Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Noordzone in de schijnwerpers

In Zuidas zijn de namen zijn niet altijd even gelukkig gekozen. Geleidelijk zijn de termen Noordzone en Zuidzone ingevoerd. Begrijpelijk als je denkt dat het projectbureau Zuidas het centrum van de wereld is, maar een niets vermoedende bezoeker raakt in de war als de noordzone bij het Zuidplein blijkt te liggen. Het gemakkelijkste om te onthouden is de ligging ten opzichte van de A10, die overigens zelf al A10 zuid heet.
Wat wordt gebouwd in de Noordzone? Vanaf de Amstelveenseweg zien we eerst de Fred Roeskestraat. Daar is in de afgelopen jaren heel veel gebouwd en veranderd. Op de hoek is het kantoorgebouw, dat Olympic Plaza heet, bijna klaar. Verder is de Rietveld academie uitgebreid, is er een woontoren de Fred neergezet en zijn er witte paviljoens. Natuurlijk is net als overal in de buurt ook de straat regelmatig opgebroken.
Gaan we vanaf de Parnassusweg dan zien we eerst het enorme braakliggende terrein na de sloop van een aantal gebouwen van de Rechtbank. Hier wordt hard gewerkt aan de nieuwe Rechtbank met een plein aan de straatzijde, voorzien van een fontein. Even wachten tot het klaar is in 2020. Er schuin tegenover naderen de geheel vernieuwde Atriumtorens hun voltooiing; ze zijn onlangs voor heel veel geld verkocht. Ter hoogte van het Station Zuid is ook een heel diep bouwterrein zichtbaar. Dit terrein heet de Vijfhoek en er wordt een ondergrondse fietsparkeergarage aangelegd. Daarna wordt het weer een fraai plein. Op de hoek van de Beethovenstraat en de Prinses Irenestraat stond een oud grijs gebouw van een verzekeringsmaatschappij. Dat gebouw is geheel gestript en verkocht aan de Goede Doelen Loterijen. Vanaf de straat zijn de werkzaamheden te volgen via kijkgaten op verschillende hoogten, zodat ook kinderen en mensen in rolstoelen alles kunnen zien. Volgens de plannen wordt dit een heel mooi en duurzaam gebouw. Er komt een extra verdieping met een dak dat de oude binnenplaats overkapt. En het dak wordt een bladerdak, dat als schaduwpatroon op de grond geprojecteerd wordt. We kunnen het vanaf mei 2018 met eigen ogen zien en de publieksruimten bezoeken. Bij de RAI wordt het nhow hotel gebouwd. Ook daar een groot bouwterrein met veel kranen en slangen. Dat moet natuurlijk ook voor het grootste hotel in de Benelux. In juli zijn in drie fasen de vloeren gestort. Medio 2019 moet het klaar zijn.
In het gehele gebied worden straten opgebroken, soms voor het leggen van kabels en leidingen, soms voor noodzakelijk onderhoud zoals de tramrails voor lijn 5 in de Beethovenstraat.
En natuurlijk zijn er nog veel plannen, zoals het bouwen van woningen in de Prinses Irenestraat bij het Beatrixpark. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd.
Bent u nieuwsgierig geworden naar al deze ontwikkelingen? Kom dan naar de thema-avond over de Noordzone op: Donderdag 21 september a.s. in het Huis van de Wijk, kleine theaterzaal. Tijd: 19.30-21.30 uur. Een aantal sprekers zal verschillende aspecten van dit gebied toelichten. Aanmelden kan via een e-mail naar  bpz@wocbuitenveldert.nl  
Cisca Griffioen, voorzitter BPZ

wijkkrantartikel sept. 2017

Lees verder over: Noordzone, Publicaties, Thema-avonden.