Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 43

Op 1 november wordt het wijkkrantartikel "Kop Zuidas: Old school en nieuwbouw" (wijkkrant nov. 2022) hier gepubliceerd.

Berichten van Zuidas:       

13 t/m 26 november: geen treinen station Amsterdam Zuid      Vanaf zondag 13 november 1:00 uur t/m zaterdag 26 november 8:00 uur is station Amsterdam Zuid twee weken lang niet bereikbaar per trein. ProRail werkt in deze periode aan het spoor tussen de Amstelveenseweg en de Parnassusweg.

Weekendwerk tussen de sporen      De metroperrons verhuizen over enkele jaren naar de andere kant van het station. Ter voorbereiding plaatsen we van 5 tot 7 november damwandplanken tussen het trein- en metrospoor. Metro en trein rijden dan volgens een aangepaste dienstregeling dienstregeling en er is geluidhinder. Eén metrospoor en één treinspoor zijn van zaterdagochtend 5 november 01.00 uur tot maandagochtend 7 november 05.00 uur buiten gebruik. Kijk daarom vooral op 9292.nl of de NS-app voordat u op reis gaat.

*Alles is duurzaam aan The Newton       Een klein jaar na de start van de bouw worden de eerste contouren van The Newton goed zichtbaar. Het complex in de buurt Kop Zuidas krijgt 101 energiezuinige appartementen, die allemaal net even van elkaar verschillen. We namen een kijkje met de aannemer.

Bericht van A tot Z(uidas) 2 november digitale lunchsessie: “Station Zuid niet bereikbaar   Binnenkort gaat ProRail aan het werk in de nabijheid van station Amsterdam Zuid. Door deze werkzaamheden is het mogelijk om op termijn meer treinen te laten rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal. Als gevolg is Station Zuid niet bereikbaar per trein van zondag 13 t/m zaterdag 26 november. Van A tot Zuidas houdt van 12:00 tot 12:30 uur een digitale lunchsessie om je te informeren over de aard van de werkzaamheden, de impact op de bereikbaarheid en alternatieve reisroutes. Meld je aan voor de online lunchsessie over Station Zuid

Vorige week In het nieuws “Opnieuw gesloten rolluiken op station Zuid: "Onacceptabel voor reizigers" Reizigers die op station Zuid via de hoofdingang naar binnen of naar buiten wilden stonden de 26ste oktober opnieuw voor de dichte rolluiken. Het beveiligingsbedrijf dat de rolluiken bij het station moet openen was opnieuw te laat, wat volgens de NS onacceptabel is. Het is de derde keer dat de rolluiken niet zijn geopend door het beveiligingsbedrijf, iets waar de NS niet over te spreken is. De reizigers die voor de dichte luiken stonden in het station waren niet volledig opgesloten, de in-/uitgang aan de Parnassusweg is namelijk wel altijd open.

Bericht op Spoorpro.nl over storing metroverkeer: “Storingsspook terug in verkeersleidingsysteem Amsterdamse metro    In Amsterdam was aan het einde van maandagmiddag geen metroverkeer mogelijk vanwege een storing in het verkeersleidingssysteem. De problemen begonnen met de lijnen 50, 51, 52 en 54, waar later de Noord/Zuidlijn bij kwam.

Op 25 oktober 2022 heeft het college van B&W ingestemd met de Nota van Beantwoording (PDF, 1,5 MB) en het aangepaste Beleidskader Hoofdgroenstructuur (PDF, 83 MB). De verwachting is dat de gemeenteraad het nieuwe beleidskader op 30 november 2022 vaststelt. Tot die tijd gelden nog de beleidsregels voor de Hoofdgroenstructuur uit de structuurvisie 2040 (zie hiervoor pagina 239 t/m 250). In de NvB vindt u op pag. 107-108 het advies stadsdeel Zuid.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies kunt u ook online volgen.  De agenda vindt u hier.

2 november, 13:30 tot 17:00 uur,  Willem Kraanzaal Vergadering Raadscommissie Sociaal, Economische zaken en Democratisering     Op de agenda bij Democratisering en Bestuurlijks stelsel TKN 14. Reactie op motie van het lid IJmker inzake het Beleidskader Participatie; Onderzoek instellen naar partcipatieloket voor bewoners Amsterdam. Lees meer 

3 november, 9:00 tot 12:30 uur, vergadering van de raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit, Willem Kraanzaal (commissiezaal)   Op de agenda bij Democratisering en bestuurlijk stelsel Tkn 2 Onderzoek zakelijke internationmale connectiviteit en Tkn 13 financiële zeggenschap stadsdelen. • Commissie FKD Voordracht t; • Bijlage 1 – Overzicht stadsdeelbudgetten 2023.pdf ; • Bijlage 2 – Apparaatkosten stadsdeelorganisaties 2021 en 2023.pdf Bijlage • Oplegbrief budgetten def versie raad.pdf

9 november 2022, 13:00 uur vergadering raad, Raadzaal De agenda volgt later hier. Uit de vergadering stadsdeelcommissie in Oud Zuid van 26.10.2022: Het is 5 voor 12 voor brug 416 Minervalaan over het Zuideramstelkanaal, aldus de buurtbewoners. Onderhoud staat op de planning maar.. Lees meer

9 november vergadering stadsdeelcommissie, 19:30 uur Pr. Kennedylaan 923   De agenda volgt later hier.  En: 21 december 2022, 19:30 uur, stadsdeelcommissie in de wijk Buitenveldert / Zuidas.

KUNST & CULTUUR

1 en 15 november van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier

VU Griffioen, De Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam     Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

in Rialto VU, De Boelelaan 1111 Voor de agenda kijk op Rialto VU.

Buitenkunstwerken (doorlopend) in het Amstelpark     Bestaande en nieuwe buitenwerken ervaren zoals de hoorspelen Floriade Fluisteringen, PIT Portaal, Plantsoensociologie, Huiswandeling, Camera Obscura of Contemplatorium: area for unknown rituals & Universe. Klik hier voor alle buitenwerken van Zone2Source in het Amstelpark. De kunstkaart met alle kunstwerken staan op pagina 12 & 13 van de Shadow Floriade krant.

31 okt 2022 – 4 nov  Doneer voedsel in Circl- De Omgekeerde Supermarkt– Hulp in moeilijke tijden, Mahlerplein 1b    In deze moeilijke en (financieel) zware tijden willen we mensen graag helpen voor wie de boodschappen kunnen betalen niet meer vanzelfsprekend is. Daarom is er in Circl een Omgekeerde Supermarkt geopend, waar je voedsel kunt doneren om mensen te helpen. Lukt het je niet om producten te doneren in Circl, maar wil je wel helpen, kijk dan op de pagina van Voedselbanken.nl.

1 november gratis lunchconcert in de Thomaskerk van het Hobbema trio bestaande uit Yumi Toyama, piano, Jussi Paananen, viool en Jeanny Beerkens, cello. Zij brengen o.a. werken van Beethoven.

2 november Allerzielen in de Thomaskerk. Lees meer

5 november Natuurwerkdag bij de Oeverlanden Amsterdam, 11.00 – 15.30, Werkzaamheden: Maaien en meer. Anton Schleperspad 32, 1066 BT Amsterdam, verzamelplek: NME-centrum De Waterkant.

5 – 13 november  “Recht op Kunst!” in de voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220         Iedereen heeft recht op kunst. De iconische kunstenaar Keith Haring schreef ooit in zijn manifest “kunst is voor iedereen” en “het publiek heeft recht op kunst”. In dezelfde geest van toegankelijkheid organiseert kunstRUIM dit kunstevenement. Gratis te bezoeken tussen 11-17 uur (m.u.v. maandag 7 en dinsdag 8 november). Op de speciale pagina vind je ook informatie over hoe je je kunt opgeven voor de workshops, art walks en art talks.

6 november, 14.30 uur, DICHTBIJ IN DE KAS, Botanische tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8, met het Amsterdam Jazz Trio en een speciale gast Boris van der Lek. Reserveer hier. Lees meer 

6 november 2022 – 22 januari 2023  Smart Hybrid Forms tentoonstelling    Glazenhuis in het Amstelpark             Opening: 6 november 15:00-17:00, Te zien: de resultaten van een twee jaar artistiek onderzoeksprogramma waarin kunstenaars  Špela Petrič en Christiaan Zwanikken de relatie tussen plant en machine verkennen. Planten hebben een extreem andere, maar wellicht succesvollere, manier van bestaan die we door middel van technologie misschien beter kunnen gaan begrijpen. Kunstenaars presenteren kunstinstallaties die zij ontwikkelden als onderzoekers aan het art-science lab Hybrid Forms van de Vrije Universiteit waarin hybride entiteiten worden verkend. Deze cyborgs waarin het biologische en technologische versmelt worden nieuwe actoren voor een andere, verstrengelde wereld die verschijnt als gevolg van klimaatverandering.

9 november gaat schrijver Arthur Umbgrove in gesprek met de dominee. In de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer

tot 12 december, 2022 The Warp presenteer FALL BACK: ETERNAL RETURNS, Kunstkapel, Pr. Irenestraat 19. Audio-visueel ruimtelijke performance.

Tot 23 dec 2022 in Circl, Making impact with circular artworks, tentoonstelling MAIM   Amsterdam etaleert unieke kunstwerken op het circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas  Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW  Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Werkzaamheden t.b.v. Zuidasdok aan het spoor tussen Vivaldi en Verdi en rondom de Minervapassage      Zondag 13 november t/m zaterdagochtend 26 november geen treinen op station Amsterdam Zuid. In deze periode werkt ProRail aan het spoor om in de toekomst meer treinen tussen Schiphol en Amsterdam te kunnen laten rijden. Check voordat u op weg gaat uw reis via OV9292 of de NS-app. Reis voor de luchthaven Schiphol via Amsterdam Centraal met metro 51. In die periode werkt  Zuidasdok op de dag, avond en nacht op twee locaties en dat kan geluidhinder opleveren. Lees de brief van omgevingsmanagement OVT Zuidasdok over werkzaamheden rondom station Zuid in november 2022. Of de information letter Zuidasdok | Oktober and November 2022 (English version).

17 oktober t/m 2 december werkzaamheden voor een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers   De oversteek verbindt beide helften Gustav Mahlerlaan. Omlopen en omfietsen behoren dan tot het verleden. Er wordt in die zeven weken meestal op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur gewerkt, maar wijken hier soms vanaf. Zo houden we het gebied tijdens de werkzaamheden zo bereikbaar mogelijk. In het weekend van vrijdag 28 t/m maandagochtend 31 oktober, van 19.00 uur t/m 05.00 uur. Auto’s en bussen worden omgeleid via de De Boelelaan, de Beethovenstraat en de Strawinskylaan. In het weekend van 4 t/m 6 november is een weekend met identieke werktijden en omleidingen.

Werkzaamheden knooppunt Nieuwe Meer aan kabels en leidingen bij de Schinkelbrug    Het Jaagpad en de Riekerweg, bij de Schinkelbrug, zijn in oktober en november 2022 op sommige plaatsen voor korte tijd afgesloten en voorzien van een omleiding met rijplaten. Er vinden werkzaamheden plaats die nodig zijn voor de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer.

Tot 15 december 2022 werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken. In de nacht van 24 op 25 oktober is het fietspad op de t-splitsing Jaagpad/IJsbaanpad afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid. Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de trein- en metrobruggen en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt.

1  Buitenveldertselaan onderhoud wegen  Het onderhoud tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan duurt van 4 april 2022 tot eind mei 2023. Het werk is verdeeld in meerdere periodes. De planning (kan wijzigen) is als volgt:

Eind augustus tot december 2022

a Eind september tot eind oktober

•              Rijbaan (west) tussen A.J. Ernststraat en Van Nijenrodeweg

•              Kruising Van Nijenrodeweg (west)

•              Rijbaan (west) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat

b Begin september tot begin december

*Voet- en fietspad (oost) A.J. Ernststraat en Van  Nijenrodeweg.

c Eind september tot begin december

*Voet- en fietspaden (oost) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat

Lees hier meer.

2  Werk aan de weg: Afsluiting – Van Nijenrodeweg, kruising Cannenburg – Buitenveldertselaan, Van Boshuizenstraat en A.J. Ernstraat

-Van 3 oktober t/m 4 december werk aan het oostelijke voet- en fietspad tussen de Van Nijenrodeweg en de Van Boshuizenstraat.

Vanaf 17 oktober t/m 18 november werk aan de westelijke rijbaan tussen de A.J. Ernststraat en de Van Boshuizenstraat. In die periode geen werkzaamheden aan de kruising van Buitenveldertselaan en Van Boshuizenstraat. Tijdens deze periode is de weg afgesloten voor doorgaand autoverkeer in zuidelijke richting op Buitenveldertselaan. Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer:  De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Lees meer

OV :  Bussen leiden we om tijdens de werkzaamheden aan de rijbaan. GVB geeft dit aan op de haltes en hier. De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte Van Boshuizenstraat blijft bereikbaar.

OV – Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten.

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        T/m maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop. Autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein rijdt via een omleiding.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Vergunning Verleend *Strawinskylaan 1, Amsterdam – het afwijken van het bestemmingsplan voor sportvoorzieningen op level 1 en 2 van Tower Ten van WTC, Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning *IJsbaanpad 115 1076CW Amsterdam, vervangen oude woonark door nieuw te bouwen woonark met bestemming tot drie zelfstandige woningen waarbij de bestaande steiger wordt …Bekijk bericht   *De Boelelaan 1117, Amsterdam – het veranderen van de brandcompartimentering op de 8e verdieping van gebouwdeel D. Bekijk bericht    *De Boelelaan 1117, Amsterdam – verzwaren constructie gebouw en verhogen brandwerendheid Bekijk bericht   

Aanvraag exploitatievergunning  *Gustav Mahlerplein 114, Bekijk bericht   
Verleende exploitatievergunning horecabedrijf  *Parnassusweg 400, Bekijk bericht   

APV
TVM 4 vakken Wanningstraat 15/21 4-11-2022, Bekijk bericht   
Tvm, Europaplein 127, 31-10-2022, Bekijk bericht   
Tvm, Wielingenstraat 36 t/m 38, 4-11-2022 t/m 7-11-2022, Bekijk bericht   
TVM, Beethovenstraat 103, 31-10-2022, Bekijk bericht   
Tvm, Gustav Mahlerlaan 1200, 28-10-2022 t/m 31-10-2022, Bekijk bericht 
Stremmen, Strawinskylaan 1, 2-11-2022, Bekijk bericht  Bekijk bericht   
FILMMELDING RVV, Gustav Mahlerplein 1, 27-10-2022, Bekijk bericht   
TVM/Object, Gustav Mahlerlaan 294, 28-10-2022 t/m 11-11-2022, Bekijk bericht   
OBJ, Zuidplein 10-22, 1-11-2022, Bekijk bericht   
OBJ, Beethovenstraat 67, 7-11-2022 t/m 9-11-2022,  Bekijk bericht   
Mededeling voor het verwijderen van gezonken vaartuigen aan Zuider Amstelkanaal tegenover Fred Roeskestraat 71B te Amsterdam. watervergunning | Gemeente Amsterdam | 25-10-2022, Bekijk bericht   

 


 

Lees verder over: Algemeen, Dok, Flanken, Groen, Water & Lucht, Kunst & Cultuur, OV, RAI, Verkeer, Weekberichten.