Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Tramlijn vijf gelift?

Tramlijn 5 is een drukke, populaire tram. Hij brengt de mensen uit Amstelveen naar het Centraal Station van Amsterdam en passeert daarbij allerlei belangrijke punten: VU, Station Zuid, Beethovenstraat, Musea, Leidseplein, Spui en Dam. Het was dus vanzelfsprekend dat de bevolking in opstand kwam toen enkele jaren geleden besloten werd lijn 5 sterk in te korten.

Lijn 5 moest uit Station Zuid verdwijnen om ruimte te maken voor de werkzaamheden aan de sporen. Gelukkig luisterde de Gemeenteraad naar de burgers en besloot dat er een bypass moest komen voor lijn 5. De bypass zou vanaf de Beethovenstraat gaan over de Strawinskylaan en onder het viaduct van de A10 weer naar de Buitenveldertselaan voeren. Vandaar kon de tram zijn oude route naar Amstelveen verder oppakken. Het was natuurlijk meteen duidelijk dat dit een prima oplossing was voor de passagiers die niet op Station Zuid zouden willen in-, uit-, of overstappen. Het grootste obstakel is de verhoogde ligging van de Strawinskylaan, zodat de looproute naar Station Zuid gecompliceerd wordt door 2 flinke trappen. Soms denken onze bestuurders vooruit en dus werd voortvarend een lift ter hoogte van het Zuidplein gepland. De bouwtekeningen konden bezichtigd worden, waarbij al zorgen werden uitgesproken of één lift wel voldoende zou zijn.

Nu was het zover: de bomen werden gekapt, de rails werden neergelegd en de tram begon zijn nieuwe bestaan met een halte op de Strawinskylaan. Dus hoog tijd om de nieuwe situatie uit te proberen. Vanaf de metro toch een flink stukje lopen over het Zuidplein en dan… waar is de lift? Niet te vinden. In de weekenden is het WTC dicht, dus biedt een sluiproute via de roltrap van het WTC ook geen uitkomst. De enige mogelijkheid is de twee trappen te beklimmen. Boven aangekomen is er wel een tram. Aan de overkant staat nog een optimistisch bordje trap/lift, maar meer dan een trap is er niet.

Hier en daar navragen leidt niet tot veel opheldering van de situatie. Er gaan veel instanties over de tram. Iemand kon me vertellen dat er inmiddels een bouwvergunning voor de lift verleend is. Maar, wanneer die lift echt klaar is?

Gewoon het verstand gebruiken zou hebben moeten leiden tot een planning waarbij de lift en de bypass tegelijk klaar zouden zijn. En als dat maar een paar dagen zou schelen, zou tram 5 nog wel even zijn oude route hebben kunnen rijden. Maar nu is er dus voor geruime tijd een probleem geschapen waarvoor geen enkele noodzaak is. Als planning voor dit soort eenvoudige voorzieningen al niet goed loopt, hoe moet het dan met de veel ingewikkelder planning voor de bouwwerkzaamheden van Zuidas?

Lees verder over: OV, Publicaties.