Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

VU en VUmc bouwen voort aan VU Campus in Kenniskwartier in Zuidas

Aan de westkant van Zuidas vordert de bouw van het Kenniskwartier gestaag. Daar bouwen de VU en het VUmc aan een moderne stadscampus voor onderwijs, onderzoek en academische patiëntenzorg. Hoog tijd om de stand van zaken door te nemen met de betrokken leiders van deze nieuwbouw

Gesprek met Josja van der Veer, directeur facilitaire campusorganisatie van de Vrije Universiteit en Fokke Rakers, directeur projectbureau huisvesting VUmc.

Josja van de Veer vertelt met veel enthousiasme:

“De VU vernieuwt haar campus die huisvesting biedt aan het universitaire onderwijs en onderzoek en ook ruimte heeft voor verschillende samenwerkingspartners. Op de campus is, naast het bekende rode gebouw dat in de volksmond wel de Pieper heet, de bouw gestart van het Nieuwe Universiteitsgebouw. Dit gebouw van ruim 30.000 m2 wordt aan de kant van de De Boelelaan twaalf verdiepingen hoog en aan de kant van het Campusplein zeven. Bijzonder aan dit gebouw voor bewoners in de omgeving is dat het publiekstoegankelijke horecavoorzieningen krijgt en vier grote collegezalen die ook benut kunnen worden voor theater en film. Het gebouw zal in 2017 klaar zijn en is dan 7 dagen per week open. Op dit moment wordt de bouwkuip gegraven voor de 3 lagen diepe parkeergarage voor 600 auto’s. En er komt ook een gemakkelijk toegankelijke inpandige fietsenstalling voor 1600 fietsen. Deze maakt de nietjes op straat nog niet overbodig, maar helpt natuurlijk wel. De VU stelt ook hoge eisen op het gebied van duurzaamheid aan de campusontwikkeling. We zoeken daarbij naar een ideaal evenwicht tussen economische (profit), ecologische ( planet) en sociale belangen ( people). Niet alleen in het hier en nu, maar ook met het oog op ‘daar’ – internationaal, met bijzondere aandacht voor ontwikkelingslanden- en ‘later’ – voor komende generaties. Bij de VU willen we ook inhoud geven aan dit goede rentmeesterschap op het gebied van huisvesting. Het nieuwe gebouw krijgt bij voorbeeld een dak voor de retentie van water en voldoet ook op allerlei andere punten aan de hoogste eisen voor duurzaamheid. “

VUmc

In het VUmc zijn vorig jaar de Nieuwe Valerius en de nieuwe Spoedeisende hulp geopend. Voor dit Westflankgebouw langs de Amstelveenseweg ligt nu water. Er wordt nog gewerkt aan plannen voor een “spuitend kunstwerk” in het water.
We vragen aan Fokke Rakers: Wat is de volgende stap?

Op bevlogen wijze licht hij toe dat in het najaar van 2015 gestart zal worden met de bouw van het zogenaamde “Imaging Centrum” aan de kant van de van de Boechorststraat. Dit centrum zal alle beeldvormende medische apparatuur, dus voor echo, CT scan, MRI en het lasercentrum herbergen. Deze apparatuur wordt zowel voor diagnostiek als research gebruikt. In de kelder wordt ook een faciliteit gemaakt voor de productie van voor de beeldvorming noodzakelijke stoffen.
Aan de van de Boechorststraat komt ook een ingang tot de parkeergarage en is er logistieke afwikkeling. De van de Boechorststraat wordt daarna door de gemeente opnieuw ingericht.

Voor zowel VU als VUmc zijn er toekomstplannen tot ver na 2020. De maquette op de kamer van Fokke Rakers biedt hiervan een fascinerend vooruitzicht. In de toekomst kunnen we als bewoners en bezoekers langs en tussen de gebouwen doorlopen, genieten van het groen en van de levendigheid die een universitair centrum met zich meebrengen.

Wilt u meer weten van deze nieuwbouwplannen? Josja van der Veer en Fokke Rakers zullen de plannen toelichten op de eerste thema-avond van het bewonersplatform Zuidas in 2015.

Datum: 22 januari 2015

Tijd: 19.30-21.30 uur

Locatie; MFC, A.J. Ernststraat 112

Vooraf aanmelden (voor 20 januari) verzekert u van een plaats: ·bpz@wocbuitenveldert.nl of bel 644 99 36

Cisca Griffioen

 

gepubliceerd in de Wijkkrant WOCB van december 2014

 

Lees verder over: Kenniskwartier, Publicaties, Thema-avonden, VU(mc).