Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Tuinen in Zuidas (Themabijeenkomst 8 oktober 2015)

Tuinen in Zuidas

De meeste bewoners van Zuidas en de wijken eromheen zullen bij het denken en zien van Zuidas vooral denken aan veel stenen en gebouwen en veel minder aan groen, tuinen en parken. Toch is de invulling van de openbare ruimte zowel nu als in de toekomst een belangrijk onderwerp waar gelukkig ook steeds meer aandacht voor is. Natuurlijk kennen we de parken in de nabije omgeving: het Beatrixpark, het Amstelpark en het Gijsbrecht van Amstelpark. En de bewoners die mee zijn geweest op de excursie naar het Amtrium van de RAI hebben de verticale kas met eigen ogen kunnen aanschouwen en de trotse mededeling gehoord dat het personeel groentesoep uit eigen kas geserveerd had gekregen. Ook het nabij gelegen restaurant maakt gebruik van de kruiden in de kas. We kennen ook al enige jaren de daktuin op The Old School en de daktuin op de derde verdieping van het VU gebouw. 
Maar daarnaast zijn er initiatieven van bewoners om gebruik te maken van braakliggende stukken grond. De moestuin lag eerst in het deel van Zuidas tegenover De Boelelaan dat Gershwin heet. Maar daar worden nu woningen gebouwd, dus werd uitgeweken naar een stuk grond vlakbij het mini-Rondeel en de Old School. Voor bewoners die niet vertrouwd zijn met dit stukje Zuidas: dit ligt allemaal aan de Oostzijde van de Europaboulevard achter het nieuwe hotel. Op de moestuin wordt liefst door 70 vrijwilligers gewerkt aan het verbouwen van vooral groenten. Over enige tijd zal ook daar gebouwd worden en gaan ze weer op zoek naar een volgend stuk grond. 
Op het terrein van de voormalige schooltuin tussen De Boelelaan en de Gustav Mahlerlaan gaat de VU tot begin 2017 nog niet bouwen. Daar is nu De Boeletuin. Er staat een paddenstoelenkwekerij, waarbij oesterzwammen worden gekweekt uit koffieprut. Maar er is ook een gemeenschappelijke kringlooptuin waar door vrijwilligers wordt getuinierd; deze heet Zuidmoes. In opbouw is het Groene Leven Lab. In de Boeletuin staat ook een kantine.
 Een van de speerpunten van het bewonersplatform Zuidas is het bevorderen van het leefklimaat in Zuidas en de omliggende wijken. Dus is het de hoogste tijd om een thema-avond te organiseren rond de tuinen in Zuidas. Deze zal plaats vinden:

Datum: donderdagavond 8 oktober 2015, Tijd: 19.30 – 21.30 uur, Plaats: Huis van de Wijk, Stamzaal, A.J. Ernststraat 112

Sprekers o.a. Loes Lesterhuis en Marion Verwaal van de Artsenijhof in het Beatrixpark, Marleen Sijpestijn van de paddenstoelenkwekerij, Albert van Woerden, moestuinen in de Kop Zuidas.

Vooraf aanmelden via bpz@wocbuitenveldert.nl of via tel.6449936 verzekert u van een plaats.

Cisca Griffioen 17.9.15

Lees verder over: Agenda, Groen, Water & Lucht, Kop Zuidas, Publicaties, Thema-avonden.