Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Groen wandelen in Zuidas

Sommige mensen blijken te denken dat Zuidas uitsluitend uit grote gebouwen bestaat en dat je voor enig groen moet uitwijken naar de omliggende parken of het Amsterdamse Bos. Dat heeft een aantal leden van het bewonersplatform Zuidas geïnspireerd om samen met medewerkers van Zuidas groene wandelroutes  samen te stellen. De eerste wandelingen met enige toelichting hebben plaats gevonden op 6 augustus 2018. De deelnemers waren heel enthousiast, ondanks de intense zomerhitte. De achterliggende gedachte is dat bewoners van Zuidas of omgeving dan wel bezoekers of mensen die op Zuidas werken zelf hun weg willen en kunnen vinden. Daarom staat op de website van Zuidas een flyer die u hier kunt downloaden. De flyer bestaat uit een centraal kaartje met 16 nummers, die in de pagina’s eromheen kort worden toegelicht. Daardoor kan iedereen zelf kiezen voor een korte of langere wandeling.  Als er behoefte bestaat aan geprinte exemplaren kunnen wij dat regelen. 

Wat maakt wandelen op Zuidas bijzonder? Zuidas is nog steeds sterk in ontwikkeling en er wordt intensief gebouwd. Volgend jaar start de aanleg van het DOK, waarvoor nu al veel groen gekapt wordt.  Maar er zijn ook positieve punten.  Sommige stukken zijn klaar, terwijl aan andere delen nog hard gewerkt wordt. Dus regelmatig door Zuidas wandelen biedt steeds nieuwe inzichten. De hele wijk is en wordt in hoog tempo ontwikkeld en gelukkig kunnen bewoners ook ideeën aandragen voor de invulling van bepaalde stukken. Dat is bij voorbeeld het geval voor de drie stukjes gras tussen de gebouwen  van de Gershwinlaan tot aan de Boelegracht. Daar staan grote vraagtekens. In het najaar wordt bekend gemaakt wat er vanuit de ingediende voorstellen gerealiseerd zal worden. Worden het postzegelparkjes, kinderspeelplaatsen of blijft het gewoon grasveld?  Het is op die plaatsen ook leuk om naar de Boelegracht te lopen. Die wordt snel afgemaakt en aan de overkant wordt een groene oever aangelegd. Er zijn stenen treden naar het water. Apart moet genoemd worden de startplaats van de wandelingen: CIRCL. Voor dit paviljoen van ABNBAMRO werd nog tijdens de bouw omgeschakeld naar een circulaire economie met gebruik van oud hout, meubels uit oude kantoorpanden, spijkerbroeken voor de geluidsisolatie en een verantwoorde keuken. Aan de achterkant van dit gebouw ligt een mooie tuin met overal zitplaatsen en een fontein. Maar loop vooral de trap op naar boven naar de fraaie daktuin, waarvan u een leuk uitzicht heeft op het plein en de mensen beneden. Het Mahlerplein zelf is een paar jaren geleden ingrijpend aangepast met een zigzagroute over het midden en groene plekken. Een bijzondere vermelding verdient ook de Stadstuin aan het Beethovenplein achter de drie gebouwen. Deze blijft bestaan als er woningen gebouwd worden op het nabij gelegen gras. Let ook de komende maanden op de inrichting van het maaiveld op de Vijfhoek en de afwerking van het gebouw van de Goede Doelen Loterijen.
Kortom, er is veel te zien en ook groen te beleven op Zuidas. Als er behoefte blijkt te bestaan aan meer wandelingen met begeleiding zullen we dat graag organiseren. Meld u bij bpz@wocbuitenveldert.nl.

 

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Beethoven, Fred. Roeskestraat, Gershwin, Groen, Water & Lucht, Kop Zuidas, Publicaties, Strawinsky, VU(mc), Zuidasgebieden.