Voorbereidingen voor Zuidasdok (wijkkrantart. april 2022)
27 maart 2022
De regering heeft op het ogenblik veel andere zaken aan het hoofd, zoals de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de gestegen energieprijzen. Het is dus de vraag wat er van het regeerakkoord terecht zal komen en wat er overblijft van de miljarden die beschikbaar waren in januari.
De organisatie rond Zuidasdok heeft dus een dilemma: wachten tot de financiering rond is of toch doorgaan met de plannen, zodat er geen extra vertraging optreedt. Het ziet er naar uit dat gekozen is voor doorgaan. Onlangs werd een volgende stap gezet. De bedieningstorens op de Schinkelbruggen moeten verplaatst worden als er meer bruggen worden gebouwd. De toename van het aantal bruggen is nodig voor de verbreding van de A10 en de splitsing in doorgaand en afslaand lokaalverkeer. Technisch dienstverlenend bureau EQUANS gaat de huidige bediening van de bruggen verplaatsen naar een tijdelijke locatie naast de Nieuwe Meersluis. Dit gaat in het najaar van 2022 gebeuren. Er is veel afstemming en coördinatie nodig met de eigenaren van de vijf bruggen en van de Sluis. Voor de A10 Zuid wordt samengewerkt met Rijkswaterstaat, voor de metrobrug met het GVB, voor de twee spoorbruggen met ProRail en voor de bediening van de Nieuwe Meersluis met de Gemeente Amsterdam. De Schinkel maakt deel uit van de Staande Mastroute, waardoor de bruggen altijd open moeten kunnen. In de toekomst zijn er liefst acht beweegbare bruggen die op afstand door Waternet bediend zullen worden.
Een tweede stap is de voortgang van de werkzaamheden aan de Noord-Zuid passages voor trein, bus en tram. Ook op de perrons is dringend behoefte aan meer ruimte, de passagiers vallen soms bijna van het perron af. En de pandemie begint uit te doven, dus wordt het weer druk in de spitsuren. In de weekenden van 4 en 11 maart zijn door Knipscheer Rail- Infra B.V. de opgangen naar de sporen 3 en 4 om de beurt afgesloten om de open ruimte boven de (rol)trappen dicht te kunnen maken. Vanaf maandag 14 maart is het werk klaar en is er 70 m2 extra beschikbaar op het perron. Voor de sporen 1 en 2 was dit al gebeurd. Dit behoort tot de categorie alle beetjes helpen, want het duurt nog wel tot 2030 voordat het Station geschikt is voor 300.000 reizigers per dag. Van 22 juli 22.00 uur tot de vroege ochtend van 3 augustus verandert de A10 Zuid in een grote bouwplaats. In die 11 dagen wordt de fundering gelegd voor de Brittenpassage. Hiervoor moeten de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht worden afgesloten voor auto’s van het knooppunt Badhoevedorp tot de oprit bij de RAI. De trein krijgt een aangepaste dienstregeling, maar de metro kan dan wel blijven rijden. Maar er zijn nog aanzienlijke problemen met het beveiligingssysteem van de metro, zodat er vaak storingen zijn. Verder doen de roltrappen het soms niet en de bewegwijzering zou ook beter kunnen. Voor de Noord-Zuidlijn staat wel Noord aangegeven, maar niet dat deze lijn de snelste verbinding naar het Centraal Station is. Fijnmazig openbaar vervoer met goede onderlinge aansluiting van trein/bus/tram en metro en duidelijke bewegwijzering naar de haltes die dan ook allemaal voorzien moeten zijn van een informatiesysteem blijft voorwaarde voor een succesvol Station Zuid!
Cisca Griffioen,
voorzitter BPZ
wijkkrantartikel ap 2022