops om hun energierekening te verlagen. Deskundigen laten zien hoe op de energierekening kan worden bespaard, om te beginnen met vijftien eenvoudige maatregelen om het gasverbruik met 15% terug te dringen. De workshops vinden elk uur plaats tussen 15:00 uur en 18:00 uur. Bent u benieuwd welke besparing radiatorfolie of raamfolie oplevert en wilt u zien hoe het moet worden aangebracht? TNO, Jungle en TONZON leggen het uit. Ook hoe tocht kan worden verholpen met eenvoudige, goedkope én effectieve oplossingen. Meld u aan voor een gratis workshop via www.02025.nl. Lees meer en bekijk ook ander MRA nieuws.

Vervoerregio Amsterdam: van openbaar vervoer naar publieke mobiliteit                 Vervoerregio Amsterdam werkt komende jaren aan een duurzaam bereikbare regio. Daarbij wordt nog meer dan nu breder gekeken dan naar openbaar vervoer alleen. Onder het motto ‘van openbaar vervoer naar publieke mobiliteit’ wordt komende jaren geïnvesteerd in fiets, lopen, deelmobiliteit en ‘mobility as a service’. Dat heeft het nieuwe dagelijks bestuur van de Vervoerregio vastgelegd in het Bestuursakkoord dat tecent is gepresenteerd tijdens het event Mobiliteit in een veranderende samenleving in Pakhuis de Zwijger.

Bericht op Rover.nl: “Rover wil dat Staatssecretaris ingrijpt in het OV    Rover wil dat de staatssecretaris in actie komt in het openbaar vervoer, nu reizigers overal te maken krijgen met ingekrompen dienstregelingen. Bij NS komt daar nog eens bij dat er onnodig te korte treinen rijden, schrijft Rover in een brief aan het Ministerie van IenW. Vandaag moet NS tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer uitleg komen geven over de opstapelende problemen op het gebied van veiligheid en volle treinen. Goed dat deze hoorzitting er komt, vindt Rover. “Er is sprake van een noodsituatie waarin het openbaar vervoer vaak door de ondergrens zakt. Reizigers krijgen te maken met ongewenste situaties zoals een uitgeklede dienstregeling en overvolle voertuigen waarin zij zelfs niet altijd mee kunnen. Dat vraagt om onmiddellijke actie”, schrijft Rover-directeur Freek Bos aan de Tweede Kamer." Lees meer

Lichten uit! De stichting Green Business Club Zuidas wil bedrijven ertoe bewegen hun lichten te doven, om zo energie te besparen. Het ene na het andere bedrijf doet mee. Lees meer

Bericht van V.V. van het Beatrixpark: Jan Lever: symposium over het ere-lid op 10 november van 12:30 – 17:30 uur in het W&N-gebouw, zaal:  D107 ('Jan Lever-zaal') VU    Vooral voor de leden die hem nog gekend hebben, wandelend door het park met zijn hondje, willen we aandacht vragen voor het symposium “Jan Lever 100”. Jan Lever was jarenlang onze adviseur voor alles wat met bomen te maken heeft. Ter ere van hem zijn op de wilde bloemenweide in 2011 drie Sassafras bomen geplant. (sassafrassen)  Aanmelden voor het symposium is verplicht en kan via hdc@vu.nl onder vermelding van 'Aanmelding symposium Lever 10 november'.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies kunt u ook online volgen. De agenda vindt u hier.
26 oktober vergadering raadscommissie WV, 9:00 uur, Willem Kraanzaal (Commissiezaal) de agenda vindt u hier.

26 oktober vergadering RO, 19:30 tot 23:00 uur, Willem Kraanzaal (Commissiezaal)  Op de agenda o.a. bij RO punt 4 Vaststellen van het aanwijzingsbesluit adviesrecht en verplichte participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten-• De gemeenteraad te adviseren in te stemmen met de raadsvoordracht (Gemeenteraad d.d. 9 november 2022).

9 november vergadering stadsdeelcommissie, 19:30 uur Pr. Kennedylaan 923   De agenda volgt later hier.

KUNST & CULTUUR

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer
Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier.

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam     Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda. 

26 oktober in Rialto VU, o.a. 13:15: Tori et Lokita : 15:45, Wild Port of Europe; 16:30, Competencia oficial – Expat Cinema .Voor de agenda kijk hier Rialto VU

25 oktober is in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, rechter Meta Vaandrager te gast om met de dominee te praten over misdaad, hoop en straf. En: 9 november gaat schrijver Arthur Umbgrove in gesprek met de dominee. Lees meer

26 okt, 12.00 – 13.00 Colleges & Masterclasses in CIRCL College Tour #32: Netwerksturing in de Circulaire Economie      Jacqueline Cramer neemt ons mee in het belang van netwerksturing in de transitie naar een circulaire economie.  Tijdens deze editie van CIRCL College Tour deelt Jacqueline haar ervaringen als transitiemakelaar en biedt ze richtlijnen voor iedereen die een circulair initiatief wil starten of versnellen? Meld je hier aan voor het Webinar. Aanmelden en lees hier meer.

T/m 29 oktober expositie Natural Technology, Welcome to the Symbiocene in de VU ART SCIENCE gallery. De Boellaan 1111 met een verkenning van nieuwe vormen van samenwerking tussen organismen en technologie, en wil hiermee bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Deelnemende kunstenaars: Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. Lees meer

31 okt 2022 – 4 nov  Doneer voedsel in Circl- De Omgekeerde Supermarkt- Hulp in moeilijke tijden, Mahlerplein 1b         In deze moeilijke en (financieel) zware tijden willen we mensen graag helpen voor wie de boodschappen kunnen betalen niet meer vanzelfsprekend is. Daarom is er in Circl een Omgekeerde Supermarkt geopend, waar je voedsel kunt doneren om mensen te helpen. Lukt het je niet om producten te doneren in Circl, maar wil je wel helpen, kijk dan op de pagina van Voedselbanken.nl.

1 november gratis lunchconcert in de Thomaskerk door het Hobbema trio bestaande uit Yumi Toyama, piano, Jussi Paananen, viool en Jeanny Beerkens, cello. Zij brengen o.a. werken van Beethoven.

5 november Natuurwerkdag bij de Oeverlanden Amsterdam, 11.00 – 15.30, Werkzaamheden: Maaien en meer. Anton Schleperspad 32, 1066 BT Amsterdam, verzamelplek: NME-centrum De Waterkant. Bekijk de route.

5 – 13 november  “Recht op Kunst!” in de voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220           Iedereen heeft recht op kunst. De iconische kunstenaar Keith Haring schreef ooit in zijn manifest “kunst is voor iedereen” en “het publiek heeft recht op kunst”. In dezelfde geest van toegankelijkheid organiseert kunstRUIM dit kunstevenement. Gratis te bezoeken tussen 11-17 uur (m.u.v. maandag 7 en dinsdag 8 november). Op de speciale pagina vind je ook informatie over hoe je je kunt opgeven voor de workshops, art walks en art talks.

6 november, 14.30 uur, DICHTBIJ IN DE KAS, Botanische tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8, met het Amsterdam Jazz Trio met speciale gast Boris van der Lek. Reserveer hier en lees meer 

Tot 23 dec 2022 in Circl, Making impact with circular artworks, tentoonstelling MAIM Amsterdam etaleert unieke kunstwerken op het circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas  Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW.    Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Werkzaamheden t.b.v. Zuidasdok aan het spoor tussen Vivaldi en Verdi en rondom de Minervapassage      Zondag 13 november t/m zaterdagochtend 26 november geen treinen op station Amsterdam Zuid   In deze periode werkt ProRail aan het spoor om in de toekomst meer treinen tussen Schiphol en Amsterdam te kunnen laten rijden. Check voordat u op weg gaat uw reis via OV9292 of de NS-app. Reis voor de luchthaven Schiphol via Amsterdam Centraal met metro 51 of via station Lelylaan met metro 51. Zuidasdok maakt van deze treinvrije periode gebruik tussen 19 en 24 november. We werken op de dag, avond en nacht op twee locaties en dat kan geluidhinder opleveren. Lees de brief van omgevingsmanagement OVT Zuidasdok over werkzaamheden rondom station Zuid in november 2022. Of de information letter Zuidasdok | Oktober and November 2022 (English version). Lees over nog meer werkzaamheden in de agenda van BPZ.

17 oktober t/m 2 december werkzaamheden Parnassusweg aan een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. De oversteek verbindt beide helften Gustav Mahlerlaan. Omlopen en omfietsen behoren dan tot het verleden. Er wordt in die zeven weken meestal op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur gewerkt, maar wijken hier soms vanaf. Zo houden we het gebied tijdens de werkzaamheden zo bereikbaar mogelijk. In het weekend van vrijdag 28 t/m maandagochtend 31 oktober, van 19.00 uur t/m 05.00 uur. Auto’s en bussen worden omgeleid via de De Boelelaan, de Beethovenstraat en de Strawinskylaan. In het weekend van 4 t/m 6 november is een weekend met identieke werktijden en omleidingen.

Werkzaamheden knooppunt Nieuwe Meer aan kabels en leidingen bij de Schinkelbrug    Het Jaagpad en de Riekerweg, bij de Schinkelbrug, zijn in oktober en november 2022 op sommige plaatsen voor korte tijd afgesloten en voorzien van een omleiding met rijplaten. Er vinden werkzaamheden plaats die nodig zijn voor de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer.

Tot 15 december 2022 werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken. In de nacht van 24 op 25 oktober is het fietspad op de t-splitsing Jaagpad/IJsbaanpad afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid. En: Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de trein- en metrobruggen en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt. Lees meer

1  Buitenveldertselaan onderhoud wegen     Het onderhoud tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan duurt van 4 april 2022 tot eind mei 2023. Het werk is verdeeld in meerdere periodes. Lees hier meer. De planning (kan wijzigen) is als volgt:

Eind augustus tot december 2022

a Eind september tot eind oktober

•           Rijbaan (west) tussen A.J. Ernststraat en Van Nijenrodeweg

•           Kruising Van Nijenrodeweg (west)

•           Rijbaan (west) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat

b Begin september tot begin december

*Voet- en fietspad (oost) A.J. Ernststraat en Van Nijenrodeweg.

c Eind september tot begin december

*Voet- en fietspaden (oost) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat

2  Werk aan de weg: Afsluiting – Van Nijenrodeweg, kruising Cannenburg – Buitenveldertselaan, Van Boshuizenstraat en A.J. Ernstraat       

Van 3 oktober t/m 4 december werk aan het oostelijke voet- en fietspad tussen de Van Nijenrodeweg en de Van Boshuizenstraat.

Vanaf 17 oktober t/m 18 november werk aan de westelijke rijbaan tussen de A.J. Ernststraat en de Van Boshuizenstraat. In die periode geen werkzaamheden aan de kruising van Buitenveldertselaan en Van Boshuizenstraat. Tijdens deze periode is de weg afgesloten voor doorgaand autoverkeer in zuidelijke richting op Buitenveldertselaan. Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer: De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Lees meer

OV :     Bussen leiden we om tijdens de werkzaamheden aan de rijbaan. GVB geeft dit aan op de haltes en hier buitenveldertselaan. De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte Van Boshuizenstraat blijft bereikbaar. OV – Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten. Lees meer

Tot eind oktober groot onderhoud aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Pr. Irenestraat. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        T/m maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop. Autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein rijdt via een omleiding.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

*Bekendmaking van Provincie Noord-Holland    Melding vuurwerk – Claude Debussylaan 10, Amsterdam, Bekijk bericht   

*Verkeersbesluit * Arent Janszoon Ernststraat tussen de van de Boechorststraat en de Buitenveldertselaan, gedeeltelijk eenrichtingsverkeer, zuidzijde aanleg dubbelzijdig fietspad en verplaatsing gehandicaptenparkeerplaatsen – Arent Janszoon Ernststraat  tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan. Bekijk bericht   

*Mededeling voor het verwijderen van gezonken vaartuigen aan de achterzijde van Willem Kesstraat 1 te Amsterdam Bekijk bericht   

*Kennisgeving: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, omgevingsvergunning bouw, afwijken bestemmingsplan, wijzigen monument en bomenkap, en verkeersbesluit. Lees meer

Aanvraag omgevingsvergunning

*Willem Pijperstraat 60 1077XM Amsterdam veranderen en vergroten gebouw met een dakopbouw met dakterras, dichtzetten van het balkon op de derde bouwlaag, het veranderen en Bekijk bericht 

*Willem Pijperstraat 60 1077XM Amsterdam, veranderen en vergroten van de tweede bouwlaag door het dichtzetten van het balkon met behoud van de bestemming wonen, Bekijk bericht   

Beslistermijn verlengd    Strawinskylaan 1, Amsterdam – World Trade Centre Amsterdam – Beheermaatschappij W.T.C. Amsterdam B.V. – het uitbreiden van een nieuwe fietsenstalling bij het WTC-gebouw, Bekijk bericht 

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf   Gustav Mahlerplein 20 Bekijk bericht   

Verleende ligplaatsvergunning woonboot     Jaagpad 27, Bekijk bericht   

Verleende ontheffing geluidvoorschriften en openingstijden   Beethovenstraat 781, Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning    Graafschapstraat 102, Amsterdam – Afwijken van bestemming woning, t.b.v. kamerverhuur Bekijk bericht   

Besluit evenementenvergunning Afgebroken (Ingetrokken) t.h.v. adres Europaplein 24, Bekijk bericht   

APV

RVV, Buitenveldert 3, 9-11-2022 t/m 9-11-2024, Bekijk bericht   

Stremmen – RVV – George Gershwinlaan 99 – 12/11/2022, Bekijk bericht   

Stremming, Willem Pijperstraat 54-74, 24-10-2022 t/m 24-02-2023, Bekijk bericht   

RVV, Strawinskylaan 2999, 20-10-2022 t/m 24-10-2022, Bekijk bericht   

Stremmen, Parnassusweg 850, Bekijk bericht   

TVM 1 PV + OBJ, Prinses Irenestraat 30, 1-12-2022 t/m 25-12-2022, Bekijk bericht   

 

 

 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Beatrixpark, Dok, Flanken, Kunst & Cultuur, OV, Verdi, Verkeer, Vivaldi, Weekberichten, Zuidasgebieden.