Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Musea op Zuidas (wijkkrantart. okt. 2021)

De meeste mensen hebben een reden nodig om Zuidas te bezoeken. Voor veel mensen is dit gewoon hun werkplek of het dichtstbijzijnde station. Anderen komen voor de architectuur of de groene wandeling. Maar vanaf het begin was duidelijk dat er ook een icoon moest komen dat bezoekers naar Zuidas zou trekken. Er is een museum geweest dat EXPO heette en aan de Mahlerlaan gevestigd was. Dus een centrale locatie en er zijn veel publiektrekkende tentoonstellingen geweest, zoals Body Worlds, Toetanchamon en de Titanic. Toch kon dit museum zich niet handhaven en heeft plaats gemaakt voor een sportschool.
Heel lang heeft in de planning een museum gestaan dat zou komen op het terrein in Beethoven naast het Nicolaaslyceum.  Zuidas slaagde er niet in de vele geopperde mogelijkheden voor de invulling hiervan tot een daadwerkelijk museum te maken. En nu worden op die plaats woningen gebouwd.
Inmiddels wordt Museum SAPIENS gevestigd in The Valley aan de Beethovenstraat. Dit gebouw nadert zijn voltooiing en de opening van het museum is gepland voor 2022.
Nu is er opeens een nieuw plan verschenen om in het gebouw van de Oude Rechtbank een soort Kunsthal te vestigen voor moderne kunst. Het gebouw is nu nog eigendom van de Rijksgebouwendienst en zou hiervoor verkocht worden aan de Gemeente Amsterdam.  De Gemeente gaat het vervolgens kostendekkend verhuren aan de Hartwig Art Foundation.  Het museum zou een Engelse naam krijgen: Museum for Contempory Art (MCA).
Wat is de Hartwig Art Foundation? Dit fonds is in 2020 opgericht door Robert Defares. Hij is medeoprichter en de baas van beurshandelshuis IMC  met vestigingen in verschillende landen. Volgens Quote behoort hij tot de 10 rijkste personen in Nederland. Zijn vermogen wordt geschat op 1,35 miljard euro en volgens follow the money zelfs 1,6 miljard.  Dus alle reden om daar goede activiteiten mee te ondernemen en te steunen.  Hiertoe behoort in ieder geval de succesvolle IMC-weekendschool die sinds 1998 bestaat en veel kinderen in achterstandswijken stimuleert om hun talenten en mogelijkheden maximaal te benutten. Het bestuur van de Foundation wordt gevormd door Defares en de vroegere directeur van het Stedelijk Museum Beatrix Ruf.  Defares is lid geweest van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum. In 2020-2021 werd al ondersteuning geboden aan een 15-tal jonge kunstenaars en voor de komende jaren is het plan om te komen tot een museum. De kunstwerken worden uiteindelijk door de Hartwig Foundation gekocht en geschonken aan de Nederlandse Staat.
Is dit een cadeau aan de Stad Amsterdam? Inmiddels is duidelijk dat er al een paar jaar contacten met de Gemeente zijn zonder dat de Gemeenteraad hiervan de hoogte was.  De Gemeenteraad heeft mogelijk half september een besluit genomen om het gebouw van de Rijksdienst te kopen en aan de Hartwig Foundation te verhuren. De vraag is of dit zo omslachtig moet. Het Rijk is nu eigenaar van het gebouw en de toekomstige eigenaar van de aan te kopen kunstwerken. Kan het Rijk het gebouw dan niet aan de Hartwig Foundation verhuren?  En als dat niet mogelijk is omdat de Gemeente ook de grond eromheen wil aankopen: kan dan de Hartwig Foundation het gebouw niet zelf kopen?  Waarom krijgt de Gemeente Amsterdam niet ook de aan te kopen kunstwerken cadeau?
De tijd zal leren of deze vragen beantwoord kunnen worden en of dit project een echt cadeau zal blijken te zijn. Wij wachten af!

Cisca Griffioen,

voorzitter BPZ

 

Lees verder over: Algemeen, Kunst & Cultuur, Noordzone, Parnas, Voorzieningen.