Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Bus 62 krijgt een andere route

bus 62Per 14 december 2014 gaat de nieuwe dienstregeling van het Gemeente Vervoer Bedrijf in. Dit betekent voor de bewoners van Buitenveldert een verandering van de route van bus 62. Deze bus met de naam ontsluitingsbuis slingert zich nu door Buitenveldert en doet verschillende bestemmingen aan, maar niet Station Zuid.

Wat verandert er?

Vanaf het Amstelstation blijft de oude route gehandhaafd tot en met de halte voor het Novotel op de Europaboulevard, dus de haltes Europaplein en Station RAI blijven bestaan. Vervolgens rijdt de bus rechtdoor over de Europaboulevard. Er komt een nieuwe halte Amstelpark ter hoogte van de ingang van het Amstelpark, dus net voorbij de A.J. Ernststraat. De volgende halte is Nieuw Herlaer voor de Buitenhof, daarna gaat hij de van Boshuizenstraat in, heeft daar een halte die van Heenvlietlaan heet en slaat rechtsaf de van Leijenberghlaan in. De net verwijderde halte bij de Kastelenstraat wordt weer opnieuw geplaatst. Daarna rijdt de bus rechtdoor naar de halte bij het Gelderlandplein en dan weer rechtdoor. Volgende halte is bij Hogewerf en daarna op de Strawinskylaan voor station Zuid. Daar zijn veel overstapmogelijkheden, zoals lijn 5, bus 15, Connexxionbussen 176 en 199 en natuurlijk ook in het station de metro’s 50 en 51 en de trein. De bus vervolgt zijn route naar de Buitenveldertselaan en stopt om de hoek van de De Boelelaan bij de VU. De volgende halte is dan het VUmc, waarna de huidige route weer gewoon verder gaat. De bus gaat dus niet meer over de van Nijenrodeweg, Amstelveenseweg en van der Boechorststraat.

Het voordeel van deze routewijziging is dat bewoners van Buitenveldert-Oost niet meer door heel Buitenveldert moeten reizen als ze bij voorbeeld naar het VUmc willen gaan. Ook de bereikbaarheid per bus van Station Zuid is voor de meeste bewoners een voordeel.
Bewoners die ten Westen wonen van de van Leijenberghlaan en naar het Gelderlandplein willen reizen, kunnen óf de nieuwe halte op de van Leijenberghlaan kiezen óf als ze verder weg wonen bus 199 die over de Buitenveldertselaan naar het Gelderlandplein rijdt. Als bewoners dichter bij de Amstelveenseweg wonen, kunnen ze daar met een Connexxionbus naar het VUmc reizen. Er zijn veel alternatieven op te stellen, afhankelijk van waar mensen wonen. Volgens het Gemeente Vervoersbedrijf werd het nu opgeheven deel van de route maar door heel weinig passagiers gebruikt.
Het Gemeente Vervoerbedrijf heeft laten weten dat deze regeling definitief is. Het blijft behelpen met het openbaar vervoer in Buitenveldert, zowel met de route als met de frequentie. Wat dat betreft zijn de bewoners rond de Buitenveldertselaan veruit het beste af. Een schrale troost is dat de halte op de hoek van de Buitenveldertselaan en de A.J. Ernststraat van lijn 5 en 51 in 2015 niet wordt opgeheven.

 

Cisca Griffioen, voorzitter BPZ

artikel geplaatst in de Wijkkrant WOC Buitenveldert van  november

Lees verder over: OV, Publicaties.