Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Helpt de Noord/Zuidlijn U?

Inmiddels rijdt de Noord-Zuidlijn alweer ruim 2 maanden en het lijkt zonder veel kinderziektes te gaan. In deze metro merk je hoe klein Amsterdam eigenlijk is. In een mum van tijd zoef je van Noord naar Zuid en passeert daarbij de fraai uitgevoerde stations. Merkwaardig is dat wel aangegeven kan worden dat de metro elke 6 minuten rijdt, maar niet de exacte tijd. Dat kan wel bij de oudere metro’s. Dat zou in het najaar alsnog goed komen. Voor onze buurten zijn Station Zuid en Europaplein het dichtst bij. Maar als je niet op loopafstand van deze stations woont of werkt heb je ander Openbaar Vervoer nodig of een fiets. En datzelfde geldt natuurlijk voor de bestemming in de stad.

Tegelijk met het gaan rijden van de metro heeft het GVB vooral het tramlijnennet ingrijpend veranderd. Er zijn trajecten veranderd, zoals voor lijn 5 die bij het Leidseplein afslaat naar de Westergasfabriek. Er zijn trams verdwenen, zoals lijn 9 en 10 en nieuwe ingevoerd zoals lijn 11 en 19. Al deze veranderingen vergen wel wat studie als je met het Openbaar Vervoer in de stad wilt reizen. De veranderingen in de buslijnen zijn minder, maar ook daarbij moet je goed opletten.

Voor onze omgeving lijkt het in eerste instantie wel mee te vallen. Maar het komende jaar gaat er veel gebeuren. Lijn 4 wordt vanaf het Victorieplein omgeleid naar het Amstelstation, gaat dus niet naar Station RAI en het Drentepark. Dat is tijdelijk, maar wat is tijdelijk als dit duurt van oktober 2018 tot juli 2019? En dit is voor werkzaamheden aan de rails. Lijn 51 wordt in maart 2019 opgeheven. In afwachting van de nieuwe regiotram komt er 2 jaar een forensen bus naar Zuid met een halte bij De Boelelaan. Niet meer haltes in Buitenveldert. Is dit ons fijnmazig openbaar vervoer? Lijn 5 zal in het voorjaar van 2019 een aantal weekenden niet rijden en in de zomer van 2019 krijgt deze tram liefst 6 weken zomervakantie. Bus 62 blijft wel rijden, maar als je daar  s’avonds of in het weekend een half uur op moet wachten, is dit geen aantrekkelijke mogelijkheid.

Het bewonersplatform Zuidas organiseert  een thema-avond over dit onderwerp. Datum: donderdag 4 oktober, Tijd: 19.30-21.30 uur, Plaats: Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112, Sprekers van GVB en ROVER.  Aanmelden via bpz@wocbuitenveldert.nl

Cisca Griffioen

wijkkrantartikel oktober 2018

Lees verder over: Agenda, OV, Publicaties, Thema-avonden.