Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Oase op Zuidas

Het zal de regelmatige Zuidasbezoeker niet ontgaan zijn dat de groei al jaren stagneert. Er wordt nog gebouwd aan het VUmc, het ROC aan de Europaboulevard en het Nicolaaslyceum, maar verder is het rustig. Deze in aanbouw zijnde gebouwen worden overwegend door de overheid betaald, de markt van vastgoedbeleggers is dus opmerkelijk afwezig. Vooruitlopend op mogelijke bouwplannen is echter al veel gesloopt en kaalgekapt. De Gemeente probeert zich op deze wijze te houden aan de afgesloten contracten wat betreft opleveren van bouwrijpe grond. Maar bouwrijpe grond en bouwvergunningen zijn geen plicht tot bouwen. Dus ligt er flink wat braak.
Wat te doen met die langdurig braakliggende gebieden in deze peperdure Zuidas? Na een maïsveldje zijn een tennisbaan en een pluktuin aangelegd. Ook is er af en toe een circus.

Voor het gebied op de hoek van de A10 en de Buitenveldertselaan naast de tramboog werd een prijsvraag uitgeschreven. Deze werd gewonnen met het project Oase, ingediend door een Amsterdams architectenbureau dat zijn locatie heeft in het Amstelpark en een architectenbureau uit Amstelveen.  Een van de ontwerpers is ook betrokken bij het ontwerp van het nieuw ingerichte Bijlmerpark. De winnaars beloven ons een groene gevel. Dat is een verademing in deze overheersende stenen en glazen omgeving. Ook moet het pand een culturele bestemming krijgen voor congressen, bijeenkomsten en kunst. Het V-vormige gebouw wordt 20 meter hoog, dat zijn 6 verdiepingen. Ongeveer tweederde krijgt een open gevel, de rest worden besloten ruimtes. De toegang moet laagdrempelig zijn, zodat bewoners en bezoekers hier gemakkelijk binnen kunnen lopen. In de zomer wordt gedacht aan kampeermogelijkheden en een zwembad op het dak; in de winter kunnen we schaatsen. De plannen worden verder uitgewerkt en als het allemaal lukt kan het gebouw er in 2014 staan. Heien is hier niet nodig, de bouw kan dus snel opschieten en ook met minder overlast voor de buurt. Er wordt gedacht aan systeembouw dat ter plaatse alleen in elkaar gezet moet worden.

Op de prijsvraag zijn 15 inzendingen gekomen. Hopelijk bieden de overige 14 voorstellen mogelijkheden voor de andere braakliggende terreinen. Eventueel kunnen hier ook tijdelijke kampeerplekken worden gemaakt, zoals een theatercamping bij de kop Zuidas, een Beacamping op het terrein waar AKZO-NOBEL de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor alsmaar vooruitschuift en een Ravelcamping op de plek waar het eetcafé  moest verdwijnen. Hoewel campings niet bijdragen aan de gewenste allure van Zuidas, bieden ze wel de gewenste levendigheid en verminderen  tegelijk een deel van het tekort aan Amsterdamse hotelkamers op.

Bewonersplatform Zuidas

Lees verder over: Publicaties.