Verbindingen van Zuidas (wijkkrantartikel mei 2022)
2 mei 2022
Oorspronkelijk zouden alle barrières tussen Amsterdam Zuid en Buitenveldert geslecht worden. Dat werd aangeduid met de poëtische term: helen van het stedelijk weefsel. Inmiddels zijn we vele jaren verder en is het nog steeds niet duidelijk of en wanneer de A10 Zuid deels in een tunnel verdwijnt. De Strawinskylaan blijft op hoogte, de trein en de metro ook.
Welke verbindingen zijn en komen er?
Natuurlijk zijn er de grote straten: Amstelveenseweg, Buitenveldertselaan/Parnassusweg, Beethovenstraat/ van Leijenberghlaan, Europaboulevard. Dit zijn drukke straten met veel autoverkeer en fietspaden langs de kanten. Zij maken deel uit van het Plusnet dan wel Hoofdnet Auto van Amsterdam. Vanaf de De Boelelaan is er de Antonio Vivaldistraat, maar die vormt nog geen verbinding. De geplande Vivaldipassage voor fietsers en voetgangers wacht op een beslissing over het DOK. Er is wel begonnen met deze verbinding tussen de Antonio Vivaldistraat en het Beatrixpark, maar hij kan pas worden afgebouwd als de A10 Zuid op zijn definitieve plek ligt. Na de Beethovenstraat/van Leijenberghlaan moeten we aan de zuidkant nu doorlopen naar de Lex van Deldenbrug, die de De Boelelaan verbindt met het Gershwinplein. Maar daar komt binnenkort verandering in. Ter hoogte van de Rosy Wertheimstraat komt een Kunstbrug, ontworpen door Martijn Sandberg. Haasnoot Bruggen zorgt voor het technische en uitvoeringsdeel. De brug heeft goudkleurige spijlen en verwacht wordt dat dit een mooie weerspiegeling in het water van de Boelegracht zal geven. Overdag hebben we dus zon nodig en hopelijk komt er ’s avonds verlichting. Er is vertraging doordat de omgevingsvergunning nog niet is verleend. Beide bruggen vallen onder het project De Boelelaan Midden, waarbij behalve de bruggen ook de groenstrook langs de gracht wordt aangepakt. De Kunstbrug is een cadeau van BPD (Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, vroeger Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten) en AM (ontstaan uit Amstelland Ontwikkeling en Multi Development Corporation en nu onderdeel van de Koninklijke BAM groep), die als combinatie Zuidschans heten. Martijn Sandberg zegt: ‘Het is spelen met licht, reliëf en schaduw. Tegelijkertijd is de brug een knipoog naar de kunst en blijft het altijd wat de kijker ervan maakt.’ Via deze bruggen komen we in het centrale deel van Zuidas. Om naar de Irenebuurt te komen moeten we dan nog via de Stationspassages en de tunneltjes onder de Strawinskylaan. De Minervapassage is er al wel, maar moet nog worden uitgebreid; de Brittenpassage heeft wel een aantal dakdelen, maar voorlopig is die nog niet klaar.
Concluderend kunnen we zeggen dat er een aantal nu bestaande en in de toekomst aan te leggen verbindingen zijn om contacten tussen de Irenebuurt, Zuidas en Buitenveldert mogelijk te maken. Die contacten zijn een voorwaarde om Zuidas zijn eilandkarakter te laten verliezen.
Cisca Griffioen,
voorzitter Bewoneresplatform Zuidas
wijkkrantartikel mei 2022