Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Niet alles lukt op Zuidas (wijkr.art. sept 2022)

Soms gaan dingen anders dan gepland. En dat is niet altijd te voorzien. In de juni-editie van de Wijkkrant stond een verhaal over de OBA.next en de aankondiging van een door het Bewonersplatform Zuidas georganiseerde thema-avond op 9 juni. In ons bijna 25 -jarig bestaan is het nog niet eerder gebeurd dat op het laatste moment een thema-avond moest worden afgelast. En het was deze keer niet door ziekte van de sprekers of een coronaprobleem, maar we werden vlak voor de geplande bijeenkomst overvallen door het coalitieakkoord van de Gemeente Amsterdam. Daarin blijkt te staan dat OBA.next niet kan doorgaan op de geplande locatie op Zuidas met als argument dat dit te veel luxe was op de duurste grond van Amsterdam. Een schrale troost is wel dat er een vestiging van OBA.next komt in Amsterdam-Zuidoost. Dat gunnen we de bewoners daar natuurlijk van harte. En waarschijnlijk kunnen de al getroffen voorbereidingen ook nog van nut zijn op een andere locatie. Gelukkig konden we de deelnemers aan de thema-avond die zich hadden aangemeld nog tijdig afzeggen. En nu maar afwachten wat er met de grond naast The Pulse en Stepping Stone gaat gebeuren.

Iets minder opvallend is de noodzakelijke aanpassing van de verbouwing van het WTC aan de veranderde omstandigheden. Het nieuwe gebouw van het WTC: Tower Ten is praktisch klaar, maar de oudere torens A, B en C zullen de komend jaren worden aangepakt. Het plan is de huidige toren A te slopen en daar een nieuwe toren neer te zetten die beter voldoet aan de duurzaamheidseisen. Toren A is de toren die bij binnenkomst vanaf het Zuidplein het meest rechts ligt. Het zou wel goed zijn als de levensduur van de Zuidastorens langer zou kunnen worden dan de nu kennelijk gebruikelijke 40 jaar. Er zijn ook plannen voor de begane grond, waarbij ruimte beschikbaar is voor maatschappelijke voorzieningen. Dat kan een huisartsenpraktijk of een gezondheidscentrum zijn, maar bij voorbeeld ook een zaal(tje) voor buurtconcerten of exposities. Daarover wordt nog intensief nagedacht en kunnen ook bewoners ideeën aandragen. De nieuwbouw van toren A moet klaar zijn voordat de werkzaamheden aan het Zuidasdok kunnen starten. De bouw wordt nu voorzien van 2024 tot 2027. Maar over het DOK  is nog steeds geen beslissing door de Rijksoverheid genomen. Natuurlijk moet er een fors bedrag van het Rijk beschikbaar komen, maar dat wordt niet minder door uitstel van een besluit. Eerder meer door stijging van de bouwkosten en het bouwmateriaal.

Wat wel gelukt is, zijn de werkzaamheden voor de Brittenpassage. Daarvoor waren de apparatuur en de mensen al 2 jaar geleden gepland, net als de afsluiting van de A10 Zuid richting Utrecht. Volgend jaar is er met Hemelvaartsdag weer een afsluiting om nog een dakdeel op zijn plaats te leggen. Het iedere keer afgraven van de A10, het opzij leggen van de rails, palen in de grond boren en vullen met beton en dan weer zorgen dat aan het einde van de afsluiting alles weer rijdt alsof er niets gebeurd is, dwingt wel bewondering af. We blijven de ontwikkelingen natuurlijk volgen en hopen dat er een einde komt aan de besluiteloosheid van de regering.

 

Cisca Griffioen, voorzitter BPZ
wijkkrantartikel september 2022

Lees verder over: Algemeen, Dok, Kunst & Cultuur, Publicaties, Voorzieningen, VU(mc).