Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 44

Berichten van Zuidas:        
*Werk aan Schinkelbrug in treinvrije tweeweekse    Tussen 13 en 26 november werkt ProRail aan het spoor en is station Amsterdam Zuid twee weken lang niet bereikbaar per trein. Zuidasdok benut de treinvrije periode onder andere om de bediening van de Schinkelbrug te verplaatsen.
*Werkzaamheden Wielingenstraat    Vanaf vrijdag 4 november 19.00 uur was de Wielingenstraat twee dagen lang in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer. Waternet werkt dan ter hoogte van de Krammerstraat aan de riolering. Er was geen extra hinder voor fietsers en voetgangers.

Bericht op Spoorpro.nl: “Aannemers in startblokken om spoorinfra Schiphol klaar te maken voor komende 40 jaar    De spoorinfra en station Schiphol Airport gaan de komende zes jaar flink op de schop. Goos van der Veen / ANP Bouwcombinatie StruktonVolkerSchiphol (SVS) gaat de komende jaren de spoorinfrastructuur van de Schipholtunnel klaar maken voor de komende veertig jaar. Er zal daarnaast ook worden gewerkt aan het spoor tussen Riekerpolder, Schiphol en het opstelterrein in Hoofddorp. De gehele klus zal zo’n zes jaar in beslag nemen.”

Eind september 2022 heeft Zuidas aan BPZ een concept Mobliliteitsplan Zuidflank gepresenteerd met als doel om reacties op te halen. Hier leest onze reactie en kunt u het plan bekijken.

Bericht van de Fietsersbond: “Fietsen in het donker”    De Fietsersbond staat voor veilig en prettig fietsen in Nederland. En niet alleen naar je werk of school, een rondje in het weekend, maar juist ook in de vroege ochtend of late avond. Daarom staat in onze Fietsvisie voor 2040: “iedereen durft ook in Nederland dag en nacht te fietsen”. Om een beter beeld van de ervaringen en uitdagingen rondom fietsen in het donker te krijgen neemt het Fietsersbond initiatief met een kort onderzoek over het thema. We vragen alle fietsers in Nederland om hun ervaring te delen via deze korte vragenlijst (5 minuten). Lees meer

Bericht op gemeentenu.nl: “Warmtewet: gemeenten van bijrol naar de regiekamers   Minister Jetten gaat het helemaal anders doen op de warmtemarkt. Waar gemeenten eerder naar de pijpen van de geldschieters moesten dansen, zijn ze straks zelf de grote baas.” Lees meer

Vervoerregio stelt OV-tarieven 2023 vast    De tarieven voor het openbaar vervoer in het gebied van Vervoerregio Amsterdam stijgen in 2023 mee met het landelijk vastgestelde percentage, heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio besloten. Dat betekent dat het openbaar vervoer gemiddeld met 7,24 procent duurder wordt. Een onvermijdelijke maar moeilijke beslissing, vindt het dagelijks bestuur.
En: Projecten gaan door, ondanks prijsstijgingen   Tot slot is er sprake van een stijging van de algemene loon- en prijspeil in al lopende projecten. Dit geldt bijvoorbeeld voor het emplacement Amstelveenseweg, waar gekeken wordt om een veilige ongelijkvloerse oversteek te creëren voor metrobestuurders van het opkomstgebouw naar de metrovoertuigen.
Plus: Goede wayfinding vergroot toegankelijkheid in OV    De weg vinden in een onbekende ruimte kan voor OV-reizigers een stressvolle ervaring zijn. Genoeg motiverende redenen om dat te willen voorkomen. Om een wayfinding strategie te ontwikkelen die OV-reizigers helpt de weg te vinden, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe personen zich oriënteren in publieke ruimtes. Hoogtijd voor een werkbezoek aan het GVB om meer te weten te komen over dit project.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies kunt u ook online volgen.

9 november 2022, 13:00 uur vergadering raad, Raadzaal    Op de agenda  o.a. bij ingekomen stukken raadsadres punt 6 Bewonerscommissie in Buitenveldert Oost over leefbaarheid en veiligheid  punt 9, 13 en 29 Wijkraad Zuidwest over MKB.

16 november, 09:00 uur  vergadering raadscommissie WV, Willem Kraanzaal    Op de agenda bij Duurzaamheid  Tkn 3 Isolatieoffensief • Commissie WV Voordracht  •  01 Raadsinformatiebrief uitwerking van het isolatieoffensief.pdf Bijlage •  02 Bijlage_brief afdwingbare huurverlaging bij slechte isolatie aan minister de Jonge.pdf Bijlage.

16 november, 13:30 uur vergadering raadscommissie RO, Willem Kraanzaal    Op de agenda bij Tkn lijst RO Tkn 4 • Commissie RO Voordracht • 220930 – concept Halfjaar rapportage Zuidas 2022.pdf.
17 november vergadering raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte, Water, 13:30 tot 17:00 uur, Willem Kraanzaal     Op de agenda bij VVL, TKNlijst TKN 1 programma Lightrail halfjaarlijkse rapportage • Commissie MOW Voordracht, • 1. Raadsinformatiebrief Halfjaarlijkse Rapportage Programma Lightrail 2020-2040, 1 januari-30 juni 2022.pdf Bijlage, • 2. Halfjaarlijkse rapportage Programma Lightrail 2020-2040, 1 januari-30 juni 2022.pdf.

9 november vergadering stadsdeelcommissie, 19:30 uur Pr. Kennedylaan 923   De agenda vindt u hier. Met op de agenda bij 17 ter kennisname o.a. beantwoording vragen over kavels Zuidas en erotisch centrum. In Het Parool verscheen recent het bericht dat burgemeester Halsema verwacht dat er in januari 2023 iets te melden valt over de besluitvorming en over de lijst met mogelijke locaties.

21 december 2022, 19:30 uur, stadsdeelcommissie in de wijk Buitenveldert / Zuidas
Spreekuur leden dagelijks bestuur Zuid    De leden van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid houden inloopspreekuren in de wijk. In het spreekuur met een bestuurder kunt u onderwerpen bespreken die voor u belangrijk zijn en waar de bestuurder verantwoordelijk voor is. In het spreekuur met een bestuurder kunt u onderwerpen bespreken die voor u belangrijk zijn en waar de bestuurder verantwoordelijk voor is. Bekijk daarvoor de portefeuilleverdeling van het dagelijks bestuur. Bekijk de agenda hier.


KUNST & CULTUUR

15 en 29 november van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam     Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk de agenda hier. 

9 november, Rialto VU, De Boelelaan 1111, 1081 HV Amsterdam LET OP: Als gevolg van de werkzaamheden is Station Zuid niet bereikbaar per trein van zondag 13 t/m zaterdag 26 november. Dus plan je bezoek van tevoren! Met o.a. 16:00  Wild Port of Europe 16:45 Close 17:45 Moonage Daydream 18:00 Beste meneer Bouterse.

Tot 13 november  “Recht op Kunst!” in de voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220         Iedereen heeft recht op kunst. De iconische kunstenaar Keith Haring schreef ooit in zijn manifest “kunst is voor iedereen” en “het publiek heeft recht op kunst”. In dezelfde geest van toegankelijkheid organiseert kunstRUIM dit kunstevenement. Gratis te bezoeken tussen 11-17 uur (m.u.v. maandag 7 en dinsdag 8 november). Op de speciale pagina vind je ook informatie over hoe je je kunt opgeven voor de workshops, art walks en art talks.

Tot 22 januari 2023  Smart Hybrid Forms tentoonstelling in het Glazenhuis Amstelpark    Tentoonstelling met de resultaten van een twee jaar artistiek onderzoeksprogramma waarin kunstenaars  Špela Petrič en Christiaan Zwanikken de relatie tussen plant en machine verkennen. Planten hebben een extreem andere, maar wellicht succesvollere, manier van bestaan die we door middel van technologie misschien beter kunnen gaan begrijpen. Kunstenaars presenteren kunstinstallaties die zij ontwikkelden als onderzoekers aan het art-science lab Hybrid Forms van de Vrije Universiteit waarin hybride entiteiten worden verkend.

9 november gaat schrijver Arthur Umbgrove in gesprek met de dominee. In de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36

10 november van 12.15 – 12.45 uur lunchconcert in de kapel van locatie VUmc       Dit keer met de meest jeugdige deelnemer sinds het begin van de concertserie in 2010.  Sieger Jöbsis (16) speelt op de piano Brahms, van Beethoven, Rachmaninoff en Prokofiev. Leeds meer in Lunchconcert locatie VUmc 101122-1pdf.

15 november gratis lunchconcert om 12.30 in De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36    Klassieke muziek deze keer door Josefien de Waele, harp. Programma: Alphonse Hasselmans (1845-1912) Les Follets; Harrison Birtwistle (1934-2022) Crowd Jean-Philippe Rameau (1683-1764) Le Rappel des Oiseaux; Franz Liszt (1811-1886) Un Sospiro.

1 december: Biodiversity X Finance – Van de boer tot de consument, wie betaalt de echte prijs? In  Circl, Mahlerplein 1   We bespreken de transparantie en verduurzaming in de hele voedselketen. Wat kunnen spelers in de keten concreet doen? En hoe kunnen overheden en de financiële sector de transitie ondersteunen? Meld je hier aan.

Tot 12 december, 2022 de Warp presenteer FALL BACK: ETERNAL RETURNS, Kunstkapel, Pr. Irenestraat 19. Audio-visueel ruimtelijke performance.

Tot 23 dec 2022 in Circl, Making impact with circular artworks, tentoonstelling MAIM Amsterdam etaleert unieke kunstwerken op het circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas  Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW    Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.
Werkzaamheden t.b.v. Zuidasdok aan spoor tussen Vivaldi en Verdi en rondom de Minervapassage    Zondag 13 november t/m zaterdagochtend 26 november geen treinen op station Amsterdam Zuid  In deze periode werkt ProRail aan het spoor om in de toekomst meer treinen tussen Schiphol en Amsterdam te kunnen laten rijden. Check voordat u op weg gaat uw reis via OV9292 of de NS-app. Reis voor de luchthaven Schiphol via Amsterdam Centraal met metro 51.
In die periode werkt  Zuidasdok op de dag, avond en nacht op twee locaties en dat kan geluidhinder opleveren. Lees de brief van omgevingsmanagement OVT Zuidasdok over werkzaamheden rondom station Zuid in november 2022. Of de information letter Zuidasdok | Oktober and November 2022 (English version).

T/m 2 december werkzaamheden voor een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. De oversteek verbindt beide helften Gustav Mahlerlaan. Er wordt in die zeven weken meestal op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur gewerkt, maar wijken hier soms vanaf. In de week van maandag 7 t/m vrijdag 11 november leggen we de oversteekplaats aan de westzijde van de Parnassusweg aan. Dit werk vindt in de avonden en nachten tussen 20.00 en 05.00 uur plaats, zodat het verkeer overdag zo min mogelijk wordt gehinderd. Tijdens het werk is de Parnassusweg in zuidelijke richting afgesloten. Auto’s en bussen kunnen omrijden via de Strawinskylaan, de Beethovenstraat en de De Boelelaan. De tram rijdt ’s avonds gewoon door.  Lees meer

Werkzaamheden knooppunt Nieuwe Meer aan kabels en leidingen bij de Schinkelbrug    Het Jaagpad en de Riekerweg, bij de Schinkelbrug, zijn in oktober en november 2022 op sommige plaatsen voor korte tijd afgesloten en voorzien van een omleiding met rijplaten. Er vinden werkzaamheden plaats die nodig zijn voor de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer.
Tot 15 december 2022 werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken.
Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de trein- en metrobruggen en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt.

1  Buitenveldertselaan onderhoud wegen
Het onderhoud tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan duurt van 4 april 2022 tot eind mei 2023. Het werk is verdeeld in meerdere periodes. De planning (kan wijzigen) is als volgt:
Eind augustus tot december 2022
a Begin september tot begin december
*Voet- en fietspad (oost) A.J. Ernststraat en Van Nijenrodeweg.
b Eind september tot begin december
*Voet- en fietspaden (oost) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat
Lees meer
2  Werk aan de weg: Afsluiting – Van Nijenrodeweg, kruising Cannenburg – Buitenveldertselaan, Van Boshuizenstraat en A.J. Ernstraat   
Van 3 oktober t/m 4 december werkzaamheden aan de Nijenrodeweg. Verkeer wordt omgeleid.
-vanaf 17 oktober t/m 18 november werk aan de westelijke rijbaan tussen de A.J. Ernststraat en de Van Boshuizenstraat. Lees meer

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        T/m maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop. Autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein rijdt via een omleiding.


BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 
Genomen Maatwerkbesluit: plaatsen van 2 afmeerpalen t.b.v. afmeren nieuwe waterwoning, t.h.v. IJsbaanpad 117 1076CW Amsterdam – AGV – WN2022-004930 watervergunning | 04-11-2022 Melding Keur, J. Wit, IJsbaanpad 117, Bekijk bericht   

Provincie N-H, Waterwet, reguliere procedure, vergunning verleend, Domenico Scarlattilaan, Amsterdam, Bekijk bericht   

Mededeling: verwijderen gezonken vaartuigen aan Zuider Amstelkanaal t/o Fred Roeskestraat 71B Bekijk bericht   

Geluidsontheffing
*Prinses Irenestraat 59, Amsterdam, Bekijk bericht   
Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning
*Prinses Marijkestraat 15 1077XA Amsterdam, veranderen en vergroten van het hoofdgebouw met behoud van de bestemming hiervan tot één woning Bekijk bericht   
Aanvraag vergunning
*Strawinskylaan , Amsterdam – het gedeeltelijk aanpassen van de brandscheiding op de 4e bouwlaag  Bekijk bericht   
*Strawinskylaan , Amsterdam – het gedeeltelijke aanpassen van de brandscheiding op de 10e bouwlaag Bekijk bericht   
Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf
*Beethovenstraat 485 in Amsterdam, Bekijk bericht   
Verleende exploitatievergunning horecabedrijf
– Europaboulevard 23 in Amsterdam Bekijk bericht   
APV
Stremmen, Prinses Margrietstraat 12, 7-11-2022, Bekijk bericht 

TVM, Stremming, Parnassusweg 103, 10-11-2022 t/m 11-11-2022, Bekijk bericht   
TVM/Stremmen, Henriëtte Bosmansstraat 42, 08-11-2022, Bekijk bericht                                       Object, Prinses Irenestraat 57/58, 1-11-2022 t/m 31-1-2023, Bekijk bericht   
TVM, IJsbaanpad 1, 9 nov 2022, Bekijk bericht   
Tvm, Zuidelijke Wandelweg 17, 07-11-2022 t/m 09-11-2022, Bekijk bericht   
RVV, Beethovenstraat 219, 07-11-2022 tot en met 25-11-2022, Bekijk bericht   
Object – Europaplein 111 – 07/11/2022 t/m 12/11/2022, Bekijk bericht   
RVV, Gustav Mahlerplein 1, 1-11-2022, Bekijk bericht 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Flanken, Groen, Water & Lucht, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Parnas, Verkeer, Weekberichten, Zuidasgebieden.