Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Tram 5 én fietspaden behouden dankzij acties bewoners

Het opheffen van tram 5 gaat vrijwel zeker niet door. Na hevige protesten van reizigers en buurtbewoners uit Buitenveldert, Amsterdam-Zuid en Amstelveen heeft de gemeenteraad besloten dat de tram naar Buitenveldert en Amstelveen moet blijven rijden.
Deze populaire tramlijn van het centrum van Amstelveen naar de Amsterdamse binnenstad van Amsterdam dreigde te sneuvelen in het bouwgeweld voor de Noord/Zuidlijn bij station Zuid-WTC. Onder druk van de gemeenteraad heeft verkeerswethouder Van der Horst toegezegd dat er een omleidingsroute voor de tram wordt aangelegd via de Strawinskylaan.Een tweede bliksemactie van bewoners, reizigers en fietsers was vervolgens nodig om te voorkomen dat de fiets- en voetgangerstunnels onder de Strawinskylaan zouden verdwijnen. De gemeente wilde namelijk voor de aanleg van de trambaan het dijklichaam van de Strawinskylaan afgraven en de tunneltjes vervangen door kruisingen. De gemeenteraad stak hier een stokje voor en bepaalde dat de tram best over de bestaande Strawinskylaan kan rijden. Veel oudere buurtbewoners wisten dat natuurlijk al lang, want vroeger reden hier immers ook al trams.

Dankzij de inspanningen van vele bewoners- en belangengroepen zijn nu zowel tramlijn 5 als de snelle fietsroutes veiliggesteld!

Lees verder over: OV, Publicaties, Voorzieningen.