Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Iconen op Zuidas voor de toeristen? wijkkrantartikel nov

In opdracht van burgemeester Halsema heeft hoogleraar  Planologie aan de Universiteit van Amsterdam Zef Hemel een toekomstvisie voor Amsterdam ontworpen. De visie gaat uit van een verminderde belasting van de binnenstad door toeristen door bij voorbeeld gebruik te maken van de grachten voor transport van afval en materialen, zodat het water niet alleen voor de rondvaartboten  is. Bovendien worden daardoor de kwetsbaar gebleken kades en bruggen ontzien. De rode loper loopt nu van het Centraal Station naar het Museumplein. Hemel stelt voor deze toeristische route te verlengen naar Zuidas. En ook rekening houdend met de bouw van het nieuwe Station Zuid toeristen die met de HSL of van Schiphol komen enige tijd vast te houden op Zuidas.
In de visies voor Zuidas wordt deze wijk al jaren beschouwd als een tweede centrum voor Amsterdam. Tot nu toe is daar niet veel van terecht gekomen. Er zijn wel architectuurwandelingen om de glazen kantoorpaleizen te bezichtigen, maar er is niet een duidelijke trekpleister. Enkele jaren geleden hadden we nog Expo aan de Gustav Mahlerlaan, dat met fraaie tentoonstellingen veel bezoekers trok. Maar de organisatie kon het niet bolwerken en nu is het een sportcentrum geworden. Ook de jarenlange pogingen en zelfs plannen om een museum te vestigen op het gebied Beethoven hebben de haalbaarheidsonderzoeken niet overleefd. CIRCL werkt samen met Pakhuis de Zwijger, maar dat is niet voldoende voor de toeristenstromen.
Tijden veranderen en de visie van Hemel is gericht op de toekomst. In zijn plan komen er attracties naar Zuidas die Amsterdam nog niet of onvoldoende heeft. Een van de plannen is een dependance van de Keukenhof. Dit jaar heeft de Keukenhof wegens teveel bezoekers de poorten af en toe moeten sluiten. Dus een overdekte Keukenhof die het hele jaar toegankelijk is? De naam van het Amstelpark werd hierbij genoemd. Maar we hebben natuurlijk een prachtige Botanische tuin. En een Casino bij de RAI naast het congrescentrum? En de verwachting dat attracties uit de binnenstad zouden willen verhuizen of een dependance vestigen als er een begin gemaakt is? Hierbij wordt bij voorbeeld gedacht aan Madame Tussauds.
Op dit moment is er voor Amsterdammers, laat staan voor toeristen, nauwelijks een reden om naar Zuidas te gaan. De groene tuinen en parken in de omgeving zijn al opgenomen in onze groene wandeling. Velen hopen dat het nieuwe gebouw van de VU dat volgend jaar september eindelijk open gaat zal zorgen voor de noodzakelijke levendigheid in avonden en weekenden door de vestiging van Rialto en de verhuizing van het cultuurcentrum Griffioen uit Amstelveen. De verbouwing van het Station gaat nog wel een flink aantal jaren duren. Hotels zijn er wel genoeg. Maar om toeristen te trekken zijn echte iconen nodig. Of de plannen van Hemel daartoe toereikend zijn zal de toekomst moeten leren.

Cisca Griffioen

wijkkrantartikel november 2019

 

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Beethoven, Kunst & Cultuur, Organisatie, Publicaties, RAI, VU(mc), Zuidasgebieden.