Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Cultuur en natuur op Zuidas (wijkkrantartikel dec.)

Eind oktober en het eerste weekend van november stonden in het teken van een paar belangrijke ontwikkelingen in Zuidas. 30 oktober werd het centrum voor beeldvormende technieken van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, meestal in het Engels Imaging Centre genoemd, officieel geopend. Om de ingebruikname soepel te laten verlopen waren geleidelijk al steeds meer verrichtingen aan patiënten in dit centrum uitgevoerd. Daarna volgde het spectaculaire weekend van 1 november, waarin een deel van het dak van de toekomstige Brittenpassage op zijn plaats werd geschoven. Het begin van de schuifoperatie was vrijdagavond om middernacht gepland, maar door verschillende factoren werd het steeds later en begon deze uiteindelijk zaterdagochtend om 10.00 uur. Jammer voor de geïnteresseerde bewoners die ’s nachts om 1 uur op het ten dele afgebroken perron 2 van Station Zuid stonden, maar het proces kon thuis ook via de webcam gevolgd worden.
Nu is het weer afwachten hoe de toekomst van het Zuidasdok eruit zal zien. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft Minister van Staat Sybilla Dekker gevraagd het onderzoek te doen naar “nut en noodzaak” van het DOK en daarover vóór 1 april 2020 rapport uit te brengen.
Dit betekent overigens geen stilstand in de bouwactiviteiten. Het gebied ten zuiden van de A10 wordt in Zuidaskringen de Zuidzone genoemd. Daar wordt volop gewerkt aan een aantal gebouwen zoals de Valley en ook aan de structuur van de wegen. In dit gebied komen ook culturele voorzieningen zoals Rialto en De Griffioen in het gebouw NU.VU aan de De Boelelaan en een moderne versie van de bibliotheek OBA.next. Deze beide voorzieningen liggen in het Kenniskwartier, dat zijn naam ontleent aan de aanwezigheid van de Vrije Universiteit. En misschien komt er ook ooit een bioscoop.
In de zomer is er aan bewoners van Zuidas en omgeving de mogelijkheid geboden om ideeën in te dienen voor meer groen. Daaruit zijn enkele voorstellen geselecteerd om uitgevoerd te worden.
Al deze ontwikkelingen worden toegelicht op de thema-avond van het bewonersplatform Zuidas.
Datum: 3 december 2019; tijdstip 19.30-21.30 uur
Locatie: Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112, kleine theaterzaal. Aanmelden via mail: bpz@wocbuitenveldert.nl of telefonisch: 020-6449936

Cisca Griffioen

 

wijkkrantartikel december 2019

Lees verder over: Groen, Water & Lucht, Kunst & Cultuur, Mahler, Publicaties, Ravel, Thema-avonden, VU(mc).