Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Beeldenreeks bij RAI van Quillaume Bijl

Uit de bijlage bij de persuitnodiging:

Feestelijke onthulling beelden Europaplein: Bij de herinrichting van het Europaplein is een nieuwe muur ontworpen rondom het terrein van Amsterdam RAI. Deze muur heeft als functie twee aangrenzende polders, die op verschillende niveaus liggen, met elkaar te verbinden. In het ontwerp is gezocht naar een vertaling voor de rand, zowel naar traditionele als hedendaagse oplossingen. De rand heeft een duidelijke link met de Amsterdamse School architect Kramer, maar niet in traditionele zin. Omdat de beursgebouwen een robuuste uitstraling hebben, is het belangrijk dat de rand ook een krachtige verschijning wordt. In het ontwerp van het Europaplein krijgt iedere ingang dezelfde opbouw met krachtige ornamenten naar voorbeeld van Kramers bruggen.

Feestelijke Beeldenreeks: Guillaume Bijl heeft voor de muureinden zes sculpturen (geschilderd aluminium) gemaakt: een reus en reuzin, twee illusionisten en twee steltlopers. Betonnen sokkels maken deel uit van het werk. In de beeldenreeks zijn enkele typisch Hollandse referentie-elementen verwerkt, zoals de 17e eeuwse kledij van de reuzen en de Hollandse meisjes in volkskledij. Bij drie ingangen van het Europaplein wordt links en rechts een sculptuur geplaatst. De beelden variëren in hoogte van 4,5 tot 7,5 meter (inclusief muur en betonnen sokkel).

Guillaume Bijl: ‘Ik wil met deze beelden een frivole atmosfeer creëren. Door deze fel gekleurde sculpturen op een sokkel te plaatsen, ontstaat een monumentaal introductiebeeld. Dit is noodzakelijk in contrast met het monotone achtergrondbeeld van de sterk afgelijnde RAI en omgeving.’

Guillaume Bijl: Guillaume Bijl (Antwerpen, 1946) is internationaal een gerespecteerd kunstenaar. Zijn werk geeft op humoristische wijze bespiegelingen op thema’s uit ons dagelijks bestaan. Guillaume Bijl is vooral bekend geworden met zijn realistische transformatie-installaties van kunstruimten in de jaren 80 en 90. Kunstruimten werden bijvoorbeeld omgebouwd tot supermarkten, ziekenhuizen of atoomschuilkelders. Zijn situatie-installaties, de ‘Sorry’-werken, zijn kunstzinnige, eigentijdse composities en persiflages op bijvoorbeeld het cultuurtoerisme. Van 31 mei tot 12 juli is in Galerie Lumen Travo in Amsterdam de tentoonstelling ‘Composities’ van Guillaume Bijl te zien.

Financiers: Gemeente Amsterdam Dienst Zuidas, Stichting Kunst en Openbare Ruimte,Amsterdam RAI.

Uitvoerders: Till-Martin Köster, Wuppertal, Duitsland en Bronsgieterij Stijlaart, Tiel, Nederland

Op Youtube vertelt de kunstenaar over zijn opdracht. http://www.youtube.com/watch?v=JxmafZCvk-U

Lees verder over: Organisatie, RAI.