Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Kop Zuidas in wording 2021

februari 2021  Bericht Zuidas: Bekijk het Hogelandplein in Kop Zuidas   De buurt Kop Zuidas krijgt een gezellig plein: het Hogelandplein. Het voorlopig ontwerp is nu klaar. We hebben er een filmpje van gemaakt.
U kunt t/m 5 maart 2021 uw reactie op het ontwerp direct onder het artikel plaatsen. Daarnaast is er een telefonisch spreekuur waar u kunt zeggen wat u ervan vindt en uw vragen kunt stellen. woensdag 24 februari 2021 tussen 15.00 en 17.00 uur bereikbaar via 0800 – 5065. Lees meer, bekijk en reageer

In de raadscommisie RO van 13 januari 2021 stond Kop Zuidas op de agenda bij TKN 15 TKN 15 – Zuidas en Marineterrein (19) 00 Commissie RO Voordracht 53.65KB Voordracht; TKN 15 – Zuidas en Marineterrein (19) 20201211_Brief CIE inzake Maatschappelijke voorzieningen in Zuidas.pdf 59.86KB Document; TKN 15 – Zuidas en Marineterrein (19) Bijlage Overzicht Maatschappelije Voorzieningen Zuidas_DEF.pdf. Voor het bekijken van meer documenten ga naar de agenda.

2 december 2020 19:30 uur vergadering van de stadsdeelcommissie Zuid- digitaal. Met op de agenda adviesaanvragen o.a. voorontwerpbestemmingsplan Kop Zuidas 1e herziening. Bekijk de bijbehorende documenten en het inspreken door drie bewoners hier.

24 november 2020 virtuele infobijeenkomst 1e herziening voorontwerpbestemmingsplan.

juli 2020  Bericht Zuidas: woongebouw SUD kop zuidas klaar        In juni 2018 startte de bouw van 45 luxe koopappartementen in Kop Zuidas. Inmiddels wordt het gebouw in fases overgedragen aan de bewoners. Jelle de Groot van ontwikkelaar COD: ‘Het zit er bijna op voor ons.’ Lees meer

Het woonzorggebouw Zuidoever is opgeleverd. In het gebouw zijn 53 huurappartementen gerealiseerd voor een particulier woon-service-zorgconcept, waarin wonen, welzijn en zorg voor ouderen met een zorgvraag centraal staan. De inhuizing van de nieuwe bewoners is inmiddels gestart. Ook het appartementengebouw SUD – naast Zuidoever – is zo goed als klaar. Vanaf juli zullen de 43 appartementen gefaseerd betrokken worden. De ruimtes op de begane grond – waarin onder andere horeca is voorzien – worden later dit jaar in gebruik genomen.

Stand van zaken Oldschool In de plannen voor de ontwikkeling van het gebied Kop Zuidas moet het gebouw Oldschool plaatsmaken voor de geplande bebouwing. Oldschool zou in 2019 afgebroken worden, maar door Erfgoedvereniging Heemschut is een monumentenstatus voor het gebouw aangevraagd. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in november 2019 besloten Oldschool niet als monument aan te wijzen, maar het belang van woningbouw op deze plek zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het gebouw. Inmiddels heeft de erfgoedvereniging beroep aangetekend tegen dit besluit. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank een uitspraak doet in deze zaak. Tot die tijd blijft het gebouw staan en wordt het gebruikt door tijdelijke huurders. Verplaatsen groen dak Oldschool  Op het dak van Oldschool ligt één van de oudste groene daken van Nederland. Dit zogenaamde polderdak is in 2013 aangelegd op initiatief van de Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas, Waternet en de Dakdokters. Zodra er duidelijkheid is over de toekomst van Oldschool zal het dak moeten verdwijnen. Ook als de rechter besluit dat Oldschool op de huidige locatie kan blijven, dan zouhet gebouw zo intensief gerenoveerd moeten worden dat het dak er niet zou kunnen blijven. Daarom is door de initiatiefnemers besloten een nieuwe locatie te zoeken voor het polderdak, en deze is gevondenop het relatief nieuwe gebouw van de Voedselbank in Amsterdam-Zuid. Het polderdak bestaat uit losse kratten, die maandag 22 juni van het originele dak van Oldschool verwijderd werden. Op dinsdag 23 juni 2020 werd het kratsysteem op het dak van de Voedselbank aangebracht.

Overige kavels          Het kantoor van Suitsupply naast Motel One is klaar. Langs de A10 is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van Crossover. In het gebouw komen kantoren, woningen en een horecagelegenheid. De 120 sociale huurwoningen zijn bestemd voor studenten, jongeren en statushouders. Verder is gestart met het bouwrijp maken van het eerste deel van de ‘woningbouwdriehoek’ tussen Zuidoever en Crossover, in het midden van Kop Zuidas. Het terrein is inmiddels omheind, en de bouw van de woningen kan in het najaar 2021 starten.

Naast de vakschool verrijst een woongebouw van 5 tot 8 verdiepingen rondom een groen binnenhof dat grenst aan het plein bij de Zuidelijke Wandelweg. Architectenbureau LEVS ontwierp Square. Het is en geboiw met 111 huurappartementen in het middensegment en op de begane grond horeca. De woningen zijn met een EPC van 0,2 energiezuinig. Het bronzen toegangshek is een ontwerp van kunstenares Aliki van der Kruijs. Oplevering was in 2016.

Aan de Zuidelijk Wandelweg wordt ook gebouwd aan Amstelwijck (18 koopappartementen). Het is een project van particulier opdrachtgeverschap (CPO). Het woongebouw telt 5 lagen en op de onderste twee lagen komen riante stadswoningen met een eigen tuin. Duurzaamheid was de rode draad in de ontwikkeling: het woongebouw wordt door een warmte- en koudeopslagsysteem verwarmd en gekoeld. Naar verwachting is de oplevering was in 2016. BLAUW architecten maakte het ontwerp.

23mei 2018 zienswijze OTB Kop Zuidas van de bewonersvereniging De Mirandabuurt          De vereniging pleit o.a. voor “duurzame architectuur. Het befaamde Plan Zuid van Berlage en de nabijheid van de Amsterdamse School moet de inspiratie zijn. Ruimte voor speelsheid, ornamenten, variatie en kunst zijn ingrediënten voor een nieuwe Amsterdamse wijk waar bewoners en de -beperkt aanwezige- bedrijvigheid zich thuis blijven voelen, ook op de langere termijn. Wij willen waar mogelijk zien te voorkomen dat de nieuwe wijk een doorgangswijk van bewoners wordt en zo geen ziel of identiteit ontwikkelt. En: Zij zien in de tekeningen meer een plantsoen/grasvlakte en dat is niet wat het oorspronkelijke Wilgenlaantje is. Wij wensen een groene oase met veel bomen, begroeiing en gevarieerde beplantingen die zorgen voor een prettig, rustig wandel- en kuiergebied. Lees hier de zienswijze.”

Vlak daarnaast aan de Eemlandstraat is het project Rivers in wording met 75 vrije sector huurwoningen en een parkeergarage met 51 plaatsen. Het complex bestaat uit twee gebouwen en is voorzien in een semicollectieve binnentuin. Het gebouw is een ontwerp van Studioninedots. Oplevering was in februari 2016.

In juni 2015 verhuisde Hubertus/Berkhoff de culinaire Vakschool van de Wibautstraat naar het nieuwe onderkomen aan de Gelrestraat/Betuwestraat. Sinds september tonen leerlingen in restaurant Délicieux hun kook- en serveerkunst. Op dinsdag- en donderdagavond kunt u van 18.00-20.00 uur terecht voor een driegangendiner (reserveer via m.martins@hubertusberkhoff.vova.nl). Het Grand Café Sud is elke werkdag geopend. Geniet hier van verse patisserie.

Bestuurlijk gezien behoort Kop Zuidas niet tot de nieuwe buurt Zuidas/Buitenveldert want sinds 2015 is het gebied aan de Rivierenbuurt toegevoegd. Niettemin is er de afgelopen tijd veel gebeurd. Het nieuwe gebouw Flow van het ROCvA aan de Europaboulevard is al een tijdje in gebruik en recent is daarnaast MotelOne (met terras) geopend.

 

Lees verder over: Kop Zuidas, Organisatie, Zuidasgebieden.