Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Rover over OV terminal Zuidas

De Telegraaf kopte ”Zuidasdok op drijfzand”

In een artikel d.d. 1.7.2015  in de Telegraaf komt Reizigersvereniging Rover aan het woord over het OV knoopunt Zuid. De plannen zijn gebaseerd op foutieve prognoses, ‘drijfzand’ genoemd en de verkeersveiligheid van bus, tram en voetgangers komt in de knel volgens de belangenorganisatie.  lees de zienswijze Rover 

 

Dienst Zuidas gaf de volgende reactie:”Ons eigen aanvankelijke referentie-ontwerp ging ook uit van een gecombineerd tram-/busstation. Dat bleek om meerdere redenen niet wenselijk:

·         Zo bleek het onvoldoende veilig te zijn.

o   Er is namelijk geen ruimte. De bussen komen in het geval van een combistation bewust niet voorbij de huidige Minerva passage en moeten er kort vóór keren in een lus. De tramsporen moeten dan door die buslus heenlopen. Dat is als onvoldoende veilig beoordeeld.

·         Zo bleek het onvoldoende compact.

o    Aan de zuidzijde zijn geen bufferplekken in te passen (waar extra bussen pauzeren of wachten op inzet:“bufferen”), zodat het bufferen op de eindhaltes zou moeten plaatsvinden, hetgeen veel meer halteplekken vergt. Aan de noordzijde zijn wel bufferplekken in de nabijheid in te passen, op  plaatsen die er nu al zijn.

·         De afstand tram-bus wordt daar weinig korter door.

o   De tramhalte past niet binnen de buslus en zou dus aan de andere kant van de Minerva-passage (aan de oostkant) komen. Dan wordt het combistation weer heel langgerekt en de loopwinst is verwaarloosbaar.

·         Het is van ondergeschikt belang om tram en bus te combineren, omdat

o   er relatief weinig mensen overstappen tussen tram en bus.

o   de zwaarste relaties (overstapverbindingen)  zijn met trein en metro.

o   De passage met poortjes vormt voor ov-reizigers geen barrière, want ze zijn in het bezit van een OV-chipkaart.

Gewijzigde prognoses

·         Prognoses hebben altijd een onzekerheidsmarge en wat dynamiek, gegeven conjunctuurverschillen en andere invloeden. De drukte geeft nú al aanleiding om het station aan te pakken, nuances in groeiprognoses doen daar niets aan af.

Verkeersveiligheid voetgangers.

·         Voor OV-reizigers zijn er verkeersluwe routes naar de VU vanaf de OV-terminal. De eventuele oversteken die zij tegenkomen worden beveiligd met zebra’s en vrijwel overal van verkeerslichten voorzien. 

Democratische toetsing plannen

·         Alle plannen binnen het bereik van het project doorlopen de normale besluitvormingsprocedures, waardoor niet alleen de democratische controles zijn ingebouwd, maar belanghebbenden ook hun zienswijzen kunnen indienen.”

Lees verder over: Dok, OV, Publicaties, Voorzieningen.