Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Hoe lossen we parkeeroverlast op?

Sinds vorig jaar is in heel Buitenveldert betaald parkeren ingevoerd. Tot grote opluchting van bewoners die tot dan toe een gratis parkeergebied voor hun huis hadden en dagelijks geconfronteerd werden met parkeerders van elders. Dat waren medewerkers en bezoekers van kantoren op Zuidas, medewerkers en bezoekers van VU en VUmc, maar ook bewoners van de Rivierenbuurt, dagjesmensen en vakantiegangers. Maar de problemen zijn nog niet opgelost. Met name de strook achter de De Boelelaan en in de omgeving van VU en VUmc tot en met de Amstelveenseweg staat op alle werkdagen stampvol. Veel bewoners klagen dat ze nadat weg zijn geweest hun auto niet meer kwijt kunnen en voor hun bezoekers is het ook bijna onmogelijk een plaatsje in de buurt te vinden. Het Stadsdeelbestuur kent dit probleem en wil graag oplossingen vinden, terwijl de Centrale Stad in de persoon van wethouder van Poelgeest gewoon zegt dat dit probleem niet bestaat. U hebt dat in het Parool van 23 november 2012 kunnen lezen, wat natuurlijk uitnodigde tot een ingezonden brief van onze kant.

Wie parkeren in de straten en waarom?
De kantoren van Zuidas, de VU en het VUmc voeren een terughoudend beleid met betrekking tot het verlenen van parkeerplaatsen aan hun personeel. Dat is op zich prijzenswaardig, omdat ruime parkeervoorzieningen mensen in de verleiding brengt om met de auto naar het werk te reizen in plaats van met fiets en openbaar vervoer. Maar niet iedereen kiest voor de verstandigste weg en velen hebben argumenten om toch met de auto te komen. Zij kiezen dan zo mogelijk voor gratis parkeren, zoals in het Amsterdamse Bos en anders voor een zo laag mogelijk tarief. Dan is de keuze gauw gemaakt: op straat parkeren is aanzienlijk goedkoper dan in de parkeergarages. Er is ook nog een aantal parkeervergunningen in gebruik die aan Zuidasmedewerkers zijn verleend, maar dat zijn er maar weinig. Hopelijk heeft geen van de bewoners zich laten verleiden om een bezoekersvergunning voor iemand anders aan te vragen.
Naast de medewerkers zijn er ook bezoekers. Zij zouden gebruik moeten maken van de parkeergarages, maar er zijn automobilisten die niet durven parkeren in een parkeergarage en ook voor bezoekers geldt het prijsprincipe: op straat proberen tegen een lager tarief.

Hoe maken we oneigenlijk op straat parkeren onaantrekkelijk?
Een voor de hand liggende oplossing zou kunnen zijn de tarieven op straat gelijk te maken aan die in de garages. Het verschil is erg groot: € 1,40 per uur op straat tot wel € 6, – per uur in sommige garages. Voor bewoners is verhoging van het straattarief niet aantrekkelijk; hun bezoek komt dan niet meer even langs. Het moet slimmer kunnen!

Het bewonersplatform organiseert samen met de commissie ruimtelijke ordening van het Wijkontmoetingscentrum hiervoor een thema-avond waarop bewoners worden uitgenodigd mee te denken aan slimme oplossingen.

Datum: donderdagavond 7 maart van 19.30-21.30 uur
Plaats: Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112
Titel: Parkeeroverlast van VU, VUmc of Zuidas? Oplossingen gevraagd!
Cisca Griffioen, voorzitter van het bewonersplatform Zuidas, zal een presentatie verzorgen over het probleem en een aanzet geven tot mogelijke oplossingen.

Lees verder over: Voorzieningen, VU(mc).