Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

De banken van Zuidas (wijkkrantart. jan. 2021)

Banken wilden graag beeldbepalend zijn voor Zuidas. Dat zien we vooral bij ABNAMRO dat het hoogste gebouw van Zuidas moest blijven en bij ING dat de glazen schoen die nu Infinity heet, van verre zichtbaar wilde laten zijn. Inmiddels is ING al een paar jaar geleden vertrokken naar Zuidoost en heeft zowel het glazen gebouw aan Zuidas als het antroposofisch gebouwde hoofdkantoor in Zuidoost verruild voor een gewoon kantoorpand.
ABNAMRO wilde in de jaren negentig van de vorige eeuw het nieuwe hoofdkantoor niet vestigen langs de IJ-oevers, waar de gemeente Amsterdam toen mee bezig was. De bank koos toen voor Zuidas en was daarmee een van de eerste gebouwen van deze nieuwe wijk. De eerste paal ging op 26 juni 1996 de grond in. Het behoort met een hoogte van 105 m en 24 verdiepingen tot de 10 hoogste gebouwen van de stad. Het gebouw werd ontworpen door architect Henry N. Cobb en in 1999 opgeleverd. In 2007 werd ABN AMRO overgenomen door een consortium van drie buitenlandse banken, waarna het Belgische Fortis het Nederlandse deel van ABNAMRO in handen kreeg en ook het hoofdkantoor. Maar anderhalf jaar later bleek de overname niet afdoende om de problemen op te lossen en nam de Nederlandse Staat ABNAMRO over. Er is nu nog een deel in handen van de staat.
Toen het weer wat beter ging en ABNAMRO behoefte kreeg aan extra ruimte werd CIRCL gebouwd. In eerste instantie zou dit een gewone uitbreiding betreffen, maar op een laat moment kwam de bank tot inkeer en vroeg Pi de Bruijn om een ontwerp te maken voor een duurzaam gebouw met een circulaire economie. Dat is er gekomen en op 5 september 2017 vond de opening van deze geweldige aanwinst van Zuidas plaats. We zullen hopen dat dit gebouw in stand kan blijven met alle bestemmingen die het nu al heeft.
Nu kwam opeens het bericht dat ABNAMRO ook naar Zuidoost gaat verkassen en het hoofdkantoor in 2021 gaat verkopen. Het is de bedoeling dat het kantoor in Zuidoost wordt gerenoveerd en in 2025 de meeste werknemers kan opvangen. Tot die tijd wil ABNAMRO het hoofdkantoor huren van de nieuwe eigenaar en daarna nog een klein deel behouden voor een beperkt aantal werknemers. De status van Zuidas is nog steeds hoger dan die van Zuidoost. Dus dat worden spannende jaren.
Inmiddels heeft de Centrale Australische bank voor Europa een vestiging op Zuidas gekocht aan de Mahlerlaan. Daar komen eerst 25 en tegen de zomer 50 werknemers, maar voor deze bank is Zuidas belangrijk als Europees hoofdkantoor na de Brexit.
Minder in het oog springend zijn de Binckbank aan de Barbara Strozzilaan, dus vlak bij de RAI, de Royal Bank of Scotland aan de Claude Debussylaan en de Royal Bank of Canada in het WTC aan het Zuidplein.
Alles bij elkaar is de financiële sector ruim vertegenwoordigd op Zuidas, maar de tijd voor indrukwekkende hoofdkantoren is voorbij.

Cisca Griffioen

wijkkrantartikel jan. 2021

 

Lees verder over: Algemeen, Mahler, Publicaties, Vivaldi.