Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 10

Berichten van Zuidas:

*Openbare ruimte rondom Tower Ten bijna klaar                 Van 13 maart t/m 5 mei 2023 ronden we het werk af aan de openbare ruimte rondom WTC Tower Ten. Zo leggen we een verlicht voetpad aan tussen de Strawinksylaan en de Beethovenstraat. In de laatste week is er enige hinder voor autoverkeer.

*Extreme make-over' voor Philips’ nieuwe hoofdkantoor           Van het brutalistische complex aan de Prinses Irenestraat 59 staat slechts het kale karkas nog overeind. Het uit de jaren zeventig stammende gebouw krijgt een grondige renovatie voordat Philips er in 2025 intrekt. Hoe staat het met de bouw?

*TriAX bouwt aan relatie met buren van knooppunt De Nieuwe Meer             Bouwcombinatie TriAX gebruikt de komende tijd om haar buren te leren kennen. Hoe wil TriAX een goede relatie opbouwen met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden nabij knooppunt De Nieuwe Meer? Door ze op te zoeken en in gesprek te gaan.

Opiniestuk in Het Parool over Erotisch centrum nabij RAI: ‘Niemand wil erotisch centrum in de buurt, maar waar mogen sekswerkers dan wél werken?’ Lees meer En: NRC kopte : EMA verzet zich tegen erotisch centrum bij Amsterdams hoofdkantoor vanwege angst voor ‘overlast, drugshandel, dronkenschap en wangedrag’. Maar ook NHnieuws kopte: Bewoners Amsterdam-Zuid fel tegen erotisch centrum: "Het moet er gewoon helemaal niet komen"  Tijdens een bijeenkomst in de RAI gisteravond (7 maart) hebben buurtbewoners zich fel uitgesproken tegen de mogelijke komst van een erotisch centrum in Amsterdam- Bewoners Zuid: ‘Erotisch centrum? Niet in onze achtertuin, maar ook niet in die van iemand anders’ ruim 250 bewoners bezochten de bewonersbijeenkomst in Rai. En: Buurtbewoner en Fietsersbond dienen inspraakreactie in tijdens de bijeenkomst van 7 maart in de RAI. Lees hier Inspraak Frans di 7 maart def.

Mobiliteitsplan Zuidflank wordt toegelicht in een seminar op donderdag 23 maart 2023 en vindt plaats van 15:00 – 17:00 in de Thomaskerk in de Pr. Irenestraat 36.

Nieuws uit B&W  Openbare Orde en Veiligheid: Het college heeft recent besloten (14 februari 2023) om drie plekken aan te wijzen als voorkeurslocatie voor het erotisch centrum. Het zijn, in willekeurige volgorde), Docklandsplot (NDSM-werf Oost in stadsdeel Noord), De Groene Zoom en Europaboulevard (beide in gebied Zuid/RAI). Het college vraagt nu de betreffende stadsdeelbesturen om advies, conform de Verordening op de Stadsdelen.

Ter inzage / inspraak

1 Inspraak beleid vergunningverlening, toezicht en handhaving  T/m 9 april kunt u reageren op het VTH-beleid. Dit beleid gaat over taken op het gebied van vergunningverlening toezicht en handhaving.

2 Geef uw mening over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau 2 tot 4 april kunt u uw mening geven over de onderzoeksopzet naar de mogelijke gevolgen van windmolens op de omgeving.

3 Inspraak welstandsnota en gevelreclame T/m 29 maart kunt u reageren op het ontwerp Wijzigingsbesluit Welstandsnota en de beleidsregel gevelreclame Zuidas.

4 Geef uw mening over windturbines    De gemeenteraad wil met Amsterdammers in gesprek over windturbines. Praat u mee op dinsdagavond 28 maart? Ook een tafeltje? Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Dit kan tot 20 maart 9.00 uur. Tijd: 19.00 – 21.00 uur, Plaats: foyer bij de raadzaal, Stadhuis, Amstel 1.

4 Inspraak Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting  U kunt t/m 27 maart 2023 uw mening geven over het conceptplan Aanpak Volkshuisvesting.

13 maart 19:30 uur vergadering stadsdeel-cie, locatie: Pr Kennedylaan 923 – zaal 1 Noord 1 (1e verdieping)  Let op! Vanwege de verkiezingen Provinciale Staten op 15 maart is de vergadering van 15 maart verplaatst. Bekijk de agenda hier. Met bij o.a. 5e Erotisch Centrum adviesaanvraag en bij afgehandelde moties >>OV-bereikbaarheid van Buitenveldert toereikend ? …nieuwe haltes GPLbusjes zijn ook de Vivaldibuurt en Beethovenlaan/George Gerschwinlaan, het Amsterdamse Bos, Gijsbrecht van Amstelpark en de tramlijnen 5 en 25, nog beter bereikbaar. Lees meer

15 maart 2023 verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen     *De Provinciale Staten vormen het parlement van de provincie en kiezen de leden van de Eerste Kamer. *Het waterschap bepaalt hoe er in het waterschapsgebied wordt omgegaan met water. In Amsterdam hebben we te maken met drie waterschappen. Lees meer

16 maart 2023, vergadering raad13:00, raadzaal met op de agenda bij 13 o.a referendumverzoek HGS. A – 13 Raadsaangelegenheden (7) 00 Voordracht Instemmen met een interpretati Voordracht;  A – 13 Raadsaangelegenheden (7) Advies II Initiatief- en referendumcommissie Bijlage;  A – 13 Raadsaangelegenheden (7) Bekendmakingsbesluit Reglement Initiatief- en  En bij 26 over stadsdeelpanels  A – 26 Democratisering (inclusief Bestuurlijk stelsel) (16) 00 Voordracht St Voordracht; A – 26 Democratisering (inclusief Bestuurlijk stelsel) (16) Leidraad starten Bijlage ;  A – 26 Democratisering (inclusief Bestuurlijk stelsel) (16) Raadsinformatieb Bijlage  A – 26 Democratisering (inclusief Bestuurlijk stelsel) (16) Handboek .

22 maart  9.00 uur  vergadering raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting, Willem Kraanzaal  Bekijk de agenda hier.

22 maart vergadering raadscommissie Ruimtelijke Ordening, 13:30 tot 17:00 uur,  Willem Kraanzaal Op de agenda bij RO punt 5 en 6 erfpachtrechten.

23 maart raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water, 13:30 tot 17:00 uur, Willem Kraanzaal Met op de agenda o.a. Kinderadviesrraad adviseerde de wethouder over het probleem verkeersveiligheid rond scholen. Zorg voor autoluwe gebieden rond scholen: geef verkeerslessen vanaf groep 4 en de ‘stoplicht-tijd’ moet naar boven worden bijgesteld. Lees meer

KUNST & CULTUUR

* Iedere donderdag van 9.00- 16.00 uur Zuidasmarkt op het Gershwinplein

* Om de week op vrijdag 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier.

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam  Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda

14 maart Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, lunchconcert door het Bailmer duo. Het concert begint om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) en duurt een halfuur. Gratis toegang en aanmelden is niet nodig. Meer informatie op de website van de Thomaskerk.

15 maart Rialto VU, Boellelaan 1111. Voor de specials kijk hier. Rialto VU, Sneak Preview. Wo 15 Mar 13:15; Fando y Lis ; 16:45; El Topo , Rialto VU Western; 18:15; Onder het maaiveld; 18:30, A Man Called Otto  Rialto VU Drama-komedie

25 maart 2023, VU Griffioen, De Boelelaan 1111 Amsterdam, Holland Dance Festival: Talent on the Move. Het Holland Dance Festival laat u kennismaken met de spraakmakende danstalenten van Codarts Rotterdam. De virtuoze en veelzijdige dansers geven een aanstekelijke en zeer afwisselende voorstelling. Zaterdag 25 maart vanaf 20.00 uur in de Grote zaal van VU Griffioen. Tickets en meer informatie.

28 maart 2023 12.30 lunchconcert: Soniu Lodia in de Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36.  De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie op de website van de Thomaskerk.

5 april 20.30 in De Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36    Pasen: de Nieuwe Traditie van De Nieuwe Poort legt het je op traditionele én moderne wijze uit. Waarom is het verhaal van Jona in de wallevis óók een Paasverhaal?  De oude verhalen worden door Ruben van Zwieten gekoppeld aan de nieuwe tijden. En je krijgt ook nog eens de highlights mee uit de urenlange Matthäus Passion! Topmusici verzorgen namelijk de muzikale omlijsting van het optreden met aria’s uit de Johannes en Matthäus Passion!

Vanaf januari 2023, expositie Double Dutch op de tweede en derde verdieping in de Nieuwe Rechtbank, Parnassusweg 280. In deze wisseltentoonstelling is werk te zien van fotografe Ansje Visser. In haar werk is zij op zoek naar rust, ruimte, vrijheid, verstilling en sfeer.

T/m 15 april 2023 VU Artscience gallery De Boelelaan 1111 open dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 18.00 met de tentoonstelling SOME BODY. Het is de derde tentoonstelling in VU ART SCIENCE gallery. De grenzen en functies van het lichaam in onze gedigitaliseerde wereld worden onderzocht. Lees meer

Zone2Source presenteert van 26 maart tot 16 april Soil works – When rocks weather, een tentoonstelling van Elena Khurtova, in het Glazen Huis, Amstelpark   Zondag van • 15.00 – 17.00 uur – Workshop voor kinderen en volwassenen door Zone2Source. Finissage 16 april 15:00 – 17:00 met performance en Artist Talk. Lees meer

T/m 2 juni 2023 tentoonstelling Deciphering the Artist’s Mind in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas   Er worden recente aanwinsten van jong en aankomend talent getoond in samenhang met enkele oudere werken uit de ABN AMRO Kunstcollectie. De titel van de nieuwe collectiepresentatie – naar een werk van Berend Strik – staat symbool voor de fascinatie die kunstwerken kunnen oproepen. Met kunstwerken van: Kenneth Aidoo, René Daniëls, Charlotte Dumas, Meschac Gaba, Daan van Golden. Lees meer

AkzoNobel Art space met de tentoonstelling All Eyes, maandag-vrijdag 09.00-18.00, Christian Neefestraat 2, 1077 WW Amsterdam  Lees meer

19 mei t/m 24 september Street Power op ARTZUID 2023        Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé (Amsterdam 1970) is de curator van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2023, die van plaatsvindt op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad. Voor actuele omleidingen GVB kijk hier.

In het weekend van 18 en 19 maart 2023 zijn we tussen de metrosporen op station Amsterdam Zuid in de weer met damwanden. Het ingrijpendste werk is het intrillen en verwijderen van damwandplanken. Omdat we een metrospoor buiten gebruik moeten nemen kunnen de werkzaamheden alleen in het weekend plaatsvinden, op zaterdag van 7.00 tot 21.00 uur en op zondag vanaf 9.00 uur tot 19.00. Op zaterdag na 21.00 uur, op zondag na 19.00 uur en in de nachten voeren we alleen geluidsarme werkzaamheden uit. Lees meer

Vanaf maandag 13 maart t/m vrijdag 5 mei werken we 8 weken lang aan de laatste klussen: er komt een nieuw voetpad langs de Strawinskylaan, de trammachinisten krijgen een perron om in en uit te stappen en we vervangen enkele bovenleidingen en de bovenverlichting rond het kruispunt Strawinksylaan/Beethovenstraat. Er is bijna geen (geluids)hinder te verwachten, alleen in de laatste week zijn er wisselende omleidingen voor het autoverkeer. Voor het OV kijk hier.

Tot begin mei is de lift station RAI naar spoor 3 en 4 buiten dienst. ProRail gaat op dat station de liftinstallatie naar spoor 3 en 4 vervangen. Dit is nodig omdat de levensduur van de liftinstallatie bijna ten einde is. Die perrons blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar via de (rol)trappen. De lift op spoor 1-2 op station Amsterdam RAI is wel gewoon bereikbaar. Lees meer

Tot in mei damwanden aanbrengen bij station Amsterdam Zuid kan geluidsoverlast geven    Bij station Amsterdam Zuid brengen we tot in mei 2023 damwanden en funderingspalen de grond in. Dit om te kunnen bouwen aan de tweede reizigerstunnel en aan de vernieuwing van de huidige Minervapassage. Het werk zorgt af en toe voor hinder. Lees meer

Aanleg Hogelandplein in Kop Zuidas van start begin augustus gereed 2023   De aanleg van het Hogelandplein, in de buurt Kop Zuidas is gestart. Dat geeft uiteraard wat overlast, maar over ongeveer een halfjaar heeft de buurt een gezellig groen buurtplein. Met ruimte voor stromend water.

Augustus 2023: 8 dagen afsluiting A4 en A10 Zuid      Van zaterdagavond 5 tot maandagochtend 14 augustus 2023 zijn de A4 en A10 Zuid dicht van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. In deze periode zullen er wederom grote stappen gezet worden voor de realisatie van de nieuwe stationspassage, de zg. Brittenpassage. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid verwijderen we tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor om twee dakdelen op zijn plaats te schuiven. Lees meer

Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Van 26 september 2022 t/m april 2023 rijdt autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein via een omleiding. Richting Diepenbrockstraat rijden auto's door de Wielingenstraat over een tijdelijke rijbaan. Vanaf 20 februari starten we bij de brug ter hoogte van de Herman Heijermansweg met de aanleg van de nieuwe bestrating, en werken zo naar de Scheldestraat toe.

 

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Verleende omgevingsvergunning reguliere procedure (kap)

*Prinses Marijkestraat 15 1077XA Amsterdam, kappen lijsterbes, staande in voortuin Bekijk bericht ;  

*Jaagpad 2 1059BN Amsterdam, snoeien van twee keer gewone es en één zilveresdoorn, staande in openbare ruimte Jaagpad 50 Bekijk bericht 

Beslistermijn verlengd: Burgerweeshuispad 401, Amsterdam – het bouwen in afwijking van de verleende vergunning (zaak 9040002) voor het kantorencomplex Tripolis Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning: Barbara Strozzilaan 251, Amsterdam – het vervangen van twee reclames Bekijk bericht  

APV:  TVM/ IJsbaanpad 78 t/m 80/ 20-03-2023, Bekijk bericht   

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Inspraak, Kunst & Cultuur, Noordzone, OV, Verkeer, Voorzieningen.