Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 8

Berichten van Zuidas: *Inhaalweekend werk aan damwanden bij station Amsterdam Zuid         In het weekend van 18 en 19 maart 2023 zijn we tussen de metrosporen op station Amsterdam Zuid in de weer met damwanden. Het werk stond eigenlijk voor eind januari gepland en wordt nu ingehaald. Het ingrijpendste werk is het intrillen en verwijderen van damwandplanken. Dit trillen doen we vanwege de lengte van de planken en de beperkt beschikbare bouwtijd in dit weekend. Omdat we een metrospoor buiten gebruik moeten nemen kunnen de werkzaamheden alleen in het weekend plaatsvinden, op zaterdag van 7.00 tot 21.00 uur en op zondag vanaf 9.00 uur tot 19.00. Op zaterdag na 21.00 uur, op zondag na 19.00 uur en in de nachten voeren we alleen geluidsarme werkzaamheden uit. Lees meer En: Dit weekend vertrekken en arriveren alle metro’s van lijn 50 en 51 richting Isolatorweg en Amsterdam Centraal op metroperron 1. Check de dienstregeling op OV9292.

*Betonstort voor vernieuwing stationspassage Amsterdam Zuid        Bouwcombinatie Nieuw-Zuid stortte vorige week dinsdag beton voor vernieuwing van de huidige passage van station Amsterdam Zuid. De betonplaat vormt een deel van het nieuwe dak. Tegen de zomer schuiven we het op zijn definitieve plek.

*Start voorbereidend werk tunnel A10 Zuid     Op zaterdag 25 februari verwijderen we een boom op het Zuidplein, bij de Eduard van Beinumstraat. Dat is nodig omdat we hier in de toekomst de noordelijke snelwegtunnel gaan bouwen. Daarvoor moeten we eerst de ondergrond vrijmaken.

Erotisch centrum Amsterdam   Op de website va de VvV van het Besttixpark staat een brief met daarin de argumenten waarom de plekken in Zuid voor het Erotisch centrum absoluut ongeschik zijn. Lees de brief hier. En: Claudia van Zanten, lid van de stadsdeelcommissie Zuid, sprak in het radioprogramma Goed Ingelichte Kring over het Erotisch centrum op NPO 1 radio afgelopen zaterdagmiddag, beluister het op NPO 1 gemist vanaf 16.45 uur. En een artikel in Het Parool van haar hand en Jurriaan Limburg op 20 februari 2023 in Opinie is‘Het erotisch centrum is een sociaal experiment, dat hoort niet in een woonwijk als Zuid’.

Mobiliteitsplan Zuidflank     Lees het Concept Mobiliteitsplan Zuidflank  Als we de zuidkant van Amsterdam, inclusief de Zuidas, in de toekomst bereikbaar willen houden, moet er iets gebeuren. We verwachten meer drukte en een toename van het verkeer in dit gebied. Als we niets doen, loopt het in de toekomst vast. Meedenken? Het plan om een vastlopende zuidflank van Amsterdam en stagnerende Zuidas te voorkomen, is nu in concept klaar. Tegen de zomer wordt erover besloten door het college van burgemeester en wethouders. Reageren op het plan? Vul het reviewformulier concept mobiliteitsplan Zuidflank 01-02-2023 in en stuur het uiterlijk 15 maart 2023 op naar mobiliteitsplanzuidflank.ZA@amsterdam.nl. Maak hiervoor gebruik van bijgevoegd reactieformulier en emailadres Mobiliteitsplanzuidflank.ZA@amsterdam.nl of sluit aan bij ons seminar op 23 maart of op 27 maart 2023 om 19:30 uur is er ook webinar waar het plan toegelicht wordt. Deze bijeenkomst vindt plaats via teams. Aanmelden kan door een mail te sturen naar mobiliteitsplanzuidflank.ZA@amsterdam.nl. U ontvangt een paar dagen voor het webinar een link voor deelname.

Ter inzage *Regels voor gevelreclame Zuidas overzichtelijker   De regels voor gevelreclame in Zuidas gaan wijzigen, zodat ze meer in lijn komen met de algemeen geldende regels in Amsterdam. Er ligt hiervoor een ontwerp wijzigingsbesluit ter inzage, van 16 februari t/m 29 maart 2023. Het ‘Ontwerp Wijzigingsbesluit Welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam is digitaal te vinden via de inspraakpagina van de gemeente Amsterdam en in onze bibliotheek. Een fysieke versie vindt u bij het stasdsloket Stadhuis en bij stadsdeelkantoor Zuid. U kunt online reageren via Reageer online.

Nieuws van stadsdeel Zuid  8 maart Kom naar Internationale Vrouwendag in CC Amstel Vrouwennetwerk Zuid heeft een mooi programma met workshops, inspirerende sprekers en muziek.En: Vrijwilligers gezocht: stichting 02025 zoekt helpende handjes voor de Buurtactie Amsterdam Warm. Elke 2 weken op vrijdagmiddag en zaterdagochtend bezoeken vrijwilligers van !Woon samen met Radboud Williams van 02025 bewoners in Zuid om hen te helpen hun energieverbruik te verlagen. De vrijwilligers geven uitleg en voeren ter plekke maatregelen uit, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van radiatorfolie.

3 maart 19:30 uur vergadering stadsdeel-cie, President Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond) Let op! Vanwege de verkiezingen Provinciale Staten op 15 maart is de vergadering van de Stadsdeelcommissie Zuid verplaatst naar de 13de. Er is nog geen agenda beschikbaar.

9 maart vergadering Raadscommissie Algemene Zaken, 13:30 tot 17:00 uur en eventueel van 19:30 tot 22:30 uur Willem Kraanzaal (Commissiezaal)  Bekijk de agenda met bij tkn 8 Erotisch centrum locatieonderzoek.

15 maart 2023 verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen *De Provinciale Staten vormen het parlement van de provincie en kiezen de leden van de Eerste Kamer. *Het waterschap bepaalt hoe er in het waterschapsgebied wordt omgegaan met water. In Amsterdam hebben we te maken met drie waterschappen. Lees meer

16 maart 2023, vergadering raad13:00, raadzaal  Deze vergadering is live mee te kijken en later terug te kijken. Er is nog geen agenda beschikbaar.

 

KUNST & CULTUUR

* Iedere donderdag van 9.00- 16.00 uur Zuidasmarkt op het Gershwinplein

* Om de week op vrijdag 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier

Nog even: hele maand februari 1 + 1 gratis met het bonnenboekje. Op Zuidas doen VU Griffioen en VU Rialto mee.  VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam  Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.  

28 februari of 1 maart in VU Rialto. Voor de specials kijk hier; 15:00, Kleine All  Rialto VU Kinderfilm/Animatie; 16:45, The Whale  Rialto VU Drama; 17:45, Triangle of Sadness – Expat Cinema Rialto VU Satire; 18:30, No Bears  Rialto VU Drama; 18:45, The Inspection Rialto VU Gay – drama; 19:00, The Banshees of Inisherin , Rialto VU komedie-drama; 20:30, Babylon Rialto VU Drama-komedie; 20:45 The Fabelmans Rialto VU Drama. En elke maandagavond Sneak Preview. 3 maart | Rialto VU; LA RIOT presenteert: Eo 7 – 12 maart | Rialto De Pijp & Rialto VU CinemAsia.

28 februari, 12.30 gratis lunchconcert: Harmen Trimp: tweewekelijks is er een gratis lunchconcert in De Thomas. Pr. Irenestraat 36       Klassieke muziek, elke keer door een ander ensemble of muzikant. U bent welkom vanaf 12:00. Dit keer Johann Sebastian Bach (1685-1750) Allegro. (Uit: Concert voor clavecimbel, strijkers en basso continue BWV 1054, transcriptie door Bernard Winsemius)

2 maart 19.30 ThomasFilm: After Life een indrukwekkende Japanse film. Wat neem je mee naar de hemel? In het voorportaal van het hiernamaals moeten overledenen hun meest dierbare herinnering formuleren. Hirokazu Kore-eda, van oorsprong documentairemaker, heeft uit tal van zijn straatinterviews twaalf verhalen gekozen: zowel mensen die hun eigen verhaal vertellen als acteurs die waargebeurde levensverhalen navertellen.Ticket inclusief drankje €7,50. Bestel tickets

5 maart 14.30 uur gratis concert Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8 Amsterdam (achter de VU)     Iedere eerste zondag van de maand organiseert Stichting Dichtbij gratis concerten in de Botanische Tuin Zuidas.  Het komende concert van 5 maart wordt een middag met Keltische muziek. Onder de naam Birds Come To Listen speelt dit trio Ierse traditionals; jigs en reels van nu en ver terug in het verleden. 

7 maart 12.15  Herkansing: heb je in januari het lunchconcert van Lestari Scholtes en Gwylim Janssens gemist? Dan is het quatre mains duo nu te horen in het stiltecentrum op locatie AMC. En: 9 maart lunchconcert van 12.15 – 12.45 uur in de kapel van locatie VUmc   Te gast is het Philomelos trio, bestaande uit  Kerttu Keinänen (klarinet), Duleen van Gunsteren (altviool) en Aarón Ormaza Vera (piano). Lees meer in Lunchconcert locatie VUmc 090323.

5 april 20.30u in De Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36    Pasen: de Nieuwe Traditie van De Nieuwe Poort legt het je op traditionele én moderne wijze uit. Waarom is het verhaal van Jona in de wallevis óók een Paasverhaal?  De oude verhalen worden door Ruben van Zwieten gekoppeld aan de nieuwe tijden. En je krijgt ook nog eens de highlights mee uit de urenlange Matthäus Passion! Topmusici verzorgen namelijk de muzikale omlijsting van het optreden met aria’s uit de Johannes en Matthäus Passion!

AkzoNobel Art space met de tentoonstelling All Eyes, maandag-vrijdag 09.00-18.00, Christian Neefestraat 2, 1077 WW Amsterdam  Lees meer

Vanaf januari 2023, expositie Double Dutch op de tweede en derde verdieping in de Nieuwe Rechtbank, Parnassusweg 280. In deze wisseltentoonstelling is werk te zien van fotografe Ansje Visser. In haar werk is zij op zoek naar rust, ruimte, vrijheid, verstilling en sfeer.

T/m 15 april 2023 VU Artscience gallery De Boelelaan 1111 open dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 18.00 met de tentoonstelling SOME BODY. Het is de derde tentoonstelling in VU ART SCIENCE gallery. De grenzen en functies van het lichaam in onze gedigitaliseerde wereld worden onderzocht. Lees meer

T/m 2 juni 2023 tentoonstelling Deciphering the Artist’s Mind in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas   Er worden recente aanwinsten van jong en aankomend talent getoond in samenhang met enkele oudere werken uit de ABN AMRO Kunstcollectie. De titel van de nieuwe collectiepresentatie – naar een werk van Berend Strik – staat symbool voor de fascinatie die kunstwerken kunnen oproepen. Met kunstwerken van: Kenneth Aidoo, René Daniëls, Charlotte Dumas, Meschac Gaba, Daan van Golden. Lees meer

19 mei t/m 24 september Street Power op ARTZUID 2023        Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé (Amsterdam 1970) is de curator van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2023, die van plaatsvindt op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Lees meer

 

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW.       Kijk hier  voor wegwerkzaamheden in hele stad. Voor actuele omleidingen GVB kijk hier.

Strawinskylaan (afsluiting) voor verkeer 13 februari – 4 maart Lees verder  “We verbreden beide tramperrons bij de tramhalte Station Zuid op de Strawinskylaan zodat er meer ruimte komt voor reizigers. Van maandag 13 februari t/m vrijdag 3 maart werken we aan het zuidelijk perron van de Strawinskylaan. We sluiten de Strawinskylaan in de richting van de Beethovenstraat 3 weken volledig af voor doorgaand verkeer tussen de Eduard van Beinumstraat en de inrit van de parkeergarage van het WTC. We leiden doorgaand verkeer om via de De Boelelaan. Ook bussen rijden een aangepaste route.

GVB: Omleiding: Werkzaamheden zuidelijke rijbaan Strawinskylaan, tot 4 maart 05:00        Lijnen • 15 Station Sloterdijk – Station Zuid62 Station Lelylaan – Amstelstation65 KNSM Eiland – Station Zuid. De bussen rijden een aangepaste route en haltes op de Strawinskylaan vervallen. En: Werkzaamheden halte Strawinskylaan (Station Zuid) Wanneer: t/m 7 maart: Tram 25 (t/m 7 maart) rijdt in deze periode met één tramstel. Tram 25 gaat in de spits (7.30 – 9.00 uur en 16.00 – 18.00 uur) van maandag t/m vrijdag vaker rijden; Tram 5 (t/m 7 maart) rijdt in de ochtendspits (7.30 – 9.00 uur) maandag t/m vrijdag minder frequent. Bekijk de plattegrond haltekaarten_strawinskylaan_fase_03

Van 27 februari tot begin mei is de lift station RAI naar spoor 3 en 4 buiten dienst. ProRail gaat op dat station de liftinstallatie naar spoor 3 en 4 vervangen. Dit is nodig omdat de levensduur van de liftinstallatie bijna ten einde is. Die perrons blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar via de (rol)trappen. De lift op spoor 1-2 op station Amsterdam RAI is wel gewoon bereikbaar. Lees meer

Tot in mei damwanden aanbrengen bij station Amsterdam Zuid kan geluidsoverlast geven.    Bij station Amsterdam Zuid brengen we tot in mei 2023 damwanden en funderingspalen de grond in. Dit om te kunnen bouwen aan de tweede reizigerstunnel en aan de vernieuwing van de huidige Minervapassage. Het werk zorgt af en toe voor hinder. Lees meer

Aanleg Hogelandplein in Kop Zuidas van start begin augustus gereed     De aanleg van het Hogelandplein, in de buurt Kop Zuidas, ging 27 januari 2023 van start. Dat geeft uiteraard wat overlast, maar over ongeveer een halfjaar, dan heeft de buurt een gezellig groen buurtplein. Met ruimte voor stromend water.

Augustus 2023: 8 dagen afsluiting A4 en A10 Zuid      Van zaterdagavond 5 tot maandagochtend 14 augustus 2023 zijn de A4 en A10 Zuid dicht van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. in deze periode zullen er wederom grote stappen gezet worden voor de realisatie van de nieuwe stationspassage, de zg. Brittenpassage. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid verwijderen we tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor om twee dakdelen op zijn plaats te schuiven. Lees meer.

Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Van 26 september 2022 t/m april 2023 rijdt autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein via een omleiding. Richting Diepenbrockstraat rijden auto's door de Wielingenstraat over een tijdelijke rijbaan. Vanaf 20 februari starten we bij de brug ter hoogte van de Herman Heijermansweg met de aanleg van de nieuwe bestrating, en werken zo naar de Scheldestraat toe.

 

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg

Provincie NH

1. – Ontbrandingstoestemming Vuurwerk – Gustav Mahlerlaan 561, Amsterdam, Bekijk bericht   

2. – Prinses Irenestraat 59, Amsterdam – Waterwet bodemenergiesysteem Bekijk bericht   

Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau plan-MER Programma Windenergie Amsterdam Bekijk bericht   

Amsterdam Zuid verkeersbesluit instellen van een verplicht voetpad aan de zuidzijde van perceel Parnassusweg 280. – aan de zuidzijde van perceel Parnassusweg 280 Bekijk bericht   

Verleende nachtwerkontheffing

– Europaboulevard 4, 28-3-2023 t/m 29-3-2023, Europaboulevard 4 Bekijk bericht   

Melding Activiteitenbesluit – Europaboulevard 24, Amsterdam – Shell Europaboulevard – het vervangen van de HVAC (heating, ventilation en aircondition) Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning Verleend

– Prinses Amaliaplein 3, Amsterdam – Strawinskyhuis – uitbreiden 3e verdieping Bekijk bericht   

– De Boelelaan 1117, Amsterdam – Amsterdam UMC, locatie VUmc – het wijzigen brandscheidingen en indeling Poli MDL Benigne en het Motiliteitscentrum Bekijk bericht   

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf

– Strawinskylaan 3003 in AMSTERDAM Bekijk bericht   

 Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf

*Antonio Vivaldistraat 3 in AMSTERDAM Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

– Burgerweeshuispad 401, Amsterdam – het bouwen in afwijking van de reeds verleende vergunning zaak (z9040002) voor het renoveren en uitbreiden van het kantorencomplex Tripolis, Bekijk bericht   

Minervalaan 98 1077PM Amsterdam, realiseren van een erfafscheiding aan de voorzijde van het gebouw, Bekijk bericht    Deze bekendmaking is niet meer dan een mededeling.

Beethovenstraat 109-1 1077HZ Amsterdam realiseren van een constructieve muurdoorbraak op de eerste etage met behoud van de bestemming wonen Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning kap

Amstelveenseweg 842 1081JL Amsterdam het kappen van een boom in de voortuin Bekijk bericht   

Buiten behandeling stellen van aanvraag omgevingsvergunning

Willem Royaardsstraat 16 1077WR Amsterdam, plaatsen zonnepanelen op dak gebouw met b.v.b.wonen Bekijk bericht     

Aanvraag voor splitsingsvergunning

Scheldeplein 1 in AMSTERDAM van het gebouw in appartementsrechten Bekijk bericht   

APV

TVM/Stremmen, Scheldeplein 4, 24 feb 2023, Scheldeplein 4 Bekijk bericht   

TVM, Europaplein 79-81, 27-2-2023, Europaplein 79 Bekijk bericht   

Object, IJsbaanpad 10b, 29-3-2023, IJsbaanpad 10B Bekijk bericht   

TVM – Gustav Mahlerlaan 10 Bekijk bericht   

TVM, Willem Pijperstraat 52 t/m 56, 4-4-2023, Willem Pijperstraat 52 Bekijk bericht   

TVM, 06-03-2023 t/m 06-07-2023 Objecten, 06-03-2023 t/m 21-07-2023, Amstelveenseweg 956-958 Bekijk bericht   

Objecten, Spoorslag 1, 20-02-2023 t/m 31-07-2023 (hans koelmans neemt contact op met de aanvrager), Bekijk bericht   

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Inspraak, Kop Zuidas, Kunst & Cultuur, OV, Parnas, Strawinsky, Verkeer, Voorzieningen, VU(mc), Weekberichten, Zuidasgebieden.