Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Goede voornemens, ook in Zuidas (wijkkrantartikel)

Nu 2018 alweer met rasse schreden nadert komt natuurlijk ook de gebruikelijke vraag op: maken we goede voornemens of zijn we er vast van overtuigd dat het geen zin heeft en we ze toch niet uitvoeren? Dat laatste geldt zeker voor moeilijk bereikbare doelen. Maar hoe concreter en vastomlijnder het voornemen is, des te meer kans op slagen.
We moeten allemaal meer bewegen en fietsen wordt het meest genoemd om ons daartoe aan te zetten. Inmiddels zijn er meer fietsen in Amsterdam dan bewoners en zien we ons dagelijks geconfronteerd met de gevolgen daarvan: overvolle fietspaden en enorme hoeveelheden fietsen in de buurt van stations. Zowel Station RAI als Station Zuid worden omgeven door fietsenrekken. Bij Station Zuid zijn er al 2 fietsparkeergarages: een op het Mahlerplein en een op het Zuidplein. Van beide wordt intensief gebruik gemaakt en de capaciteit is vaak onvoldoende. Dus moest er, mede in verband met de aanleg van het DOK, een extra oplossing gevonden worden voor de fietsen aan de Noordzijde, aan de kant van de Minervalaan. Daar bevond zich een vijfhoekig grasveld, dat kortweg de Vijfhoek genoemd werd. Inmiddels hebben we kunnen zien dat er heel intensief gebouwd werd en wordt aan de derde ondergrondse fietsparkeergarage. Die zal Strawinsky garage gaan heten en  plaats bieden aan 3500 fietsen. Daarna wordt het maaiveld opnieuw ingericht en dat belooft heel mooi te worden. Deze combinatie van een ondergrondse fietsparkeergarage en een prachtig opnieuw ingericht maaiveld is tot stand gekomen door de onvermoeibare inzet van een paar bewoners die er in slaagden de Zuidasorganisatie te overtuigen dat deze oplossing voor iedereen grote voordelen biedt. Bijna een schoolvoorbeeld hoe bewoners met visie en het aanvoeren van argumenten en alternatieve mogelijkheden er in kunnen slagen wijzigingen in de bouwplannen tot stand te brengen.
Maar voordat het allemaal klaar is kunnen we een goed voornemen om meer te fietsen in praktijk  brengen door een kijkje te nemen in de ondergrondse fietsparkeergarage in aanbouw. Dat is een unieke mogelijkheid en voorlopig ook wel de laatste, want ruimte voor nog zo’n garage is er niet. En ook als u niet fietst, maar loopt, is dit een bijzondere kans om het bouwproces van dichtbij te volgen.
Hoe kunt u dat doen? Aannemer Van Boekel Bouw en Infra organiseert aan het einde van de middag rondleidingen voor geïnteresseerden. Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen mee. U moet wel goed ter been zijn en stevige schoenen of laarzen aantrekken. Ter plaatse krijgt u een oranje hesje voor de veiligheid. De rondleiding duurt een uur. Na afloop kunt u nog naar het Zuidas Informatiecentrum op het Zuidplein om bij de maquette de ontwikkelingen in Zuidas te bekijken. Om het niet bij een voornemen te laten maar ook echt iets te doen, kunt u zich aanmelden voor de rondleiding via een e-mail naar Vijfhoek@VanBoekel.com onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Per e-mail wordt een bevestiging gestuurd en nadere informatie over de datum.
Het bewonersplatform Zuidas bestaat volgend jaar 20 jaar en zal ook in dat jaar blijven werken aan de belangen van bewoners in en om Zuidas. Een actief en gezond 2018 voor allen! www.bewonersplatformzuidas.nl

Cisca Griffioen

wijkkrantartikel dec. 2017

Lees verder over: Publicaties, Strawinsky, Voorzieningen.