Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 46

Berichten van Zuidas:       

*TriAX wint aanbesteding vernieuwing knooppunt De Nieuwe Meer        De aanbieding van TriAX is in de aanbesteding van de vernieuwing van het knooppunt De Nieuwe Meer als beste beoordeeld. Deze voorlopige gunning markeert de start van de verbreding van een van de drukste snelwegen van Nederland, de A10 Zuid. Deze werkzaamheden starten naar verwachting begin 2023. Volgens de huidige planning zijn alle onderdelen van de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer uiterlijk in 2031 volledig in gebruik.

*Zuidasdok kan door        *Vervoerregio Amsterdam, Amsterdam en Haarlemmermeer, Noord-Holland, NS, KLM en Royal Schiphol Group hebben afspraken gemaakt met het Rijk over betere bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam. Zuidasdok kan doorgang vinden…….Noord/Zuidlijn en Ringlijn De betrokken partijen hebben niet alleen een akkoord bereikt over Zuidasdok, maar ook over het op termijn doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en een verkenning naar het ‘dichtmaken’ van de metroring (de Ringlijn) door het metrospoor tussen Isolatorweg (bij Sloterdijk) en Amsterdam Centraal door te trekken. De totale investering voor deze drie grote openbaar vervoer- en infrastructurele projecten in de regio Amsterdam bedraagt 5,4 miljard euro, waarvan 1,5 miljard is gereserveerd voor Zuidasdok. Op 28 november 2022 praat de Tweede Kamer over deze uitkomsten van het Bestuurlijk Overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).

*Laatste sloopwerkzaamheden PI59 gestart       Sinds eind oktober 2022 zijn in de Prinses Irenestraat de breekhamers te horen waarmee het stucwerk en enkele vloeren van de voormalige Amsterdam International Community School (AICS) worden gesloopt. Dit duurt uiterlijk tot medio december.

*Vierde dakdeel Brittenpassage is af      Et voilà. Het vierde dakdeel voor de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid, de Brittenpassage, is gereed. Op ons werkterrein naast de A10 ligt nu een betonnen plaat van 3.000.000 kilo die we in 2023 onder de treinsporen schuiven.

*Buurtparkje met lichtkunstwerk feestelijk geopend    Het vernieuwde Europaplein-Oost is donderdag 17 november feestelijk geopend. Een echte ontmoetingsplek voor de buurt, met veel groen en een nieuwe speelplek. Het lichtkunstwerk Virtual Fountains brengt het plein ’s avonds tot leven.

*Geen enkel risico met glazen koepels metroperrons      In de karakteristieke glazen koepels boven de passage en de opgang naar de metroperrons van station Amsterdam Zuid zijn ondersteuningsconstructies aangebracht. Dit vanwege het risico dat glas naar beneden komt tijdens de verbouwing.

Reacties in Het Parool leest u hier. En:Miljardendeal Amsterdam: Noord/Zuidlijn via Schiphol doorgetrokken naar Hoofddorp  Amsterdam staat voor een grote verbouwing nu het een deal heeft met het Rijk. De Noord/Zuidlijn wordt doorgetrokken via Schiphol naar Hoofddorp, het Rijk maakt geld vrij om het Zuidasdok af te maken en 175.000 woningen kunnen versneld gebouwd worden in de regio.

Afsluiting Beethovenstraat voor nieuw asfalt    27 november starten we met het verwijderen van de laatste stukken asfalt bij de kruising van de wegen. Naar verwachting is de overlast op vrijdagavond 25 november van korte duur. Op zaterdag 26 november tussen 9.00 en 19.00 uur gaan we de Beethovenstraat en de Strawinskylaan van de laatste laag asfalt voorzien. Op zondag brengen we vervolgens markeringen en belijning aan op een deel van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat. Lees meer

24 november 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger, wethouder Van der Horst over De bereikbarer stad         De kogel lijkt door de kerk voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp, het voltooien van Zuidasdok en de metro tussen Isolatorweg en Centraal Station. Met een budget van 5,4 miljard euro moet een belangrijke stap worden gezet om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Maar waar gaan we dat geld in de komende jaren voor uitgeven en wat is precies afgesproken? Sluiten deze plannen aan op de groei van de stad en is dit wat Amsterdam straks nodig heeft? Daarover en meer gaan wij in gesprek met Amsterdams wethouder Melanie van der Horst (Verkeer). RESERVEER NU  Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.

Inspraak en advies      Inspraak busverbinding Schiphol – Schinkelkwartier   De nota van uitgangspunten voor de busverbinding Schiphol-Schinkelkwartier is vrijgegeven. U kunt t/m 30 december 2022 reageren.

Ken uw (Buurt)rechten    Als bewoner kent u de buurt waarin u woont natuurlijk het best. Het kan dus goed zijn dat u een ander idee heeft over de aanpak van bepaalde zaken in uw omgeving dan wij als gemeente. Amsterdam heeft daarom buurtrechten. Dit geeft u de mogelijkheid om zelf, op verschillende manieren, aan de slag te gaan in de buurt. Zo maken we samen elke buurt van Amsterdam op hun eigen manier een fijnere plek om te wonen. Er bestaan 3 verschillende soorten buurtrechten: 1. Uitdaagrecht (right to challenge): Initiatiefnemers hebben het recht om een plan in te dienen om bestaande taken van de gemeente zelf uit te voeren of te coproduceren, wanneer zij denken dat het op deze wijze beter aansluit bij wat er speelt in de buurt of stad. 2. Biedingsrecht op maatschappelijk vastgoed of openbare grond (right to bid) Initiatiefnemers hebben het recht om een bod te doen op de huur of koop van een pand of de huur van grond voor de realisatie van een maatschappelijke functie. 3 .Buurtplan recht (right to plan): Initiatiefnemers hebben het recht een plan in te dienen 4 or de inrichting van de openbare ruimte. Lees meer 

23 november Raadscommissie Sociaal, Economische zaken en Democratisering,13:30 tot 17:00 uur, Willem Kraanzaal Bekijk de agenda hier.

30 november vergadering raad 2022, 13:00 uur, Raadzaal de agenda volgt later hier.

7 december 2022, 09:00 uur vergadering WV, Willem Kraanzaal (Commissiezaal) de agenda volgt later.
7 december 2022 vergadering RO 13:30 uur. Willem Kraanzaal (Commissiezaal) De agenda volgt later hier.

7 december 19.30, Vergadering Stadsdeelcommissie, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal. De agdenda staat later hier.

21 december 2022, 19:30,  Vergadering Stadsdeelcommissie, Buitenveldert / Zuidas  de agenda vindt u later hier

KUNST & CULTUUR

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer
Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam     Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

22 november, 12:30 in de Thomaskerk- LUNCHBREAK GELOOF, HOOP & LIEFDE    Waar geloof je in? Wat inspireert je? En waarom doe je wat je doet? We vragen het aan de idealisten van onze stad. In drie lunchbreaks voert dominee Evert Jan de Wijer met zijn gasten een gesprek over de thema’s geloof, hoop en liefde. In de tweede aflevering gaat de dominee in gesprek met Eline Kik, directeur van Green Business Club Nederland en Dirk Sijmons, zoon van de architect en schatbewaarder van De Thomas, over liefde. reserveer je gratis ticket info en tickets.

24 november, Rialto VU, De Boelelaan 1111, 1081 HV Amsterdam LET OP: Als gevolg van de werkzaamheden is Station Zuid niet bereikbaar per trein van zondag 13 t/m zaterdag 26 november. Dus plan je bezoek van tevoren! Met o.a. Specials elke maandagavond | Rialto VU Sneak Preview en nu te zien Gentlemen Prefer Blondes; 7 december – Roman Holiday.

27 november 15.00 uur in de Thomaskerk, bijzondere uitvoering van de wereldberoemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt.     In de schitterende kerkzaal speelt organist Aart Bergwerff op het Van Vulpen orgel, Canto-veteraan Jeroen van Veen bespeelt de vleugel. Met inleiding door Harmen Trimp, vaste organist van De Thomas en curator van het jubileumprogramma. Kaarten € 22,50 inclusief drankje info & tickets.

29 november van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

1 december: Biodiversity X Finance – Van de boer tot de consument, wie betaalt de echte prijs? in Circl, Mahlerplein 1      We bespreken de transparantie en verduurzaming in de hele voedselketen. Wat kunnen spelers in de keten concreet doen? En hoe kunnen overheden en de financiële sector de transitie ondersteunen? Meld je aan

tot 12 december, 2022 de Warp presenteer FALL BACK: ETERNAL RETURNS, Kunstkapel, Pr. Irenestraat 19. Audio-visueel ruimtelijke performance.

21 december  20.30 uur, Verhaal van Kerst in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36.  Voorafgaand van harte welkom bij het kerstdiner. Het programma van de avond: diner start om 18.00 uur in De Nieuwe Poort, aan de Claude Debussylaan 2. Na Het Verhaal is er traditiegetrouw weer borrelverkeer terug naar De Nieuwe Poort. U kunt uiteraard ook enkel en alleen naar Het Verhaal van Kerst komen. De kosten voor het 3-gangen kerstdiner inclusief koffie, thee en een glas prosecco bedragen € 53,50  p.p. en wordt bereid door onze nieuwe partner Hind Cooking. Reserveren kan hier.

Tot 23 dec 2022 in Circl, Making impact with circular artworks, tentoonstelling MAIM Amsterdam etaleert unieke kunstwerken op het circulaire paviljoen op de Amsterdamse Zuidas  Lees meer

VERLENGD tot 31 december 2022- Expositie 'De Nieuwe Rechtbank, bouwen is mensenwerk'   Begin 2017 werden de torens van de oude rechtbank gesloopt en werd er plaats gemaakt voor een nieuw gebouw, ontworpen door KAAN Architecten. Gedurende vier jaar legde fotograaf Dominique Panhuysen dit bouwproces van sloop naar nieuw gebouw vast. Een selectie van deze foto's zijn tot en met 31 december te zien in de Nieuwe rechtbank van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Vrij toegankelijk, na binnenkomst svp melden bij de centrale ontvangstbalie. Kijk hier voor meer informatie.

Tot 22 januari 2023  Smart Hybrid Forms tentoonstelling in het Glazenhuis Amstelpark    Tentoonstelling met de resultaten van een twee jaar artistiek onderzoeksprogramma waarin kunstenaars  Špela Petrič en Christiaan Zwanikken de relatie tussen plant en machine verkennen.

 

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUWKijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad. Voor actuele omleidingen GV B kijk hier

Omleiding: Werkzaamheden Strawinskylaan / Beethovenstraat 18 november 2022 19:00 – 27 november 2022 19:00. Lijnen; 62 Station Lelylaan – Amstelstation ; 65 KNSM Eiland – Station Zuid; 246 Borneolaan – Schiphol Zuid Lees meer

Werkzaamheden t.b.v. Zuidasdok aan spoor tussen Vivaldi en Verdi en rondom de Minervapassage         Zondag 13 november t/m zaterdagochtend 26 november geen treinen op station Amsterdam Zuid. In deze periode werkt ProRail aan het spoor om in de toekomst meer treinen tussen Schiphol en Amsterdam te kunnen laten rijden. Check voordat u op weg gaat uw reis via OV9292 of de NS-app. Reis voor de luchthaven Schiphol via Amsterdam Centraal met metro 51. In die periode werkt Zuidasdok op de dag, avond en nacht op twee locaties en dat kan geluidhinder opleveren. Lees de brief van omgevingsmanagement OVT Zuidasdok over werkzaamheden rondom station Zuid in november 2022. Of de information letter Zuidasdok | Oktober and November 2022 (English version). En: Werkzaamheden knooppunt Nieuwe Meer aan kabels en leidingen bij de Schinkelbrug    Het Jaagpad en de Riekerweg, bij de Schinkelbrug, zijn in oktober en november 2022 op sommige plaatsen voor korte tijd afgesloten en voorzien van een omleiding met rijplaten. Er vinden werkzaamheden plaats die nodig zijn voor de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer.

Tot 15 december 2022 werkzaamheden aan de Schinkelbrug en het Jaagpad ten noorden van de Schinkelbrug. in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer wordt de bediening van de Schinkelbrug verplaatst. Fiets- en voetgangers kunnen het Jaagpad blijven gebruiken.Tussen 15 november en 31 december zijn er ook werkzaamheden aan de trein- en metrobruggen en de snelwegen. In deze periode wordt soms ’s avonds en ‘s nachts doorgewerkt.

T/m 2 december werkzaamheden voor een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. De oversteek verbindt beide helften Gustav Mahlerlaan. Er wordt in die zeven weken meestal op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur gewerkt, maar wijken hier soms vanaf. Tijdens het werk is de Parnassusweg in zuidelijke richting afgesloten. Auto’s en bussen kunnen omrijden via de Strawinskylaan, de Beethovenstraat en de De Boelelaan. De tram rijdt ’s avonds gewoon door. 

1  Buitenveldertselaan onderhoud wegen     Het onderhoud tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan duurt van 4 april 2022 tot eind mei 2023. Het werk is verdeeld in meerdere periodes. De planning (kan wijzigen) is als volgt: Eind augustus tot december 2022

a Begin september tot begin december *Voet- en fietspad (oost) A.J. Ernststraat en Van  Nijenrodeweg. b Eind september tot begin december *Voet- en fietspaden (oost) tussen Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat.

2  Werk aan de weg: Afsluiting – Van Nijenrodeweg, kruising Cannenburg – Buitenveldertselaan, Van Boshuizenstraat en A.J. Ernstraat  Afsluiting Lees meer  Van 3 oktober t/m 4 december werkzaamheden aan de Nijenrodeweg. Verkeer wordt omgeleid. Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer. Lees meer en hier voor het OV.

Start groot onderhoud Wielingenstraat       Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop. Autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein rijdt via een omleiding.

 

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg

Verleende  nachtwerkontheffing

*Strawinskylaan 1057 in AMSTERDAM en Van Leijenberghlaan 10 in Amsterdam-, 18-11-2022 t/m 21-11-2022, Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning

*Krammerstraat 24-1 1078KJ Amsterdam  veranderen en vergroten van de achterzijde van de derde verdieping van het gebouw met behoud van bestemming daarvan tot wonen Bekijk bericht   

*Europaplein 125-2 in AMSTERDAM Bed & Breakfast vergunning, Bekijk bericht   

*De Boelelaan 1117, Amsterdam – vervangen van de brandbeveiligingssysteem op verpleegafdeling 1C Bekijk bericht   

*De Boelelaan 1117, Amsterdam – vervangen van de brandbeveiligingssysteem op verpleegafdelingen 3C, 4C, 4B, 5B en 6B  Bekijk bericht   

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf

*Gustav Mahlerlaan 12 in Amsterdam Bekijk bericht   

*Beethovenstraat 305,Bekijk bericht   

Aanvraag exploitatievergunning

*Beethovenstraat 305, Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

*woonboot Jaagpad 33, Bekijk bericht   

*vellen van een houtopstand (kap) Europaplein 13 1078GS het kappen van twee bomen in de achtertuin Bekijk bericht   

*De Boelelaan 32, Amsterdam -vervangen van de puien, het creëren van een nieuwe opgang en het vervangen van de tourniquet Bekijk bericht   

*Strawinskylaan 2511, 2001 en 2055 (AB 2091), Amsterdam – het wijzigen van de vergunningen met zaaknummers 7673683 en 10336699, Bekijk bericht   

*Europaboulevard 2 B, Amsterdam – het wijzigen van de brandcompartimentering op de 24e verdi. van het gebouw Bekijk bericht   

*Boeierspad 15 1081KE Amsterdam  -vernieuwen en vergroten van de bestaande woonark, met behoud van bestemming woonark en realiseren gebouwd terras op het vo.Bekijk bericht   

*vellen van een houtopstand (kap) Kalfjeslaan, 't Kleine Loopveld, Europaboulevard, Assumburg, Borggraaf, Nederhoven het kandelaberen van 19 bomen in de openbare ruimte Kalfjeslaan, 't Kleine Loopveld, Europaboulevard, Assumburg, Borggraaf en Nederhoven Bekijk bericht   

*Prinses Marijkestraat 5 1077XA Amsterdam renoveren en uitbreiden vrijstaande woning Bekijk bericht   

Beslistermijn verlengd

*Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam – aanpassen gebouw voor de brandveiligheid Bekijk bericht   

*Henriëtte Bosmansstraat 1 1077XE Amsterdam, veranderen voortuin, maken inrit en maken autoparkeerplaats Bekijk bericht   

Aanvraag evenementenvergunning; Scheldeplein 2  houden van event The Corner Horecava van:09-01-2023 Datum t/m:13-01-2023, van: 15:00 tot: 03:00, Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning : Burgerweeshuispad 54 Bekijk bericht   

APV

*Stremming, Prinses Magrietstraat 12, 10-11-2022 t/m 28-02-2023, Bekijk bericht   

*Objecten, Buitenveldertselaan 158, 15-11-2022 t/m 23-12-2022, Bekijk bericht   

*TVM 4 vakken De Boelelaan 28 15-11-2022, De Boelelaan 28, Bekijk bericht   

*TVM – Stremmen – Parnassusweg 201 – 23/11/2022 t/m 24/11/2022, Bekijk bericht   

*Wegafsluiting (deels) De Boelelaan 1117/ 10-11-2022, Bekijk bericht   

 

 

 

 

 

Lees verder over: Algemeen, Beethoven, Dok, Flanken, Inspraak, Kunst & Cultuur, OV, Verkeer, Weekberichten.