Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Dokloos Topwinkelen

DOKLOOS TOPWINKELEN                                                                                  

U had het al gemerkt, de P.C. Hooft is dringend aan uitbreiding toe en waar anders dan in Zuidas moet de verlengde P.C. Hooft komen? De Zuidas met zijn topwoningen en belangrijke, bekende bedrijven zoals de voormalige IJsland bank, waar de provincie haar geld voor Zuidas stortte. Op de huidige parkeervlakte aan de Oostzijde van de Beethovenstraat moeten topwinkels komen. Onafhankelijk van de verplaatsing van de AFC sportvelden kunnen deze snel gebouwd worden. Het vorige plan voorzag in een overdekt winkelgebied, heel eigentijds beweerde de gemeente. In januari mochten omwonenden en anderen inspreken over het concept uitvoeringsplan. Het binnengebied bleek verdwenen en de winkels komen nu langs de Beethovenstraat en in de doodlopende verlengde Mahlerlaan, volgens de blijkbaar snel veranderende nieuwste mode. De AFC sportvelden kunnen voor een deel pas verplaatst worden na de komst van het Dok.
De definitieve beslissing over de aanleg van het Dok is echter nog steeds niet genomen.
Op de hoek Beethovenstraat en A10 komen boven de winkels woningen, dus naast de huidige A10. Zonder tunnel voor de A10 is volgens de gemeente wonen in Zuidas nauwelijks mogelijk. Maar de woningen worden wèl gebouwd, eventueel met al dan niet tijdelijke geluidsschermen langs de A10. Moeten we de andere argumenten voor een A10 tunnel nog wel geloven? Voor het bankgebouw aan de overzijde in de Beethovenstraat is een winkelblok gepland. Ook de plannenmakers zijn tot het inzicht gekomen, dat niet alle Zuidas wanden geslaagd genoemd kunnen worden. Mogen we spoedig eenzelfde plan voor de andere zijde van de bank aan het winderige Mahlerplein tegemoet zien, zodat daar ook een voorbouw voor de massieve matglazen Westwand tot stand komt? Ook de WTC ingang aan de Beethovenstraat kan beter en hoe wordt de Beethovenstraat tussen de De Boelelaan en de Mahlerlaan?
Zuidas wordt aangeprezen als een top openbaar vervoer plek, maar ook de gemeente geeft toe dat meeste bezoekers van topwinkels per auto komen. Waarom dan toch kiezen voor een plek vlak bij station Zuid?
Topwinkels moeten zich onderscheiden van de bestaande winkels in de Beethovenstraat of op het Gelderlandplein. Wat te doen als blijkt dat de vraag naar een verlengde P.C. Hooft overschat is? Op dit moment een onbespreekbare variant. Topwinkels in Zuidas, daar heb je zo’n miljarden kostend Dok blijkbaar ook niet voor nodig.

Lees verder over: Publicaties.